Klāt pavasaris un alerģija

Pavasaris ir gada skaistākais laiks, kad daba mostas. Kokiem sāk plaukt lapas un pumpuri, bet daudzi cilvēki sāk sūdzēties par asarojošām acīm.

“aptieka 1” Stacijas aptiekas Limbažos vadītāja Anita Labada:

“Ja ik pavasari, sākoties augu ziedēšanai, cilvēkam ir sūdzības par asarojošām acīm, izteikti ūdeņainiem izdalījumiem no deguna un ādas niezi, viņam ir ziedputekšņu alerģija. Lai atvieglotu veselības stāvokli un mazinātu alerģijas izpausmes, jālieto kādi pretalerģijas līdzekļi, kas aptiekā pieejami deguna aerosolu, acu pilienu vai tablešu formā. Gadījumos, kad alerģija ir tikai pret vienu ziedputekšņu veidu, var iztikt ar deguna pilieniem, kurus var palietot kādu nedēļu. Cilvēkam, kas ir jutīgs pret daudziem un dažādiem ziedputekšņiem, labāk izvēlēties tabletes, jo to iedarbība būs efektīvāka. Turklāt tās neizraisa pieradumu un mūsdienīgie preparāti neizraisa arī miegainību.

Alerģiju vajadzētu ārstēt, lai tā “neiet” plašumā un nesāktos alerģiskā astma. Šīs nopietnās saslimšanas dakterēšanai jau būs nepieciešamas ārsta izrakstītās recepšu zāles.

Cilvēkiem, kas sirgst ar alerģiju, ieteiktu rūpēties par imunitātes stiprināšanu. Vecākiem saviem bērniem nevajadzētu pirkt krāsainos saldinātos dzērienus, jo tie ar laiku slikti ietekmē viņu veselību.

Vēlētos pievērst uzmanību tam, ka ir pretalerģijas preparāti, kas jālieto tukšā dūšā vai divas stundas pēc ēšanas, lai tie iedarbotos. Ja ārsts nav par to pastāstījis, ieteiktu pašiem rūpīgi izlasīt zāļu instrukciju un rīkoties atbilstoši tajā rakstītajam. Zālēm vēlams uzdzert ūdeni un nevis vienu vai divus malkus, bet pusglāzi līdz glāzi šķidruma. Sirds slimniekiem gan tā daudzums jāierobežo, ja to noteicis ārsts.

Jāatceras, ka ir arī medikamenti, kas saules vai solārija gaismas ietekmē var izraisīt alerģiju.”