Dabisks palīgs, lai sirdij būtu enerģija

Beidzamajos gados respektablos zinātniskajos žurnālos publicēti pētījumi, kas pierādījuši koenzīma Q10 pozitīvo ietekmi uz sirds veselību. Vienā no šādiem pētījumiem – Q-Symbio – ir sniegta pilnīgi jauna stratēģija, kā samazināt mirstību no kardiovaskulārām problēmām un kā ārstēt hronisku sirds mazspēju. Tā uzrādījusi pārliecinošus pozitīvus rezultātus.

Konsultē Rīgas Stradiņa universitātes emeritētais profesors ANTONS SKUTELIS

Kas ir koenzīms Q10?

Tā ir taukos šķīstoša viela, ko izstrādā aknas. Pēc savām īpašībām koenzīms Q10 atgādina vitamīnus. Tas nepieciešams, lai no taukiem, olbaltumvielām un ogļūdeņražiem, kas saņemti ar uzturu, šūnās rastos enerģija.

Nelielu daudzumu Q10 mēs uzņemam arī ar pārtiku. Labs šīs vielas avots ir gaļa (galvenokārt sirds un subprodukti), treknas zivis, pilngraudi, rieksti un augu eļļa. Mūsu uzturs ik ­dienas vidēji nodrošina tikai ap 2–3 mg Q10. Tāpēc galvenais tā avots ir šīs vielas endogenā izstrāde. Q10 sintēze organismā sasniedz savu augstāko punktu 20–25 gadu vecumā, bet pēc tam sāk pazemināties. Pirmās ar Q10 koncentrācijas pazemināšanos saistītās izmaiņas daudzi cilvēki sajūt 45–50 gadu vecumā.

Stress, smēķēšana, dažas slimības un zāļu lietošana arī var veicināt Q10 līmeņa pazemināšanos. Piemēram, ir pierādīts, ka daudziem pacientiem, kas slimo ar sirds un asinsvadu slimībām, ir pazemināta Q10 koncentrācija. Nodrošināt organisma šūnas ar enerģiju var ar Q10 preparātu.

Q-Symbio – dā?u p?t?jums par hronisku sirds mazsp?juņu pētījums par hronisku sirds mazspēju

Q-Symbio pētījuma rezultāti burtiski satrieca kardiologus un dāvāja jaunu cerību cilvēkiem ar vārgu sirdi. Pētījuma gaitā noskaidrojās, ka pacienti ar sirds mazspēju, kuri ik dienas lietoja kapsulas ar vitamīniem līdzīgu vielu – koenzīmu Q10 – kopā ar parastajiem sirds slimību medikamentiem, bija daudz mazāk pakļauti nāves riskam no sirds slimībām nekā tie, kuri saņēma tikai tradicionālo terapiju. Pētījums tika publicēts vienā no prestižākajiem kardioloģijas žurnāliem JACC (Amerikas kardiologu kolēģijas žurnāls) un iekļuva pasaules ziņu virsrakstos.

Konstatēts, ka pacienti, kas saņēma koenzīmu Q10 kopā ar parastajiem sirds slimību medikamentiem, uzrādīja ievērojamu veselības stāvokļa uzlabojumu salīdzinājumā ar pacientiem no kontrolgrupas:

  • par 42% mazāk smagu kardiovaskulāru blakusparādību notikumu;
  • par 43% mazāk neplānotu hospitalizācijas gadījumu;
  • par 43% mazāk kardiovaskulārās mirstības gadījumu;
  • par 42% mazāk vispārējās mirstības gadījumu.

Analizējot pētījuma rezultātus, tā vadītājs Dr. Svends Oge Mortensens secināja, ka koenzīmam Q10 var būt liela nozīme, izmantojot to par papildlīdzekli kombinācijā ar tradicionālām sirds mazspējas ārstēšanas metodēm. Turklāt šīs vielas lietošana pētījuma dalībniekiem neizraisīja nekādas blakusparādības.

Vairāk nekā tikai enerģijas līdzeklis

Jau vairāk nekā 25 gadus koenzīmu Q10 lieto cilvēki, kam nepieciešams papildu enerģijas lādiņš. Tas ir īpaši populārs sportistu un biznesmeņu vidē, kā arī to labprāt lieto cilvēki vecāki par 45 gadiem. Šī viela pastiprina enerģijas vielmaiņu visās organisma šūnās. Iepriekš minētais pētījums ir pierādījis, ka sirds muskulim ir ļoti nepieciešams koenzīms Q10. Pētījuma dalībniekiem ar hronisku sirds nepietiekamību, lietojot šo vielu, sirds funkcija uzlabojās līdz līmenim, kas nodrošina augstas izdzīvošanas iespējas.

Q10 preparātus parasti iesaka lietot no rīta. Taču lielas tā devas, kas var būt nozīmētas hronisku slimību gadījumā, labāk lietot dienā dažādos laikos, lai paaugstinātu aktīvās vielas uzsūkšanos un izmantošanu organismā. Piemēram, 200 mg diennakts devu ieteicams sadalīt divās devās pa 100 mg.

Kā izvēlēties koenzīma Q10 preparātu?

Vai jūs zināt, ka divi koenzīma Q10 preparātu ražotāji var izmantot vienu un to pašu izejvielu, bet iegūt pilnīgi atšķirīgus rezultātus? Viens produkts var būt pilnīgi nepiemērots, bet otrs – visai efektīvs. Lai izprastu, kā iedarbojas koenzīms Q10, jāzina šīs vitamīnam līdzīgās vielas molekulārās īpašības.

Q10 molekulām ir dabiska tendence salipt un veidot lielus kristālu formas kunkuļus, kuri nespēj uzsūkties caur zarnu trakta sieniņu. Rezultātā liela daļa Q10 iziet caur gremošanas sistēmu neuzsūkta. Parasti šie Q10 kunkuļi izšķīst temperatūrā, kas ir augstāka par 49 grādiem. Tā kā cilvēka ķermeņa iekšējā temperatūra ir aptuveni 37,5 grādu, Q10 kristāli nespēj izšķīst un aktīvā viela nenonāk asinsritē.

Augstas kvalitātes preparātos šī problēma ir atrisināta, sajaucot Q10 ar īpašu augu eļļu un apstrādājot ar siltumu. Sildīšanas process maina kristālu molekulāro struktūru tā, ka tie viegli izšķīst ķermeņa temperatūrā. Pēc Q10 molekulas kristālu izšķīdināšanas tie uzsūcas caur zarnu sieniņu un nonāk asinsritē.

Izvēloties koenzīma Q10 preparātu, vienmēr jāpārliecinās, ka produktam ir zinātniski pamatota dokumentācija.

Informācijai: Aptiekās koenzīms Q10 tiek piedāvāts zāļu un uztura bagātinātāju veidā. Pirms zāļu lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju, kā arī konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu! Uztura bagātinātājs nevar aizvietot ārstu nozīmēto terapiju un medikamentus, tāpēc par Q10 saturošā uztura bagātinātāja lietošanu konsultējieties ar savu ārstu!

ĪSI par Q10

  • Koenzīms Q10 piedalās enerģijas ražošanas procesos, kuru rezultātā šūnā rodas enerģija ATF (adenozīntrifosfāta) veidā. Šis bioķīmiskais process risinās šūnu struktūru iekšienē – mitohondrijos. Kad šūnai vajadzīga enerģija, tā izmanto ATF, kas ir enerģijas krājums ķīmiskā formā.
  • Mitohondriju skaits dažādu veidu šūnās atšķiras. Īpaši lielā daudzumā šīs struktūras atrodamas sirds muskuļa šūnās, jo sirds darbība prasa lielus enerģijas resursus.
  • Biopsijas no sirds muskuļa audiem pacientiem ar sirds mazspēju liecina, ka koenzīma Q10 līmenis šiem pacientiem ir ievērojami zemāks salīdzinājumā ar veseliem cilvēkiem.
  • Koenzīms Q10 atrodams dažos pārtikas produktos, piemēram, sojas eļļā, sardīnēs un gaļas subproduktos.