Sausā acs. Kā to mitrināt?

Acīs grauž, tās kļūst apsārtušas, pastiprināti asaro un traucē pasaulē raudzīties skaidri un priekpilni? Ticamākais, tas ir sausās acs sindroms, kas mūsdienās kļuvis ārkārtīgi populārs.

Kāpēc tā notiek?

Sausās acs sindroms ir pasaulē biežākais redzes diskomforta un apsārtušu, kairinātu acu iemesls. Tas nozīmē, ka nenotiek pilnvērtīga acu mitrināšana ar asarām, un tas savukārt notiek asaru daudzuma nepilnvērtīga sastāva vai nepietiekamas mirkšķināšanas dēļ. Bet nepietiekami mitrināta acs rada kairinājumu.

Par sausās acs sindromu liecina tas, ka acis bieži iekaist un ir apsārtušas, tajās jūtama graušana, ir izteikta asarošana, kas pastiprinās vējainā vai saulainā laikā. Acis ātri nogurst, sāk sāpēt, cilvēkam var būt grūti lasīt, skatīties televīziju, vadīt auto, daļai rodas arī acu miglošanās – pārejošas redzes asuma izmaiņas. Visbiežāk izteiktākas šīs sūdzības ir dienas beigās vai arī tūlīt pēc pamošanās. Cilvēki, kuru profesija saistīta ar lielu slodzi un paaugstinātu redzes piepūli, piemēram, strādājot pie datora, biežāk sirgst ar sausās acs sindromu, jo, skatoties ekrānā, cilvēks retāk mirkšķina acis, un tas nozīmē arī nepietiekamu acu mitrināšanu.

Ne mazāk svarīgi ir zināt, ka pēc 40 gadu vecuma sakarā ar sklerotiskām izmaiņām fizioloģiski sāk mazināties asaru daudzums, mainās to sastāvs. Sausās acs sindromu var izraisīt arī medikamenti, dažādas saslimšanas, acu operācijas. Tāpēc bez acs mitrināšanas svarīga ir arī pareiza redzes korekcija ar brillēm un kontaktlēcām tiem, kam tas ir nepieciešams.

Neatstāj bez ievērības!

Lai gan sākumā sausās acs pazīmes var nebūt ļoti izteiktas un traucējošas un sākumā redze var tikai samigloties, neārstēta tā pazemina aizsargspējas pret citām acu saslimšanām, piemēram, alerģiskiem, infekcioziem iekaisumiem. Sausajai acij var pievienoties dažādas bakteriālas infekcijas, uzrasties konjunktivīts – acs gļotādas iekaisums.

Ja sausās acs sindromu neārstē, izmainītās asaru plēvītes un bojātās acs virsmas dēļ var pasliktināties redze. Ilgstošs acs iekaisums bojā arī radzeni, līdz pat čūlām uz radzenes un perforācijai – tas nozīmē, ka pārplīst acs virsējais apvalks, un tad ārstēšana ir daudz sarežģītāka. Arī pastiprināta acs virsmas rētošanās var novest pie neatgriezeniskiem redzes traucējumiem.

Mitrini acis!

Sausā acs jāārstē, sevišķi, ja tās simptomi jau kļūst traucējoši un rada redzes diskomfortu. Tiem, kas strādā pie datora, ieteicams ieplānot 10–15 minūšu pauzes un paskatīties tālumā. Lai acis atpūstos, tās var arī paapļot, paskatīties uz augšu, tad uz leju. Būtu labi, ja monitora ekrāns no acīm atrastos vismaz 45 centimetru attālumā, bet vēl labāk – 60–75 centimetru attālumā. Acu gļotādu un redzi negatīvi ietekmē viss, kas liek pastiprināti sasprindzināt acis, lai saskatītu uzrakstīto, tāpēc no monitora regulāri vajadzētu noslaucīt putekļus un noregulēt tā, lai ekrānā nebūtu atspīduma.

Kad tiešām ir nepieciešams, acīs var pilināt mākslīgās asaras.  Tie ir acu pilieni, kuru sastāvs ir tuvs cilvēka asarām. Šie acu pilieni novērš sausās acs simptomus, palīdzot atjaunot pilnvērtīgu asaru sastāvu. Mākslīgās asaras sajaucas ar cilvēka dabiskajām asarām, palīdz novērst dedzināšanu un kairinājumu, kas rodas no saskares ar vēju vai sauli, kā arī tad, ja parādījušies sausās acs simptomi. Tās var lietot līdz sešām reizēm dienā pa diviem pilieniem. Mākslīgās asaras var lietot neierobežotu laiku – jebkad, kad jūt diskomfortu.

Ir arī citu veidu acu pilieni, kurus var iegādāties aptiekās un kas palīdz mitrināt acis. Piemēram, profilaksei, ja visu dienu ir jāstrādā pie datora, var lietot, piemēram, Tears Naturale, Ocutein, OcuFlash, homeopātiskos pilienus Oculoheel.

Ja acu sausumu izraisījusi alerģija, nereti iesaka lietot antihistamīna līdzekļus, piemēram, Fenkarol, Claritine.

Cilvēkiem, kuri lieto kontaktlēcas, papildus būtu ieteicams lietot mitrinošus pilienus, kas paredzēti tieši kontaktlēcu nēsātājiem.

Dodoties ārā saulainā vai vējainā laikā, ieteicams likt saulesbrilles, kas maksimāli aizsedz acis.