Izej no aptiekas labā omā!

Saldus puses Nīgrandē atrodas trīs Aptieka 1 aptiekas. Vienā no tām – SIA „Nīgrandes aptieka” – īpašniece un vadītāja ir Anita Kulvinska. Šo aptieku par savu darbavietu viņa sauc jau 34 gadus.

Nīgrandes aptiekas īpašniece Anita Kulvinska pastāsta, ka kopumā šogad aprit 43 gadi, kopš viņa ir sākusi farmaceites karjeru. „Mana pirmā darbavieta bija Saldū. Profesionāli šis laiks bija ļoti radošs. Izbaudīju visas aptiekāra darba šķautnes. Sāku kā asistente, gatavoju zāles, pēc tam biju defektāre – mans pienākums bija uzpildīt pulverīšus un tinktūras stāvtraukos. Tad receptāre – pieņēmu receptes gatavojamām zālēm, tās izcenoju. Asistents pagatavoja zāles, es tās pārbaudīju un noformēju. Gatavoju sterilos šķīdumus slimnīcām. Tas viss bija ļoti interesanti. Vēl tagad man reizēm gribētos pagatavot kādu pulverīti vai mikstūru,” pastāsta Anita.

„Ir teiciens – izvēlies profesiju, kas ir sirdslieta, un tev nekad nebūs jāstrādā! Uz darbu katru dienu nāku ar prieku. Mana darbdiena ir ļoti dažāda – apkalpoju pircējus, pasūtu zāles, pārbaudu atvestos medikamentus, cenoju, uzrakstu zālēm uzlīmītes ar pacienta uzvārdu un zāļu lietošanu,” par savu ikdienu stāsta Anita. Gandarījumu viņai sniedz pacienti, kuri aiziet apmierināti un pasaka paldies par labo ieteikumu.

„Labam farmaceitam jābūt ļoti laipnam un ieinteresētam. Protams, arī akurātam un uzmanīgam. Visa uzmanība jāvelta pacientam – jāizjautā, kā viņš lieto zāles, jāizstāsta, kā tās lietot pareizi. Ar cilvēkiem ir jārunā, un man tas patīk,” domās dalās Anita.

Nīgrandes aptieka atvērta darbdienās no plkst. 9.00 līdz 14.00, izņemot otrdienas, kad darba laiks ir no plkst. 14.00 līdz 18.00, savukārt sestdienās pircēji gaidīti no plkst. 10.00 līdz 13.00. Aptieka atrodas daudzdzīvokļu mājā, līdz ar to cilvēkiem, kuri šeit dzīvo, tā ir tūlīt aiz sliekšņa. Blakus ir arī ambulance. Aptiekā ir ļoti plašs sortiments, ieskaitot higiēnas preces, plašs bērnu kopšanas līdzekļu klāsts. Te iespējams nodot arī nederīgos medikamentus.

„Kā jau laukos, klientu spektrs ir visdažādākais. Visvairāk, protams, nāk pensionāri. Ilgajos darba gados iepazīti visi vietējie ļaudis. Ar katru runāju viņam saprotamā veidā un cenšos, lai ikviens iziet no aptiekas labā omā,” pieredzē dalās Anita. Ikdienā, protams, atgadās arī amizanti atgadījumi. Piemēram, bieži vien pacienti neatceras medikamentu nosaukumus. Tad nākas gan pēc aptuvenā nosaukuma, gan simptomiem uzminēt, pēc kurām zālēm cilvēks ir atnācis.

Šo gadu laikā Anitai izveidojusies cieša draudzība arī ar citām farmaceitēm: „Esam trīs kolēģes. Nīgrandes filiāli vada ļoti pieredzējusi darbiniece Lija Valtasa. Aptiekā viņa strādā vairāk nekā 10 gadu, bet Rubā strādā farmaceite Anita Meža, kuras darba stāžs jau pārsniedz 20 gadus.

Protams, sveicam viena otru jubilejās. Mūs vieno interese par dārzkopību, vasarā kopā dodamies arī uz Ventu.” Viņa atzīst, ka aptiekās būtu nepieciešami jauni cilvēki. Arī Anitas meita ir farmaceite, taču izvēlējusies strādāt klīnisko pētījumu nozarē. Par farmaceiti mācās arī Anitas mazmeita, kurai viņa cer nākotnē nodot savu darbu „Nīgrandes aptiekā”.

Brīvajā laikā Anita nododas savai mūža sirdslietai – dziedāšanai korī, ar kuru patlaban gatavojas Latvijas simtgades Dziesmu svētkiem. Tāpat prieku sniedz dārza darbi un nūjošana. Lasītājiem Anita vēl būt optimistiem, ar možu garu un domāt tikai labas domas! „Ja cilvēku proti sagaidīt un pavadīt ar smaidu, tad viņš atbild ar to pašu,” teic Anita.