Kā plāksteris uz brūces

Braucāt visa ģimene atpūsties pie dabas – un pēkšņi vīrs ar pliku pēdu uz stikla uzkāpa, pašai pleci saulē par stipru apdega, bērns no riteņa nokrita, celi nobrāza… Katrai brūcei savas kopšanas gudrības.    

Jaukas un nejaukas brūces

Brūce ir ādas vai gļotādas bojājums. Tās iedala pēc to rašanās mehānisma: kostas, durtas, grieztas, plēstas, kā arī jauktas izcelsmes. Svarīgi saprast, vai brūce ir inficēta, un novērtēt bojājuma dziļumu, lai pareizi izvēlētos ārstēšanu.

Nobrāzumi un skrāpējumi ir virspusējas brūces. Ādas dziļākie slāņi netiek skarti, un asinis no šādām brūcēm sūcas lēni.

Grieztas brūces parasti spēcīgi asiņo, taču tās ir tīras, jo asinis izskalo daļu brūcē iekļuvušo baktēriju.

Durtas brūces parasti ir nelielas, toties dziļas. Tās vienmēr jāapkopj medicīnas speciālistam.

Kostas brūces allaž ir ļoti netīras. Turklāt pastāv risks inficēties ar trakumsērgu, tāpēc nepieciešams pret to potēties.

Noteikti nepieciešama pirmā palīdzība, ja brūce:

  • stipri asiņo;
  • ir ļoti netīra, liela un dziļa;
  • iedūries svešķermenis;
  • ir ļoti sāpīga, saglabājas uztūkums un apsārtums.

Kā brūci iztīrīt, apstrādāt, dziedēt…

Pirmajās 6–12 stundās brūcē iekļuvušie mikroorganismi nevairojas, bet pielāgojas videi. Asinis un bojātie audi ir laba vide mikroorganismiem, un, ja brūce nav laikus apkopta un pārsieta, tā drīz var sastrutot.

1.Ja brūce ir virspusēja, to var kopt mājās. Brūci nepieciešams iztīrīt, skalojot ar ūdens strūklu, vai apstrādāt ar 3% ūdeņraža pārskābes šķīdumu, vai ar aerosolu Asept. Ideāls brūču tīrīšanas līdzeklis ir šķīdums Prontosan, jo tas efektīvi likvidē baktērijas un veicina audu atjaunošanas procesu. Inficētu brūču apstrādei var pagatavot arī Furasol šķīdumu. Tātad tieši pirms lietošanas paciņas saturu šķīdina 200 ml karsta novārīta ūdens. Brūces apstrādā ar atdzesētu šķīdumu vienu vai divas reizes dienā.

2.Pēc brūces iztīrīšanas tā jānosusina ar sterilu salveti un jāuzliek ziede vai gels, kas var saturēt dezinficējošas un dziedējošas aktīvās vielas. Piemēram, gelu Solcoseryl lieto mitrām, slikti dzīstošām brūcēm. Krēms Bepanthen Plus pasargā brūces no infekcijas un cīnās ar jau esošu infekciju. Ziedei Kalendula piemīt pretiekaisuma, antibakteriālas, brūces dziedējošas īpašības, to lieto vieglu nobrāzumu, nelielu brūču un ādas iekaisumu ārstēšanai.

3.Nobrāzumu, apdegumu, applaucējumu, saules apdegumu ārstēšanā labi noderēs aerosols un ziede Panthenol. To sastāvā aktīvā viela dekspantenols veicina ādas un gļotādas dzīšanu.

… un pasargāt ar plāksteri

Ja nepieciešams, brūcei var uzlikt pārsēju vai plāksteri, mainot tos vienu līdz divas reizes dienā vai biežāk. Pārsējam pilnīgi jānosedz ievainojums un jāsniedzas pāri tā malām.

Aptiekās pieejami dažādu ražotāju plāksteri, piemēram, Medrull, Urgo, Dermaplast, Pic un citi.

Ja brūcei ir nepieciešama apstrāde, noderēs šādi plāksteri:

  • Urgomed ir sterils adhezīvs plāksteris pārsējs. To lieto lokāla pirmās un otrās pakāpes apdegumu, ādas nobrāzumu, virspusēju eksudatīvu brūču ārstēšanai. Plākstera virsma aizsargā no inficēšanās, drīkst mazgāties.
  • Grassolind ir sterils plāksteris ar kokvilnas diega pinumu, piesūcināts ar ziedi. Tā nesatur aktīvās sastāvdaļas un neizraisa ādas kairinājumu. Pateicoties tam, plāksteris nepielīp pie brūces, pasargā to no izžūšanas un saraušanās, nodrošina ādas elpošanu.