Aktuāli – imunitātes stiprināšana

Pašlaik aptiekā vēršas daudzi cilvēki ar lūgumu piedāvāt kādu imunitātes stiprināšanas līdzekli. Kādēļ slimot, ja, laikus gādājot par organisma aizsargspēju paaugstināšanu, no tā var izvairīties? – tā “aptieka 1” Birzgales aptiekas vadītāja Alda Grašiņa.

“Organisma spēcināšanai var ieteikt vai nu kādu no vitamīnu kompleksiem, vai C vitamīnu, kam ir spēcīga iedarbība, jo tas cīnās gan ar baktērijam, gan ar vīrusiem. Profilaksei ieteicams lietot pusgramu C vitamīna dienā, bet saslimšanas gadījumā – vienu gramu, ko var uzņemt ar šķīstošajām tabletēm, kas nopērkamas aptiekā. Kompleksie preparāti ir ne tikai vitamīnu avots. To sastāvā ir arī mikroelementi, antioksidanti, var būt arī žeņšeņs un zaļā tēja, kas sniegs papildu enerģiju un pasargās no stresa nelabvēlīgās ietekmes. Bērniem var ieteikt imūnaktīvos vitamīnos – to sastāvā ir gan vitamīni, gan minerālvielas, gan arī imunitāti stiprinošas vielas.

Ziemas periodā, kad gaisā cirkulē visdažādākie vīrusi, imunitātes stiprināšanai ieteicami arī ehinācijas preparāti, piemēram, kopā ar priežu mizas sauso ekstraktu.

Gripas profilaksei var ieteikt kompleksos balzamus no dabas vielām, piemēram, ar ehinācijas, kā arī priežu pumpuru, alvejas un liepziedu ekstraktu. Jāpiemin arī sūkājamās augu pastilas kakla iekaisuma mazināšanai. Mūsdienās cilvēki daudz labprātāk profilaksei izvēlas dabas līdzekļus, nevis ķīmiskos preparātus. Vēlos atgādināt, ka dabiskie preparāti lietojami ne vien profilaksei, bet arī saslimstot, tikai tādā gadījumā to devai jābūt lielākai.

Gada tumšākajā periodā ir svarīgi stiprināt imunitāti, kā arī biežāk uzturēties svaigā gaisā un būt fiziski aktīviem.”