JAUNOLAINES APTIEKA – jaunā ēkā, jaunās telpās!

Latvijā pavisam retos gadījumos kāda no farmaceitam piederošām aptiekām uzbūvē pilnīgi jaunu ēku, kas no pamatiem līdz jumta korei tiek veidota un pastāv kā aptieka. Mūsdienu mainīgajā pasaulē, kad globāli pat dažu dienu laikā viss var mainīties, neatkarīgo aptieku apvienības aptieka 1 vieni no jaunākiem dalībniekiem SIA LD FARM, kuru īpašnieki ir jauna un centīga ģimene Didzis un Līga, nebaidījās no grūtā un nezināmā pārbaudījuma un uzbūvēja Jaunolainē jaunu, skaistu, elegantu un galvenokārt iedzīvotājiem vēl pieejamāku aptieku pašā Jaunolaines centrā.

 

Lai uzzinātu par šo notikumu mazliet vairāk, aicinājām uz sarunu Jaunolaines aptiekas īpašniekus Didzi Eiduku un Līgu Ābolu-Eiduku.

 

Nemaz ne tik senā pagātnē stāstījām saviem lasītājiem par divu jaunu aptieku atvēršanu Jaunolainē un Rāmkalnos (Inčukalna pag.). Līga un Didzi, apsveicam Jūs ar jaunās aptiekas atvēršanu! Kā nonācāt līdz lēmumam, ka Jaunolainē ir nepieciešams būvēt jaunu aptieku?

Didzis: “Sirsnīgs paldies par apsveikumu! Jā, kaut arī esam Jaunolainē kopš 2020. gada rudens, aptuveni pēc sešiem darba mēnešiem uzrunājām Olaines novada domes vadību par mūsu ideju padarīt aptieku Jaunolaines iedzīvotājiem pieejamāku, tas ir, ērtāk apmeklējamu, tuvāk dzīvesvietām, tuvāk Jaunolaines centram, jo pirmās mūsu aptiekas telpas atradās Zeifertu namā – šīs mazpilsētas nomalē. Kopumā prezentētā ideja sastāveja pamatā no projekta divām ēkām, tas ir, aptiekas un medicīnas pakalpojumu iestādes. Olaines novada domes vadība atbalstīja šo ieceri, un vēlos teikt arī lielu paldies vietvarai, kuru pārstāvji bija atsaucīgi, izpalīdzīgi un sadarbojās ar mums visa šī gada laikā, no paša sākuma līdz ēkas nodošanai ekspluatācijā!”

Vai esat apmierināti ar paveikto un kas bija galvenais motivācijas avots šai idejai ? 

Līga: “Kaut arī būvniecība sagādā daudz negaidītu pavērsienu un daudz pārsteigumu, mūsu lielākie atbalstītāji bija mani vecāki, kas palīdzēja mums it visā un katru dienu. Rezultāts izdevās – ļoti estētiski pievilcīga ēka, un ceru, ka mūsu klienti novērtēs šo lielo ieguldījumu un pūles, lai Jaunolainē būtu skaista un profesionāla farmaceita aptieka.”

 

Pastāstiet par jauno aptiekas vietu – galvenajiem jauninājumiem! Kāds ir plānotais sortiments? Kas pieejams īpaši plašā klāstā? 

Līga: “Būdama farmaceite, es kā galveno vēlos uzsvērt, ka, pateicoties Tamro ieviestajam jaunajam aptieka 1 mēbeļu konceptam, kas manā darbā dod priekšrocības – ērtas mēbeles un pārdomātu preču izvietojumu, klientiem ir daudz vieglāk izvēlēties sev vajadzīgo un pavadīt laiku aptiekā kļūst patīkamāk un ērtāk. Sortiments pamatā jau šī pusotra gada laikā ir izveidojies, bet noteikti pieprasījums veicinās arī sortimenta paplašināšanos. Populārāko pasaules skaistumpreču ražotāju produkcija būs pieejama aptiekā jau no pirmās atvēršanas dienas.”

Didzis: “Vēlējos papildināt Līgu par aptiekas darba laiku. Arvien vairāk

laika pavadot šajā vietā, tas ir, Jaunolaines centrā, novērojām cilvēku rosību katru dienu un arī nedēļas nogalēs. Tieši pavasarī savu komandu papildinājām ar vēl vienu speciālisti un, pateicoties tam, spēsim nodrošināt aptiekas darba laiku katru dienu, tai skaitā sestdienās un svētdienās.”

Pieskaroties tēmai par aptiekas speciālistiem, kas apkalpo Jaunolaines aptiekas klientus… Ko varat mūsu lasītājiem pastāstīt par savu komandu?

Didzis: “Mēs kā ģimenes uzņēmums, uzsākot darbību abās aptiekās, izvirzijām galveno mērķi. Tas ir, primāri vēlamies, lai mūsu aptieku klienti saņemtu iespējami labāko farmaceitisko aprūpi, kāda ir iespējama brīdī, kad viņi atrodas kādā no mūsu aptiekām. Lai sasniegtu šo galveno mērķi, mums ir nepieciešami izcili komandas biedri. Esam lepni par savām farmaceitēm Līgu, Leldi un Rasmu un par jaunāko komandas dalībnieci Sofiju, kuras specialitāte ir farmaceita asistents. Meitenes ir ar lielu darba pieredzi un ar nenogurdināmu motivāciju, jo arī mūsu aptieku klienti ir paši labākie klienti.”

Izmantojot iespēju, uzdevām arī dažus jautājumus Jaunolaines aptiekas vadītājai Rasmai Timmermanei un farmaceita asistentei Sofijai Girtciusai.

Sakiet lūdzu, cik ilgi strādājat par farmaceiti?

Rasma: “Diezgan ilgi. Tas ir, vairāk nekā 15 gadus.”

Sofija: “Grūti uzreiz pateikt, bet šķiet, jau vairāk nekā 7 gadi būs.”

Kāpēc izvēlējāties šo profesiju?

Rasma: “Pēc vidusskolas beigšanas uzsāku mācības grāmatveža specialitātes iegūšanai, bet, dzīvei metot līkločus, nācās mācības pārtraukt. Taču mans tēvs mani uzvedināja uz ceļa, kas saistīts ar medicīnu, un ieteica man apskatīt iespējas medmāsas, zobu tehniķa vai farmācijas jomā. Mana izvēle bija par labu farmācijai, par ko esmu pateicīga un priecīga. Sākotnēji ieguvu farmaceita asistenta grādu un, piecus gadus strādājot aptiekās, sapratu, ka vēlos iegūt maģistra grādu farmācijā, lai kļūtu par farmaceiti.”

Sofija: “Kaut bērnībā vēlējos kļūt par kosmonauti, pateicoties mana labākā drauga padomam, uzsāku mācības farmaceita asistenta profesijā.”

Kas Jums patīk šajā profesijā?

Rasma: “Profesija, kas sniedz citu cilvēku labo novērtējumu. Tā ir iespēja būt daļai no kaut kā būtiska un paša svarīgākā cilvēka dzīvē – veselības. Šī profesija arī man bieži devusi un dod to atgriezenisko saiti ar klientiem, kad viņi atgriežas un saka pateicības vārdus par farmaceita paveikto darbu. Uzskatu, ka šī profesija ir cienījama un prestiža.”

Sofija: “Galvenais, kas mani saista ar šo profesiju, ir iespēja savas zināšanas farmakoloģijā pielietot praktiski ikdienā – strādājot aptiekā. Mani arī ļoti interesē medicīna un viss, kas ar to saistīts, līdz ar to varu droši teikt, ka mans darbs ir arī mans hobijs.”

Kādas ir priekšrocības, strādājot aptiekā nelielā apdzīvotā vietā?

Rasma: “Savā ilgajā darba pieredzē esmu strādājusi arī lielpilsētas aptiekās un tagad strādāju Jaunolainē, kaut

arī pati dzīvoju Rīgā. Patiesībā esmu priecīga būt šeit, jo šī priekšrocība, ko sniedz mazā pilsēta farmaceitam, ir tā, ka jūties piederīgs konkrētai sabiedrības daļai, kurai kopīga ir apdzīvota vieta. Katrs klients augstāk novērtē farmaceita darbu un spēj novērtēt farmaceita profesijas svarīgumu. Patīk arī tas, ka klientiem izveidojas ciešāka saikne ar aptieku, jo katrs gadījums ir individuāls un mēs cenšamies no visas sirds, lai šo klienta situāciju

atrisinātu tā, lai klients pēc medikamentu saņemšanas būtu apmierināts un, galvenais, vesels. Mazpilsētā starp aptiekas farmaceitiem un vietējo ģimenes ārstu izveidojas ciešāka sadarbība un mēs, kopīgi strādājot, bieži vien daudz īsākā laikā spējam palīdzēt cilvēkiem, nekā tas būtu lielpilsētās.”

Sofija: “Patiesā priekšrocība ir tajā, ka cilvēku nav daudz un es varu katram veltīt daudz vairāk laika konsultācijās, ieteikumos vai arī vienkāršās sarunās par šodienas dzīvi un visu, kas katram klientam liekas svarīgi. Man ir svarīgi, lai katrs klients dodas prom no aptiekas smaidīgs un apmierināts ar saņemto pakalpojumu.”

Kādi ir Jūsu ieteikumu vasaras laikam?

Jaunolaines aptiekas kolektīvs novēl visiem siltu, saulainu un skaistu vasaru. Pavadiet vairāk laika ārpus mājas dabā, bez telefoniem un citām iekārtām un atrodiet laiku grāmatām un skaistiem mirkļiem!