Neatliec rūpes par locītavām uz rītdienu!

Konsultē Dagdas aptiekas farmaceita asistente Inga Soloha.

Veselas locītavas ir viens no kustību prieka un aktīvas, veselīgas ikdienas stūrakmeņiem. Sāpes un diskomforts locītavās var mazināt mūsu vēlmi kustēties, būt aktīviem un piedalīties dažādās ikdienas norisēs, kā arī liecināt par dažādām locītavu problēmām, ko nedrīkstam atstāt bez ievērības. Ja rodas kādas sāpes vai aizdomas par locītavu problēmām, vizīti pie ārsta nevajadzētu atlikt, lai tās varētu risināt savlaicīgi un nepieļautu iekaisuma ielaišanu.

Kas patiks locītavām?

  1. Locītavām svarīgie vitamīni, minerāli un citi elementi

C vitamīns – šis vitamīns ir svarīgs locītavu veselībai, jo tas palīdz mūsu organismam ražot kolagēnu. Turklāt C vitamīnu rudenī varam veiksmīgi uzņemt ar dažādām ogām un augļiem.

D vitamīns – tas stiprina kaulus. Taču D vitamīnu ir grūti uzņemt ar pārtiku, tāpēc to vajadzētu lietot papildus aptiekā nopērkamo uztura bagātinātāju veidā.

Tāpat locītavas labvēlīgi ietekmēs zivju eļļa, savukārt pēc ārsta ieteikuma rūpēm par locītavām var lietot kolagēnu, glikozamīnu vai litozīnu saturošus preparātus.

  1. Kustības un fiziskās aktivitātes

Tām ir būtiska loma locītavu veselības uzturēšanai ilgtermiņā. Fiziskās aktivitātes nostiprina muskuļus, tādējādi atvieglojot slodzi uz locītavām. Turklāt fiziskās aktivitātes palīdz normalizēt un uzturēt veselīgu ķermeņa svaru, kas ir būtiski, lai neapgrūtinātu locītavu darbību.

Mazkustīgs dzīvesveids, sēdošs darbs un fizisko aktivitāšu trūkums ikdienā kaitē mūsu locītavām, jo netiek nostiprināta ķermeņa muskulatūra, tādējādi tiek radīta arvien lielāka slodze uz locītavām.

Izvēlieties mērenas, savai fiziskajai sagatavotībai atbilstošas fiziskās aktivitātes. Savukārt, ja gribas uzsākt nopietnāku sportošanu, tas ir jādara pakāpeniski un konsultējoties ar speciālistu.

  1. Veselīgs uzturs

Veselīgs ikdienas uzturs palīdz mums apgādāt organismu ar nepieciešamajām barības vielām. No ēdieniem īpaši vērtīgs locītavu stiprināšanai būs galerts, piena produkti, rieksti un zivis – jo treknākas, jo labāk. Šie produkti veicina veselīgu locītavu darbību. Savukārt par labu locītavām nenāks cepti un neveselīgi ēdieni, kas vienlaikus veicina arī liekā svara rašanos.

Atcerieties – ja sāpes locītavās ir stipras, nepāriet vai atgriežas, ir jādodas pie ārsta!

Rūpējieties par savu locītavu veselību un baudiet kustību prieku!