Turpmāk receptes – tikai elektroniski

Pašlaik ārsti vēl izraksta gan papīra, gan elektroniskās receptes, bet no 1. septembra zāles varēs izrakstīt TIKAI elektroniskajā informācijas sistēmā E-veselība. Tāpēc pēdējais brīdis arī tev apgūt, kā lietot e-recepti.

Konsultē Nacionālā veselības dienesta E-veselības nodaļas vadītāja LINDA FREIMANE

1.E-recepte. Ko tas nozīmē?

Patiesībā tikai vienu – ejot uz aptieku, tev vairs nebūs jāņem līdzi ar roku rakstītu recepšu kaudzīte. Ārsts tev elektronisko recepti izrakstīs e-veselības sistēmā un tev tikai atliks doties uz aptieku un zāles iegādāties. E-receptes priekšrocības – tā ir skaidri salasāma, to nevar pazaudēt, un visiem ārstējošiem ārstiem ir pieejama informācija par to, kādas zāles tu jau lieto, šādi izvairoties no nesaderīgu zāļu izrakstīšanas.

2.Kā iegādāties zāles ar e-recepti?

Jādodas uz aptieku, kurā lieto E-veselību, un jāuzrāda personas apliecinošs dokuments – pase vai personas apliecība (eID). Farmaceits tev izsniegs zāles un piereģistrēs to izsniegšanu sistēmā. Uzzināt, kurās aptiekās jau lieto E-veselību, tu vari E-veselības portālā www.eveseliba.gov.lv sadaļā Iedzīvotājiem. Atpazīt aptiekas, kurās lieto E-veselību, vari arī pēc īpašas uzlīmes uz durvīm un pie kases. + uzlīme

3.Vai ar e-recepti zāles drīkst pirkt pa daļām?

Jā, medikamentus, kas izrakstīti E-veselības sistēmā, ar e-recepti drīkst izpirkt kaut pa plāksnītei katru nedēļu. Turklāt, izpērkot e-recepti pa daļām, katru reizi drīkst doties uz citu aptieku, jo sistēmā tiek saglabāta informācija par receptē atlikušo zāļu daudzumu. Tiesa, tas neattiecas uz kompensējamām zālēm – tās vienā reizē jānopērk tik, cik izrakstīts.

4.Vai ar e-recepti var nopirkt zāles citam cilvēkam?

Jā, tādā gadījumā aptiekā farmaceitam jāuzrāda savs personas apliecinošs dokuments (pase vai personas apliecība), jānosauc cilvēka, kuram zāles tiek pirktas, vārds un uzvārds un jāuzrāda receptes identifikācijas numurs, ko pateiks ārsts vai tuvinieks, kuram zāles izrakstītas.

5.Kur var apskatīt savas e-receptes?

Piekļūt savam E-veselības profilam var interneta adresē www.eveseliba.gov.lv, autorizējoties ar kādu no drošas piekļuves līdzekļiem – interneta banku, elektronisko parakstu vai personas apliecību (eID). Ja, piemēram, tavai omei nav pieejams neviens no šiem autorizācijas veidiem, uzrakstot rakstisku iesniegumu Nacionālajam veselības dienestam, viņa var lūgt iecelt tevi par deleģēto personu, kas drīkst apskatīt viņas pacienta karti un e-receptes, ielogojoties sistēmā no sava profila. Ja tev ir apgādājamie, piemēram, bērni, tu savā profilā jau automātiski varēsi izvēlēties apskatīt arī viņu datus.

Vēl 2 iespējas

*E-veselības sadaļā Receptes, tu varēsi aplūkot aktīvās receptes, kuras tev izrakstītas, kā arī iepriekš izpirktās receptes. Dokumentus var saglabāt gan pdf formātā datorā, gan izprintēt.

*E-veselības sadaļā Personas dati, tu vari atlasīt savu iemīļotāko aptieku, un tad tavā profilā parādīsies informācija ar visām tavām pirktajām receptēm tieši šajā aptiekā.

Latvijā pirmā elektroniskā recepte jeb e-recepte tika izrakstīta Stradiņa slimnīcā, bet izpirkta – BENU Aptiekā.