Kā stiprināt imunitāti?

Mūsu organisma aizsargspējas ietekmē daudzi mozaīkas gabaliņi. Ko ēdam, cik daudz guļam un atpūšamies, cik ilgu laiku pavadām svaigā gaisā, vai ģērbjamies atbilstoši laikapstākļiem…

Lūk, tikai dažas metodes, ko vari likt lietā, lai rudenī un ziemā nesaslimtu!

Bišu produkti. Kurš gan nezina medus vērtīgās īpašības?! Tas būs labs vitamīnu un minerālvielu avots visai ziemai. Kā skaidroja farmācijas zinātņu doktore Vija Eniņa, organisms medu izmanto vispilnīgāk, ja to lieto 1,5–2 stundas pirms vai trīs stundas pēc ēšanas. Un vēl – temperatūrā virs 40 °C mazinās medus bioloģiskā vērtība. Tādēļ tikko vārītai tējai vai pienam to klāt likt nevajadzētu, labāk pagaidīt, kamēr atdziest. Lielisks antiseptiķis un baktēriju atvairītājs ir propoliss – tas infekcijas uzveiks līdzīgi kā antibiotikas. Arī bišu maize un bišu māšu peru pieniņš iedarbojas līdzīgi. Bišu sagādātos labumus vīrusu sezonas laikā iesaka lietot kursu veidā 10–30 dienām starp ēdienreizēm.

Arī farmācijas kompāniju sortimentā iekļauti vērtīgi produkti, kas veidoti uz dabas izejvielu bāzes. Piemēram, Grindeks Apilak tabletes satur 10 mg bišu māšu peru pieniņu. Tās jāsūkā, paliekot zem mēles. Deva – pa vienai tabletei trīs reizes dienā starp ēdienreizēm.

Svarīgi! Lietojot bišu produktus, īpaši būtiski ir tos nosūkāt lēnām, jo, strauji apēdot un norijot, kuņģa skābes iedarbības rezultātā bišu produktu vērtīgās vielas iet bojā.

Zāļu tējas. Ideāli, ja tējas vasarā esi salasījusi pati – imunitātes stiprināšanai noder ehinācijas, pelašķi, piparmētras, meža avenes, liepziedi… Tās var ņemt talkā, kad jau jūti – tūlīt saaukstēšos – vai arī profilaktiski. Profilakses nolūkos zāļu tējas ieteicams dzert kursa veidā divas nedēļas un tad vēlams ieturēt pauzi vai nomainīt pret citu tēju. Kāpēc tā? Augiem piemīt spēja regulēt dažādu orgānu darbību, līdz ar to, lietojot vienu tēju ilgstoši, tātad pārcenšoties, iespējams kādu organisma sistēmu pārstimulēt un šādā veidā sev pat kaitēt.

Pilnvērtīgs organisma aizsardzības sistēmas stimulējošo augu kokteilis ir arī Dr. Tereško (sastāvā ehinācija, salvija, ugunspuķe, piparmētra, liepu ziedi, aveņu lapas, vīgriezes ziedi, Islandes ķērpis) un Dr. Pakalna (sastāvā rožu augļi, ehinācijas, kliņģerītes ziedi, kumelītes, vīgriezes, upenes un dārza zemenes laksti, aronijas augļi) imunitātes tējās. Tās palīdz pretoties vīrusiem un mikrobiem.

Augu valsts preparāti un polivitamīni. Koncentrēts ziemā nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu komplekss ir arī dažādos augu valsts uztura bagātinātājos. Viens no tādiem – pašmāju ražojums Vivasol. Pilienu sastāvā esošais kumelītes, ehinācijas ekstrakts un cinks veicina imūnsistēmas darbību un pasargā no saslimšanas. Arī polivitamīnus var ņemt talkā, lai paskubinātu organismu būt stipram – to sastāvā lielākoties ir minerālvielas, vitamīni un ķīmiski aktīvi savienojumi, kas kompensē ar pārtiku neuzņemtās vajadzīgās vielas.

Padoms! Uztura bagātinātājus un vitamīnus vislabāk lietot no rītiem pēc ēšanas, citādi tie var sliktāk
uzsūkties.

C vitamīns jeb askorbīnskābe. Palīdz šūnām funkcionēt, pabaro tās, ļaujot organismam darboties ar pilnu jaudu. Profilaktiskā dienas deva pieaugušajam ir 60–80 miligramu, bet, ja saaukstēšanās jau likusi par sevi manīt, vismaz piecas dienas droši var lietot pa 1 gramam vienreiz dienā. Ko labāk izvēlēties – sūkājamas vai ūdenī šķīdināmas tabletes vai kapsulas –, ir gaumes jautājums.

Atceries! Ja ir problēmas ar kuņģi (gastrīts, kuņģa čūla vai citas gremošanas trakta vainas) labāk izvēlēties C vitamīnu kapsulās, jo tas kuņģi kairinās mazāk. Galvenais – uzdzer virsū vismaz pusglāzi ūdens.

Regulāri padzeries! Šķidruma uzņemšana pietiekamā daudzumā ir viens no galvenajiem stūrakmeņiem, lai organismā viss noritētu, kā nākas, – ūdens molekulas palīdz notikt šūnu vielmaiņai, uzlabo gremošanas procesu, veicina nieru darbību, gādā par asins cirkulāciju. Un – tas viss kopā veido stipru imunitāti.

Ideja! No rīta pamostoties, izdzer glāzi remdena ūdens, vari tam pievienot tējkaroti medus vai citrona sulu. Šāds rituāls palīdzēs organismam vieglāk pamosties, bet citrona skābumiņš – izvadīs naktī sakrājušās šlakvielas.

Vīrusu laikā regulāri mazgā rokas. Jo īpaši pēc labierīcību un sabiedrisku vietu apmeklēšanas. Bet ar tīrību nevajadzētu arī pārcensties, piemēram, ejot dušā trīsreiz dienā un beržot ādu ar putu švammi. Cenšoties pārlieku ievērot higiēnu, var sanākt pretējs efekts – ādas aizsargbarjera tiek nomazgāta, un tāpēc tā ir mazāk aizsargāta.

Homeopātiskie līdzekļi. Piemēram, Oscillococcinum zirnīši. Lai gan sabiedrībā par homeopātijas iedarbību bieži valda neticība, šim preparātam tomēr veikti aprobācijas pētījumi, kuros pierādīta tā efek­tivitāte. Arī mēs aptiekā gripas laikā lietojam Oscillococcinum – katra pa vienai zirnīšu ampuliņai nedēļā!

Pretvīrusu ziedes. Piemēram, Larifan Ungo, Virogel vai Mentosil ar priežu skuju ekstraktu. Aktīvās sastāvdaļas mazina vīrusu iekļūšanu organismā. Ieteicams lietot, līdzko sākas slimošanas bums un gripas laiks. Princips pavisam vienkāršs – ar vates kociņu (izmantojot katrai nāsij savu galu) ziedi ieziež deguna ejās. It īpaši pirms došanās ārā vai pirms uzturēšanās sabiedriskajās vietās.

Lielisks palīgs – greipfrūta sēklu ekstrakts

Efektīvs un daudzu iecienīts līdzeklis organisma spēcināšanai, bet te nu jāņem vērā un jāatceras – greipfrūta preparātus bez ārsta ziņas nedrīkst lietot cilvēki ar onkoloģiskām kaitēm un tie, kuri ikdienā lieto kādus medikamentus – kaut vai pret augstu asinsspiedienu un holesterīnu.

Ja nekas nekaiš un zāles netiek lietotas – greipfrūta sēklu ekstraktu var lietot pa 10 pilieniem trīs
reizes dienā.

Vēl 3 labas lietas imunitātei

  • Izgulies!
  • Ēd pilnvērtīgu sezonālu pārtiku. Vēsajā laikā labs enerģijas un vitamīnu avots ir saknes – burkāni, bietes, rutki, kāļi, selerijas.
  • Vismaz reizi dienā atvēli laiku pastaigām svaigā gaisā un fiziskajām aktivitātēm.