Kad dari darbu, kas no sirds patīk!

Intervija ar Dagdas aptieka1 aptiekas farmaceita asistenti Ingu Solohu

Ja ir kāds sapnis un interese, kas glabāta sirdī jau no bērnības, tā agrāk vai vēlāk ir jāpiepilda! Tieši tā notika arī ar Ingu Solohu, Dagdas aptiekas farmaceita asistenti, kas pēc 20 darba gadiem citā profesijā nolēma uzsākt farmācijas studijas, lai varētu strādāt iemīļotajā Dagdas aptiekā un sniegt farmaceitisko aprūpi tās klientiem.

Piepildot bērnības sapni

Dagdas aptieka ir pirmā aptieka Dagdā un var lepoties ar garu vēsturi, kas aizsākusies ap 1939. gadu. Šī aptieka pieder sešu īpašnieku – farmaceitu un farmaceita asistentu – kolektīvam, bet to vada farmaceite Emma Kostko. Dagdas aptieka ir neatkarīgo aptieku apvienības aptieka1 dalībniece. Arī farmaceita asistente Inga Soloha ir no Dagdas, un jau no bērnu dienām tieši šī aptiekas ir saistījusi Ingas uzmanību un interesi. “Vienmēr gribējies tajā ieiet un nopirkt vitamīnus!” smaidot atceras Inga. Ar aptieku viņu saistījušas arī ģimenes saites – Ingas vīramāte strādājusi par farmaceiti šajā aptiekā. Taču, kad vīramāte nolēmusi doties pensijā, Inga nolēmusi, ka arī viņai dzīvē ir kas jāmaina, un tā pēc 20 gadiem, kas aizvadīti darbā pašvaldībā, Inga atkal sēdās studiju solā, apgūstot farmaceita asistenta profesiju RSU sarkanā krusta medicīnas koledžā ar mērķi – strādāt tieši Dagdas aptiekā.

Protams, šāds liels lēmums un izmaiņas nebija vieglas – no skolas laikiem bija piemirsušās ķīmijas nianses, tomēr Ingu nebiedēja dažādo ķīmijas priekšmetu apgūšana un viņa ar pārliecību uzsver: “Viss ir izdarāms, ja vien ir vēlēšanās! Jā, sākumā nebija viegli, bet biju izvirzījusi sev mērķi, un tātad tas bija jāsasniedz!” Tas Ingai arī veiksmīgi izdevies. Īpaši studiju laikā Ingai patikuši laboratorijas darbi un zāļu izgatavošana, kas likās ļoti aizraujoša un spilgti palikusi atmiņā. Vienlaikus Inga saka lielu paldies aptiekas kolektīva kolēģiem un vadītājai, jo tie atbalstījuši un palīdzējuši apgūt nepieciešamās zināšanas – bez viņu atbalsta šis ceļš būtu bijis daudz grūtāks. Nu jau pusotru gadu Inga ir farmaceita asistente un strādā Dagdas aptiekā.

Darbs ar cilvēkiem

Inga sirsnīgi saka, ka visvairāk farmācijā viņu piesaista darbs ar cilvēkiem. Lai arī viņas darba sākums aptiekā sanācis tieši neparastajā un sarežģītajā pandēmijas laikā, Ingu tas nemulsinājis un nebiedējis – farmaceita asistente bija gatava tam, ka cilvēki uz aptieku nāks vairāk un ka būs vairāk jāstrādā. Inga atzīst: “Jo vairāk cilvēku nāk pie mums uz aptieku – jo interesantāk ir strādāt! Vairāk cilvēkiem varam palīdzēt! Man patīk tas, ko es daru!”

Arī tiem, kas šobrīd domā par profesijas izvēli, Inga iesaka apsvērt farmācijas studijas. “Farmācija ir ļoti interesanta! Ne vien darbs ar cilvēkiem, bet visa farmācija kā joma – tā ir nepārtraukta attīstība, zināšanu papildināšana, apmācības. Turklāt farmaceitu trūkst, tādēļ iesaku apsvērt mācīties šo profesiju un nebaidīties, ka tā ir sarežģīta – to visu var iemācīties un tas ir ļoti interesanti!”

Iedvesmas un enerģijas avots – dabā!

Inga ir trīs bērnu mamma, tādēļ brīvais laiks tiek veltīts kopā būšanai ar bērniem. Kopīgi tiek veikti izbraucieni, bet vislielāko enerģiju un iedvesmu sniedz kopīgas pastaigas dabā. “Tās dod lielu enerģiju!” atzīst Inga.

Viena no skaistajām dabas takām un pastaigu vietām netālā apkārtnē ir Andrupenes purva taka, kur rudenī vērojamas īpaši krāšņas krāsu ainavas, smaržo vaivariņi un nogatavojas dzērvenes. Taka ir gleznaina un labiekārtota, un būs interesants galamērķis tiem, kas vēlas apskatīties kaut ko no daudzajiem Latgales skaistās dabas objektiem.

Ko vēl apskatīt Dagdas apkārtnes viesiem?

Ingai ir daudz lielisku ieteikumu, lai ikviens varētu saplānot krāšņu Dagdas apkārtnes apskates ceļojumu! Tā, piemēram, viena no interesantajām vietām, ko apmeklēt, ir muzejs “Andrupenes laiku sēta” – tas ir 20. gadsimta lauku sētas komplekss, kur var iepazīties ar latgaliešu sadzīves vēsturi, nobaudīt gardus Latgales nacionālos ēdienus – nodegustēt Latgales sieru, kugeļus, asuškas. Tepat svētkos var vērot vietējās folkloras kopas priekšnesumus. Īpaši interesanti šeit svinēt Jāņus, ar Latgales svētku tradīcijām, izbaudot īstu lauku latgaliešu vidi.

Vēl viens interesants apskates objekts, ko Inga iesaka apmeklēt, ir Jaundomes muižas vides izglītības centrs. Tā ekspozīcijā ir iespējams iepazīties ar Latgales dabas daudzveidību – zivīm un putniem. Var apmeklēt muižas teritoriju, dabas takas, kā arī nobaudīt zivju ēdienus, piemēram, uz ugunskura vārītu zivju zupu.

Ja dodaties uz Dagdas pusi ar bērniem, interesanta vieta apmeklēšanai būs arī vides un kultūras centrs “Ķepa”, kura ekspozīcija ir veltīta meža tēmai – dzīvnieku, kukaiņu, meža augu iepazīšanai. Tiek piedāvātas dažādas nodarbības un izglītojošas izklaides, ekskursijas, atpūtas un svinību vietas.

Savukārt Kroma kolns piedāvā iepazīties ar stāstījumu par seno latgaļu dzīvi pilskalnos Dienvidlatgalē un apskatīties 9.-11. gadsimta latgaļu cilšu koka rekonstrukciju.

Protams, Latgalē ir vēl daudz skaistu dabas taku un sakrālā tūrisma vietu ar greznām, iespaidīgas baznīcām, ko apmeklēt – te katrs atradīs kaut ko savai gaumei!

Latgales garšas

Inga uzsver – dodoties uz Latgali, ir noteikti jānogaršo šie trīs Latgales nacionālie ēdieni!

Asuškas – saldais ēdiens latgaliešu gaumē. Ceptas apaļas bulciņas, kas pasniegtas ar saldā krējuma mērci. To garšu ir grūti aprakstīt – tā ir jānogaršo pašiem!

Kugelis – sātīgs latgaliešu otrais ēdiens ar kartupeļiem, cauraudzīti un sīpoliem.

Latgales siers – latgalieši lepojas ar tradicionālo sieru daudzveidību un pagatavošanas tradīcijām!

Ingas veselīgā recepte rudenim

Rudens ir ražas laiks, tādēļ tagad vislabāk izmēģināt vai atcerēties atkal pagatavot ceptos ābolus! Izņemiet āboliem vidiņu un pildiet tos pēc sirds patikas – ar riekstu, biezpiena, dažādu ogu pildījumiem! Ļaujiet vaļu fantāzijai! Atkarībā no ābolu cietības, tie krāsnī var gatavoties ap 30-40 minūtēm, un pirms pasniegšanas tos var pārkaisīt ar pūdercukur. Lai labi garšo!

Novēlējums lasītājiem

Drēgnais rudens ir klāt! Atcerieties, ka rudens ir ļoti skaists un bagāts gadalaiks, kurā varam stiprināt savu imunitāti! Izmantojiet visu to, ko mums daba rudenī dod – ogas, dārzeņus un augļus, kuros ir daudz vitamīnu. Stipriniet imunitāti ar dažādām dabas veltēm un gatavojieties ziemai, uzkrājot vitamīnus un minerālvielas!

 

Būsiet laipni gaidīti Dagdas aptiekā, Dagdā, Alejas ielā 19.

Darba laiks:

Pirmdiena-piektdiena: 8:00 – 18:00

Sestdiena-svētdiena: 9:00 – 14:00