Dezodorants vai antiperspirants?

Konsultē Baltezera aptieka1 vadītāja, farmaceite Ieva Lašina.

Daudzi domā, ka dezodorants un antiperspirants ir viens un tas pats. Taču patiesībā šie vizuāli līdzīgie produkti atšķiras ar savu darbības mehānismu.

  • Dezodoranti samazina baktēriju daudzumu, piešķir smaržu ar dažādām smaržvielām, novēršot nepatīkamu aromātu. Taču dezodorants neaizkavēs sviedru rašanos.
  • Antiperspirantu galvenais darbības uzdevums ir sviedru izdalīšanas samazināšana. Te ir tā būtiskākā atšķirība! Tie ir spēcīgākas iedarbības un spēj novērst nepatīkamu sviedru izdalīšanos no 12 līdz 72 stundām.

Arī dezodorantu un antiperspirantu sastāvs atšķiras, tāpēc būtiski ir izvēlēties tieši savai situācijai noderīgāku pretsviedru līdzekli. Svarīgi pieminēt, ka dezodoranti lielākoties ir uz spirta bāzes, kas kalpo kā antibakteriāls līdzeklis, taču vienlaikus var arī sausināt ādu. Antiperspirantu sastāvs arī ir dažāds, bet visbiežāk aptiekās pieejamie ir uz ūdens bāzes, kas lieki nekairinās ādu pastiprinātas svīšanas gadījumos.

Lai izvēlētos sev pretsviedru līdzekli, ir jāzina kādam mērķim tas ir nepieciešams – tas ļautu izvērtēt dezodoranta vai antiperspiranta nepieciešamību ikdienai vai ilgstošai lietošanai.

Lietošanas biežums ir atkarīgs no izvēlētā līdzekļa: dezodorantus var lietot biežāk, taču antiperspirantu lietošana atšķiras no vienas reizes dienā līdz vienai reizei nedēļā.

Atcerieties! Pretsviedru līdzekļus nevajadzētu lietot uz kairinātas, bojātas ādas. Tie ir jāuzklāj uz tīras ādas, lai tie darbotos tā, kā tiem ir paredzēts.

Jums piemērotāko līdzekli palīdzēs izvēlēties farmaceits.