Uz slimību jāšauj ar lielgabalu!

A1 aptieku tīklu veido teju 100 aptieku visā Latvijā. Viena no tām atrodas arī Tilžā, kur aiz letes ik dienas sastopama farmaceite Indra Studente.

Indra Studente ir farmaceite jau 32 gadus, un viss šis laiks aizvadīts tieši Tilžas aptiekā. Mainījusies vien aptiekas atrašanās vieta. Patlaban aptieka atrodas ambulances telpās. „Te ir jauki – tepat Daces Ivanovas ģimenes ārsta prakse, ārsta palīgi. Arī pacientam labi, jo no ārsta kabineta cilvēks ar receptēm uzreiz nāk pie manis. Man prieks, ka mēs visi esam zem viena jumta un man ir savs kolektīvs, citādi būtu viena,” stāsta farmaceite.

Tilžas aptiekas durvis tiek vērtas ik darbadienu no plkst.9.00 līdz 16.00. Aptieka iekārtota ambulances ēkā. Farmaceite pastāsta, ka šī senā ēka ir ar īpašu auru – agrākos laikos te atradusies ambulance un pat slimnīcas palātas. Vaicāta par sortimentu, I.Studente pastāsta, ka klientiem šeit primāri svarīgi ir medikamenti un atbilstoši tam veidots arī sortiments. Pārsvarā šeit iegriežas pensionāri, kā arī pusmūža cilvēki. Tomēr farmaceite novērojusi, ka jauniešu veselībai ir tendence sašķobīties jau krietni agrāk. Zāļu kļuvis vairāk un slimību diemžēl arī.

„Uzskatu, ka labam farmaceitam ir jābūt izpalīdzīgam un iejūtīgam. Savā ziņā jābūt psihologam un jāprot atrast kopīgu valodu ar apmeklētājiem,” pārdomās dalās Indra. „Te, laukos, pazīstu katru cilvēku – zinu, ar kuru varu pajokoties. Jāatzīst gan, ka cilvēku te paliek arvien mazāk.” Farmaceite atzīst, ka vislielāko gandarījumu sniedz spēja palīdzēt. Lai gan nereti, ierodoties slimam pacientam, ir iespējams palīdzēt ar bezrecepšu medikamenta izsniegšanu un padomu par ārstēšanos, bieži nākas pacientu nosūtīt arī pie ārsta.

Aptiekas ikdienā neiztikt arī bez jautriem atgadījumiem. Turklāt kāds no tiem mēdz atgadīties arī pircēju latgaliskās izloksnes dēļ. Gadījies, ka uz aptieku atnāk pircēja, kas vaicājusi pēc acu zīdes (acu ziede). Indra tai piedāvājusi vienu un otru, līdz pircēja jau kļuvusi nikna. Beigu beigās nonākušas pie secinājuma, ka nepieciešamas asinsspiediena zāles „Accuzid”. Nācies kopā doties pie ārsta pēc receptes. Vēl bijuši gadījumi, kad prasīts pēc zālēm, kuras cilvēks pircis pirms gada, vai tām pašām, kuras iegādājusies kaimiņiene.

Uz aptieku pārsvarā nāk sasirguši cilvēki, kuri klepo un šķauda, taču gadu gaitā farmaceite kļuvusi teju imūna pret baciļiem. Ja nu tomēr gadās saslimt, viņa ķeras pie medikamentiem. „Nevaru atļauties slimot, jo aptiekā strādāju viena. Nav laika nedēļu domāt – jāšauj ar lielgabalu, lai ātrāk varu atgriezties ierindā,” stāsta farmaceite.

Vaicāta par recepti veselīgam brīvajam laikam, kas ļauj smelties dzīvesprieku, Tilžas aptiekas vadītāja Indra pastāsta, ka viens no viņas hobijiem ir kultūras pasākumu apmeklēšana, ko labprāt dara kopā ar savu „kolektīvu” – ģimenes ārsti Daci Ivanovu un viņas prakses ārsta palīdzes. „Vasarā man patīk sasēt dažādas puķu sēklas un pēc tam brīnīties un priecāties, kas no tām izaug. Savukārt brīvdienās bieži vien kādā „Ievas” žurnālā sameklēju kūkas recepti, ko mēģinu uzmeistarot. Vienos kaimiņos man dzīvo daktere Dace, otros – viņas palīdze Ingrīda, tad mēs sanākam kopā un tējas, kafijas vakaros baudām kulinārijas gardumus,” atklāj Indra. Savukārt, rudenim atnākot, viņa novēl neslimot, bet, ja nu gadās sasirgt, – aicina uz Tilžas aptieku, kur viņa laipni palīdzēs!