Marinē un baudi rudens garšu!

Kā iemarinēt produktus un pasniegt viesiem svētku galdā iepriekš nebaudītas garšas?

Neaizmirsti par dārzeņiem un saknēm

Ikdienas un svētku maltītei īpašas garšas nianses piešķirs ne tikai gaļa vai zivs, kas pirms gatavošanas tiks iemarinētas, bet arī ieskābēti – fermentēti – dārzeņi un saknes. Gatavojoties viesu uzņemšanai, vienkārši ir iemarinēt burkānus, kāļus un kāpostus.

Kā to dara? Saknes sagriež plānās šķēlītēs, pievieno šķipsniņu sāls, šķipsniņu cukura, garšvielas pēc izvēles. Ar šīm saknēm lieliski saderēs ķimenes, čili u. c. Pievieno karoti skābena sīrupa – cidoniju, rabarberu vai citrona sulu – un kārtīgi samaisa. Traukam uzliek vāku un marinē pāris stundu ledusskapī. Vienkārši, ātri un gardi!

Šādi var iemarinēt arī plānas biešu šķēlītes – paturēt marinādē dažas stundas un cept cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 20 minūtes.

3 iemesli, kāpēc gatavot marinādes mājās + 3 knifi

  1. Tad tu precīzi zināsi marinādes sastāvdaļas, varēsi variēt marinādes garšas nianses atkarībā no ēdāju vēlmēm.
  2. Nereti veikalos gaļa ir pagatavota majonēzes vai krējuma marinādē, kas ēdienam dod papildu kalorijas. Turklāt šādi sagatavotu gaļu, grilējot uz atklātas liesmas vai ļoti augstā temperatūrā, veidosies kancerogēnie savienojumi.
  3. Mājās gatavojot marinādi, tu kontrolēsi arī pievienotā sāls daudzumu – marinādēm sāli vajag pievienot minimāli, jo pamata garšas buķeti piešķir citas sastāvdaļas.
  4. Marinādēm galvenokārt izmanto trīs vai vairākas pamatsastāvdaļas – garšvielas, skābenu sulu un nedaudz eļļas. Noder gan jāņogu sula vai sīrups, cidoniju, smiltsērkšķu sula vai sīrups, svaigas vai saldētas ogas, rabarberi, plūmes, īpaši skābenās aličas. Rudenīgu garšas noti piešķir dzērvenes un brūklenes. Gaļas marinādi var papildināt ar sauso baltvīnu vai sarkanvīnu, balzametiķi. Ja tev krājumos ir ievārījumi – jāņogu, upeņu, ērkšķogu vai citi –, pievieno tos marinādei. Un vai zini, kāpēc marinādē izmanto kādu skābu sastāvdaļu? Tā dod gaļai sulīgumu un aromātu. Ēdieniem, kas ir iemarinēti ar kādu skābāku piešprici, gatavošanas laiks būs īsāks.
  5. Ja marinādē izmanto etiķi, tad noteikti pievieno eļļu, lai gaļa nebūtu sausa. Ierasto galda etiķi aizstāj ar ābolu, rīsu, aveņu un citu augļu etiķi, kādu balzamiko mērci. Marinādei pievienotā eļļa neļaus produktam atsuloties, gaļa nekļūs sausa. Kopā ar sulu, sīrupu vai vīnu eļļa vēl vairāk pastiprinās produkta sulīgumu, piešķirs maigāku garšu. Ir pētījumi, kuri apliecina – ja gaļu vai zivi iepriekš iemarinēsi ar eļļu, skābi (citronu, balzametiķi vai ābolu mizās) un garšaugiem (rozmarīnu, kuminu, estragonu u. c.), heterocikliskie amīni grilējot veidosies daudz, daudz mazāk. Pievieno arī svaigos augļus vai ogas.
  6. Marinēt var arī kefīrā, bezpiedevu jogurtā, ar svaigiem zaļumiem – kinzu, dillēm, timiānu, rozmarīnu, lupstāju, izopu, pētersīļiem, arī ar garšvielām – ķiplokiem, čili pipariem. Gatavojot marinādes gaļai, var pievienot kādu karoti sinepes – tās padarīs gaļu vēl mīkstāku.

Uzmanies!

  • Ēdiena marinēšanai neizmanto alumīnija traukus, jo metāls reakcijā ar skābo marinādi dod ēdienam nepatīkamu garšu un pelēcīgu krāsu.
  • Pievienojot košas krāsas ievārījumus, sulas vai sīrupus, atceries, ka izmainīsies produkta krāsa. Īpaši piedomā par to, ja gatavo baltās zivis vai vistas gaļu.
  • Lai gaļas vai zivs baudīšana būtu droša ēdāju veselībai, iemarinētos produktus uz marinēšanas laiku liek ledusskapī.
  • Ja gaļu un zivi grilē, vislabāk izmanto modernajās cepeškrāsnīs pieejamo grila funkciju. Grilētam ēdienam gan ir īpaša garša, ko piešķir ne vien garšvielas un marinādes, bet arī atklātā liesma un cepšanas režīms augstā temperatūrā – pat četras līdz sešas reizes augstāka nekā uz pannas. Taču, šādi gatavojot, rodas nevēlamas ķīmiskas reakcijas: lielāki gaļas gabali apdeg (tajos veidojas kancerogēnas vielas), veidojas sīva garša, kā arī rodas citi kancerogēni savienojumi – heterocikliskie amīni. Joprojām pēta to saistību ar pieaugošo saslimstību ar dažādām vēža formām. Lai gatavošana uz atklātas liesmas vai grila režīmā būtu pēc iespējas veselīgāka, nav ieteicams, ka tauki pil liesmās un degšanas rezultātā rodas gāzes, kas ar dūmiem apņem ēdienu. Šādā situācijā veidojas vēl citi kancerogēni savienojumi – policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži.

Gaļas marinēšanas laiks var būt vairākas stundas, bet zivi marinē aptuveni 30 minūtes līdz stundai.

5 šoruden gardākās marinādes

Cidonijās marinēti vistas šķiņķīši

VAJADZĪGS:

  • aptuveni 700 g vistas šķiņķu
  • olīveļļa
  • jūras sāls
  • 3 ķiploka daiviņas
  • svaigi malti melnie pipari un virces (smaržīgie pipari)
  • cidoniju sīrups
  • čili pārslas

GATAVOŠANA

Piparus saberž piestā. Svarīgi, lai tie būtu svaigi malti. Pievieno notīrītas ķiploku daiviņas, šķipsniņu jūras sāls, čili pārslas. Pielej 2–4 ēdamkarotes cidoniju sīrupa un 3 ēdamkarotes olīveļļas. Samaisa.

Gaļu noskalo, liek traukā un pārlej marinādi. Samaisa, lai marināde apņemtu katru gaļas gabaliņu.

Aromātiskā citrusaugļu marināde

VAJADZĪGS:

  • sula no viena citrona, laima un
    diviem apelsīniem
  • 3 izspiestas ķiploku daiviņas
    (ķiploku spiednē)
  • 2 ēdamkarotes eļļas
  • garšvielas

GATAVOŠANA

Sajauc sastāvdaļas. Garšvielas variē pēc sirds patikas. Citrusaugļu marinādes izmanto gaļas vai zivs marinēšanai, kā arī svaigā veidā salātos. Lai izceltu marinādes garšu, var pievienot maltu kardamonu, nedaudz kanēļa, čili vai ingveru.

Jogurta marināde

VAJADZĪGS:

  • aptuveni 200 g bezpiedevu jogurta
  • 3 ēdamkarotes olīveļļas
  • 1 ēdamkarote ķiploku spiedn? izspiestu ?iplokuē izspiestu ķiploku daiviņu
  • 2 cm ingvera saknes (sarīvētas)
  • pustējkarote sāls
  • 1 tējkarote karija (vai citas garšvielas pēc izvēles)
  • čili pipari – pēc izvēles
  • pēc izvēles marinādei var pievienot svaigas piparmētras lapiņas

GATAVOŠANA

Visas sastāvdaļas sajauc bļodā un izmanto gaļas vai zivs marinēšanai.

Jāņogu sulas marināde

VAJADZĪGS:

  • pusglāze jāņogu sulas
  • 2 ēdamkarotes eļļas
  • 2 izspiestas ķiploku daiviņas
  • 1 tējkarote svaiga timiāna
  • 1 tējkarote Vidusjūras garšvielu (gatavais maisījums)
  • pustējkarote jūras sāls
  • pustējkarote svaigi maltu melno piparu

 GATAVOŠANA

Visas sastāvdaļas sajauc bļodā un izmanto gaļas, zivs vai dārzeņu marinēšanai.

Tomātu marināde

VAJADZĪGS:

  • 3 ķiploku daiviņas (izspiestas ķiploku spiednē)
  • 1 ēdamkarote oregano
  • aptuveni 200 g mājās gatavotas tomātu mērces (var aizstāt ar tomātu biezeni)
  • 3 ēdamkarotes eļļas
  • 2 ēdamkarotes gaišā balzametiķa
  • pustējkarote sāls
  • pustējkarote cukura

GATAVOŠANA

Visas sastāvdaļas sajauc bļodā un izmanto gaļas vai zivs marinēšanai. Šo marinādi var iepriekš katliņā uzvārīt un atdzesētu lietot pēc vajadzības.