Kas jāzina, izvēloties kosmētikas līdzekļus?

Konsultē Kadagas aptieka1 farmaceita asistente Sintija Geidāne.

Ādas kopšanas ziemā. Iestājoties vēsākam laikam, savu pamata ādas kopšanas rutīnu mainīt nevajag, īpaši, ja tā ir efektīva un jums labi der. Tomēr, ja āda kļūst sausāka un rodas velkoša sajūta, ikdienas mitrinošo līdzekli vai krēmu ieteicams nomainīt pret biezākas konsistences krēmu. Kā arī jāatceras – ja gaisa temperatūra ir zema, krēms jālieto vismaz 15-20 minūtes pirms došanās ārā. Īpaši noderīgi šajā laikā ir arī lūpu balzami un roku krēmi, kas pasargā ādu no aukstuma izraisītajiem bojājumiem. Kā arī nedrīkst aizmirst par savu saules aizsargkrēmu – ja pēc iespējas ilgāk vēlamies saglabāt veselīgu ādu un palēnināt novecošanās procesus, tas jālieto arī ziemā!

Ādai svarīgie vitamīni. Ādai var palīdzēt ne vien no ārpuses, bet arī no iekšpuses. Ja āda ir sausa, tad papildus var lietot Omega-3 un Omega-6 taukskābes (zivju, naktssveces eļļa), kā arī A un E vitamīnu. Ja ādai ir nosliece uz iekaisumiem, tad tai palīdzēs cinku saturoši preparāti. Tāpat svarīgs ir uzturs – dārzeņi un augļi satur daudz antioksidantu, kuri gan cīnās ar brīvajiem radikāļiem, kas bojā ādas šūnas, gan satur vielas, kuras veicina kolagēna un elastīna sintēzi, kas ir svarīgi ādās elastības nodrošināšanā. Un, protams, ūdens!

Kosmētikas sastāvdaļu ceļvedis

Izvēloties kosmētiku, ir svarīgi saprast, kam katra sastāvdaļa ir domāta un kuras no tām nevajadzētu jaukt kopā.

Nikotinamīds, pazīstams arī kā niacinamīds, ir vitamīna B3 amīda forma. To var lietot aknes gadījumā, jo tas samazina sebuma izdalīšanos un nomāc iekaisumu. Niacinamīds palielina kolagēna ražošanu, tādējādi palēninot novecošanās procesus. Tāpat tas mazina ādas pigmentāciju. To ir ieteicams lietot lokāli serumu vai krēmu veidā.

Tiamidols ir viens no spēcīgākajiem tirozināzes (enzīms, kas paātrina melanīna sintēzi) bloķētājiem. Tātad, to bloķējot, neveidojas melanīns, kas veido pigmenta plankumus.

C vitamīns jeb askorbīnskābe ir visiem dzirdēts un dabā bieži sastopams vitamīns. Tam ir daudz funkciju, bet skaistumkopšanas kontekstā jāuzsver tā loma kolagēna sintēzē, kā arī pigmentācijas novēršanā un sejas toņa izlīdzināšanā. Tāpat, lietojot lokāli, tas darbosies pret brīvajiem radikāļiem un mazinās iekaisumu.

Ferulīnskābe ir spēcīgs, dabisks antioksidants, kas pasargā ādu no apkārtējās vides ietekmes, samazina smalko līniju, grumbu, pigmenta plankumu veidošanos un citas priekšlaicīgas novecošanās pazīmes. Ļoti labi darbojas kombinācijā ar citiem antioksidantiem, piemēram, C un E vitamīnu un resveratrolu.

Retinoīdi ir A vitamīna atvasinājumi, kuri mazina izsitumus, kā arī izlīdzina grumbas, nostiprina ādu, noloba atmirušo ādu un uzlabo ādas toni. Retinoīdiem pieejamas dažādas formas, un to iedarbība atkarīga no koncentrācijas un retinola tipa. Uzsākot šo savienojumu lietošanu, ieteicams sākt ar 2-3 reizēm nedēļā, līdz āda pierod pie preparāta lietošanas katru dienu, kā arī sākt ar mazāku koncentrāciju. Retinoīdu lietošana var padarīt ādu jutīgāku pret sauli un nedaudz kairināt, tādēļ to labāk lietot vakarā un no rīta lietot saules aizsargkrēmu. Tieši fotosensibilitātes (jutība pret sauli) dēļ to pat ieteicams sākt lietot rudenī, kad saule nav tik spēcīga.

Svarīgi pieminēt, ka retinols un citi tā atvasinājumi nav ieteicami lietošanai grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā. Šajā laikā retinolu var nomainīt uz ferulīnskābi, lai mazinātu novecošanos, bet aknes gadījumā – uz niacinamīdu.

AHA un BHA skābes. AHA skābes ir ūdenī šķīstošas, tās vislabāk noloba ādas virsējo slāni, sašaurina poras un izlīdzina ādas toni. Populārākās: glikolskābe (visspēcīgākā), pienskābe un  mandeļskābe.

Savukārt BHA ir taukos šķīstošas, tādēļ tās vislabāk šķīdina sekrētu, kas ir sakrājies porās, kā arī tām ir antibakteriālas un pretiekaisuma īpašības. Vispopulārākā no šīm skābēm ir salicilskābe.

Svarīgās nianses!

Saules aizsardzība – arī ziemā! Lietojot preparātus, kuri noloba ādas slāni vai darbojas pret pigmentāciju, tiek stingri rekomendēts lietot krēmu ar vismaz SPF30 arī ziemā.

Nelietojiet visu vienlaikus! Nelietojiet vienlaikus līdzekļus ar līdzīgu iedarbību, jo tas var radīt papildu kairinājumu ādai! Savā ikdienas ādas kopšanas rutīnā nelietojiet kopā: retinoīdus ar AHA vai BHA skābēm; retinoīdus ar C vitamīnu; C vitamīnu ar AHA vai BHA skābēm.

 

Lai skaista un vesela āda!