No mazas aptiekas par nopietnu spēlētāju vietējā tirgū

Ieguvusi ķīmiķa, bioķīmiķa izglītību, Līga sākotnēji darbojusies virusoloģijas jomā, tostarp ieguvusi zinātņu doktora grādu. Pēc vairāku gadu darba viņai radusies vēlēšanās pamēģināt ko citu – ar draudzenes farmaceites atbalstu viņa riskējusi un 1995.gadā nodibinājusi „Valdekas aptieku”.

Sākums bijis grūts, tomēr iegūtā izglītība un darba pieredze kaut nedaudz atvieglojusi aptiekas vadīšanu. Vienlaikus Līga arī pati ieguvusi izglītību farmaceita profesijā.

„Pavērsiena punkts bija 2002.gads, kad pievienojāmies „Aptieka 1” (sākotnēji – „Tamro aptieka”) aptieku tīklam. Sadarbība ar „Tamro” mums pavēra izaugsmes iespējas un nodrošināja lielāku konkurētspēju,” atklāj Līga. Divdesmit gadu laikā aptieka no visādā ziņā mazas aptiekas kļuvusi par nopietnu spēlētāju vietējā aptieku tirgū. Daļēji tas ir arī meitas Zanes Dzirkales nopelns – pēc farmaceita profesijas iegūšanas viņa kļuva par aptiekas līdzīpašnieci un plecu pie pleca te saimnieko kopā ar mammu.

„Aptieka neatrodas pilsētas centrā, kas savā ziņā ir pat ieguvums – mums Pārlielupē ir jau izveidojies savs pastāvīgais klientu loks, kas paši ir teikuši, ka mēs esam 100% viņu aptieka, par ko mums liels gandarījums,” stāsta Līga. „Mūsu priekšrocības ir individuālā attieksme un spēja ātri reaģēt uz klientu vēlmēm. Cilvēki jau zina – pat, ja kāds medikaments aptiekā nav pieejams, taču klientam nepieciešams, mēs ātri centīsimies to sagādāt.”

„Valdekas aptieka” ir atvērta darba dienās no plkst. 8.15 līdz 19.00, bet sestdienās no plkst. 9.00 līdz 14.00. Aptiekai ir veiksmīga sadarbība ar ģimenes ārstu praksēm, kā arī ar zobārstniecības praksi, kas atrodas kaimiņos – ēkas 2.stāvā. Aptiekas īpašnieces lepojas, ka pie viņām ir pieejams salīdzinoši plašs mutes kopšanas līdzekļu klāsts.

Līga smej, ka viņas un meitas aptieka ir vienīgā Latvijā, kurā divām trešdaļām no personāla ir doktora zinātniskais grāds (Līga – bioloģijas, Zane – farmācijas zinātņu doktore). Šīs zināšanas ļaujot vieglāk analizēt situācijas, risināt problēmjautājumus un plašāk paskatīties uz klientu aprūpes jautājumu.

„Bieži cilvēki pie mums vēršas, kad slimība ir jau ielaista. Vai otrs variants – domā, ka iedzers tabletīti un visas veselības problēmas atrisināsies. Taču par savu veselību ir jārūpējas visu laiku, tāpēc novēlu ikvienam mīlēt sevi, rūpēties par sevi, un tad arī būs laba veselība,” saka Līga. Viņa arī piebilst, ka, ikdienā strādājot ar cilvēkiem, ļoti var manīt dažādu cilvēku tipus. Piemēram, tiem cilvēkiem, kuriem ienākumi ir lielāki, nereti šķiet, ka viss viņiem pienākas tāpat vien. Savukārt tantiņa vai cits cilvēks, kuram grūtāk ar ienākumiem, atnesīs ziediņu vai kādu nieciņu kā paldies par to, ka viņam palīdzēts. Un šādu sirsnīgu cilvēku dēļ ir vērts nākt uz darbu katru dienu ar smaidu!