Acu veselībai

Rudenī, aktivizējoties adenovīrusiem, aptiekā vēršas vairāk cilvēku ar sūdzībām par apsārtušām acīm, izdalījumiem, kā arī plakstiņu tūsku. Pēc minētajām pazīmēm aptiekārs var secināt, ka, visticamāk, adenovīrusa saslimšana viņiem izraisījusi konjunktivītu. Stāsta “aptieka 1” Lejas aptiekas Gulbenē vadītāja Vita Krūmiņa:

Šoruden aptiekā arī daudzi vecāki sūdzējušies, ka viņu bērnam asaro acis. Tā arī ir viena no konjunktivīta pazīmēm. Ko darīt?

Svarīgi slimās actiņas skalot, un šim nolūkam varam piedāvāt bezrecepšu izotonisko acu šķīdumu. Tas ir piemērots arī gadījumiem, kad acī iekļuvis kāds svešķermenis, piemēram, smiltis, zāģskaidas vai būvgruzis. Acu skalošanai labi noder kumelīšu tēja, savukārt melnās tējas komprese palīdzēs mazināt nepatīkamo plakstiņu tūsku. Ja cilvēkam ir konjunktivīts, varam piedāvāt arī homeopātiskos acu pilienus.

Acu veselību ietekmē ne tikai vīrusi, bet arī apkārtējā vide, piemēram, darbs ar datoru. Acs kairinājuma mazināšanai varam piedāvāt acu pilienus, kuru sastāvā ir ārstniecisko augu žibulīša, rudzupuķu, alvejas, kliņģerīšu, burvju lazdas izvilkumi, kā arī bioloģiski aktīvas vielas un B5 vitamīns.

Gadījumos, kad cilvēki sūdzas par graušanas un dedzināšanas sajūtu acīs, var būt noderīgas mākslīgās asaras. Tās ne tikai veido uz acs noturīgu plēvīti, bet arī veicina acs epitēlija reģenerāciju jeb atjaunošanos. Mākslīgo asaru klāsts aptiekā ir plašs, tādēļ katram klientam varam piedāvāt atbilstošāko viņa pirktspējai.

Nevajadzētu aizmirst arī par tādiem redzi uzlabojošiem līdzekļiem kā vitamīni, kuru sastāvā ir luteīns, par melleņu ekstraktu, par gingko bilobas preparātiem, kas veicina asinsriti, vitamīnu A, kas uzlabo krāsu redzi, un antioksidantiem.