Rūjienas aptiekas vadītāja Ilze Roķe: Mēs strādājam, lai palīdzētu!

Šim laikam raksturīgajā straujo pārmaiņu tempā, kurā bieži vien pietrūkst lietu, uz kurām paļauties, Rūjienas aptieka spējusi saglabāt pastāvību un uzticamību. Farmaceites Ilzes Roķes vadītās aptiekas kolektīvs ir gadiem nemainīgs, bet vienlaikus arī enerģisks, atsaucīgs un laikmetīgs.

Šogad aprit 10 gadi kopš Ilze vada Rūjienas aptieku. Nozīmīgajai jubilejai pilnīgi noteikti var pieskaitīt arī nupat nosvinēto viņas 40. dzimšanas dienu. „Tie ir foršākie gadi,” Ilze piekrīt, „bērni jau lieli, visa pasaule vaļā!” Ilze ir rūjieniete. Vienmēr smaidoša, laipna, sievišķīga. Pēc studijām un neilgas prombūtnes atgriezusies dzimtajā vietā, jo vienmēr zinājusi, ka atgriezīsies, dzīvos un strādās Rūjienā.

Ilze atklāja, ka par savu nākamo profesiju bija droša jau skolas laikā. „Mans ceļš ir nejauši jaušs, jo es jau vidusskolā izvēlējos tos mācību priekšmetus, kuri jāmācās papildus – ķīmija, bioloģija, fizika. Tā kā mamma bija mediķe Rūjienas poliklīnikā, medicīnas joma bija tuva un pašsaprotama,” stāsta Ilze, kura sākotnēji gan svārstījās izvēlē starp ārsta un farmaceita profesiju. „Sapratu, ka farmaceitam vairāk nekā ārstam ir iespēja kontaktēties ar cilvēkiem. Darbs ir elastīgāks, dažādāks. Te ir viss kas – arī tā saucamā menedžēšana, kad jāpasūta preces, jāpiedomā pie sortimenta. Nav garlaicīgi un vienveidīgi.” Savu karjeru Ilze sāka jau augstskolas laikā, strādājot aptiekā Rīgā, ko viņa uzskata par ļoti veiksmīgu pieredzi. Rūjienā viņa atgriezās 2006. gadā.

Ilzes vadītā aptieka ir viena no retajām aptiekām Latvijā, kura atrodas tās vēsturiskajā ēkā. Te tā mīt jau kopš 1841. gada. Pēc Ilzes aplēsēm, sortimentā ir vairāki tūkstoši nosaukumu. Tā kā aptieka vēl tikai gatavojas datorsistēmas ieviešanai (tiks ieviesta rudenī), aptiekas darbiniekiem īpaši labi jāpārzina plauktos izvietotās produkcijas sistēma. Tāpat aptiekāriem nemitīgi jāmācās par visu jauno, ko farmācija piedāvā, jāapmeklē semināri.

Vērtējot aptiekā pavadītos gadus, Ilze atzīst, ka patlaban ārsti izraksta pēc skaita vairāk zāļu, kas savukārt farmaceitam uzliek pienākumu, vairāk pievērst uzmanības, vai izsniegtie medikamenti ir efektīvi lietojami arī kombinācijā. „Nākuši klāt sezonas vīrusi – rotavīrusi, kādu agrāk tiešām nebija. Pēdējos 4 un 5 gadus tas ir izteikti. Atgriežas vecās kaites, piemēram «modē» nāk kašķis,” pastāsta farmaceite. „Es esmu „zaļais” cilvēks. Ne velti mums pat aptieka ir zaļā krāsā! Mēs viss kolektīvs esam par to, ka cilvēkam ir jādzīvo veselīgi, galvenais – jākustas! Cilvēks jau ir radīts, lai būtu kustībā. Protams, pavisam iztikt bez farmācijas mūsdienās nav iespējams. Mēs strādājam tā, lai cilvēkam palīdzētu, un, ja tas iespējams, līdztekus kādām zālēm iesakām arī kādu dabas līdzekli,” atklāj Ilze.

Rūpējoties par savu veselību, Ilze galvenokārt cenšas piekopt veselīgu dzīvesveidu. „Man ir būtiski ir dzīvot kustībā – slēpes, nūjas, velosipēds. Ļoti patīk nūjošana. Tad var sakārtot domas, atpūsties. Kopš skolas laikiem patīk arī orientēšanās. Pēdējos trīs gadus, dēla mudināta, atkal piedalos Valmieras orientēšanās kluba rīkotajās sacensībās. Kad piekūstu skriet, lasu grāmatas, īpaši ģeogrāfiskos aprakstus. Visai ģimenei mums – abiem dēliem, man un vīram, hobijs ir ceļošana – gan tuvu, paceļojot tikai nedēļas nogalēs, gan tālāk. Katru gadu izvēlamies kādu valsti un braucam,” par savu veselības formulu pastāsta Ilze.