8 brokāta gabali

Tas ir vienkāršs ciguna vingrojumu komplekss – samērā jauns, ķīniešiem zināms tikai 800 gadu –, kurš ļaus tev justies labi bez zālēm.

Pieredzē dalās un iesaka Zeltkalnes aptiekas vadītāja un farmaceite DZINTRA ZELTKALNE

Farmaceite un uzņēmēja – Balvos viņa vada Zeltkalnes aptieku. Dzīvo netālu no pilsētas, tuvāk dabai, kur nu jau četrus gadus katru rītu izpilda ciguna vingrojumus (turklāt tos apguva pašmācības ceļā) un jūtas arvien labāk.

«Pirmoreiz ar cigunu saskāros pirms četriem gadiem kādā farmaceitu vasaras nometnē – mums piedāvāja ciguna nodarbības treneres vadībā brīvā dabā. Man uzreiz ļoti iepatikās, ka šos vingrojumus var pildīt ārā, tie neprasīja lielu fizisku piepūli, nevajadzēja svīst kā tad, kad sporta klubā apmeklēju aerobiku. Ciguna vingrojumus iespējams pildīt sēdus, dažus – pat guļus, un tie ir pa spēkam gandrīz jebkuram.

Tolaik ar ģimeni bijām jau pārcēlušies uz lauku mājām, un man vakaros pēc darba dikti negribējās braukt vēlreiz uz pilsētu, lai vingrotu grupā. Biju mājās no rītiem jau mēģinājusi veikt gan jogas āsanas, gan rīvēšanos ar dvieli, bet visu pametusi. Taču šoreiz notika citādi. Pārbraucu mājās no nometnes, pamēģināju šo to no apgūtajiem vingrojumiem un sāku meklēt informāciju par cigunu. Tikko bija iznākusi daktera Igora Kudrjav­ceva grāmata Dzīvības spēks. Ieinteresējos. Nopirku arī pirmo daktera izdevumu Miera ārsta padomi, bet, kad iznāca Dziedinošā enerģija, sapratu, ka tā ir unikāla grāmata. Tajā arī  atradu savu rīta rituālu. Grāmatām pievienoti DVD, lasīju, skatījos un apguvu vingrošanu pašmācības ceļā. Tagad jau ir tā, ka gribētu iet dziļumā, uzzināt vairāk, iemācīties vēl ko jaunu, bet diemžēl mums te, Balvu tuvumā, nav neviena ciguna skolotāja.»

Beidzot 60 gadu vecumā esmu atradusi savu vingrošanu. Un pārliecinājusies, ka visvairāk pašsajūtu un veselību ietekmē tas, ko darām

KATRU dienu!

Dzintras RĪTA RITUĀLS

Aizņem vismaz 20–30 minūtes, brīvdienās vēl garāks.

Vēdera masēšana.  Esmu pūce, man grūti aiziet laikus gulēt un no rītiem agri mosties. Taču, kopš sāku praktizēt cigunu, arī no paša rīta jūtos moža. Kad ap 7.00 nozvana modinātājs, vēl guļot gultā, pamasēju vēderu. To daru pulksteņa rādītāja kustības virzienā ar plaukstas centru, ko sauc par laogun punktu. Masēju, līdz sajūtu siltumu, un zinu, ka vismaz mana gremošanas sistēma nu ir pamodusies. Kad aptiekā ienāk kāds, kas vaicā pēc zālēm, kuras palīdz pret aizcietējumiem, vispirms mudinu pamēģināt vēdera lejasdaļas masāžu.

Pēdu masēšana 81 vai 109 reizes. Kad vēders izmasēts, apsēžos uz gultas malas un turpinu savu rīta rituālu ar pēdu masāžu. Ar plaukstas centru masēju pēdu uz augšu un uz leju – tā skaitās viena reize. Jāmasē tā, lai sasniegtu papēža centru un spilventiņu zem lielā īkšķa. Šādi sākumā katrai kājai darīju vismaz
81 reizi, tagad jau 109 reizes. Tas prasa dažas minūtes. Pēdās atrodas daudz aktīvo punktu.

Vēdera lejasdaļas un muguras masāža vienlaikus. Pieceļos no gultas, atveru logu, izeju uz balkoniņa vai dodos ārā pie dīķa. No rītiem pirms vingrojuma kompleksa mēdzu stabilizēt enerģētiskos centrus saules pinumā. Pulksteņa rādītāja kustības virzienā ar vienu roku masēju vēdera lejasdaļu, ar otru roku vienlaikus pulksteņa rādītāja kustības virzienā masēju muguru vietā, kas atrodas tieši pretī nabai un ko dēvē par Dzīvības vārtiem. Šādi aktivizēju nieres, aknas. Arī šo masāžu veicu, līdz rodas siltuma sajūta. Sākumā tas nav viegli, jo sanāk ar katru roku masēt uz pretējo pusi. Bet esmu iemanījusies.

Ja kādu reizi aizguļos un vairs nevaru pagūt izpildīt visu rīta rituālu, mēģinu izpildīt vismaz šo sadaļu. Citādi jūtos daudz sliktāk, nekā jau esmu radusi justies.

Pamatstāja un koncentrēšanās vingrošanai. Nu pienācis laiks aktīvākai vingrošanai! Vispirms nostājos jātnieka stājā udzi. Mugura taisna, kājas plecu platumā vai mazliet platāk. Pēdas paralēli viena otrai. Pēda it kā grimst zemē, pirksti nostiepti, katrs pirksts, papēdis, pēdas sānu mala sajūt atbalstu. Gūžas mazliet ierautas. Tad var nedaudz iesēsties ceļgalos, bet tikai mazliet, un ceļgali mazliet jāizvērš sāņus. Cigunā šāda ir sākuma stāja jebkuram vingrojumu kompleksam, daļa slodzes ir uz kājām, bet arī mugurkaulam jāstrādā.

Tad veicu vingrojumu kompleksu 8 brokāta gabali, kurus esmu pilnībā apguvusi pēc daktera Igora Kudrjav­ceva grāmatas. Katru atkārtoju astoņas reizes – pa četrām reizēm uz labo un kreiso pusi.

Bet – katru vingrojumu jeb brokāta gabalu drīkst pildīt arī atsevišķi. Ierosmei parādīšu divus.

Divi brokāta gabali

Otrais. Šaušana ar loku

Plaušu un resnās zarnas darbības regulēšanai, plecu locītavu atvēršanai. Šo vingrojumu iesaka, lai tiktu galā ar saaukstēšanos, klepu, alerģiskām izpausmēm uz ādas, arī nomāktību.

  • Pamatstāja, rokas jāpaceļ tā, it kā tajās turētu lielu bumbu, ko spiež pie sirds. Ar ieelpu piepildi plaušas ar svaigu gaisu.
  • Ar izelpu lēni pagriez galvu pa kreisi un rokas novieto tā, it kā tu uzvilktu loku, lai izšautu bultu. Tai rokai, kurā it kā turi stiegru, pirkstus viegli savelc dūrē.  Pēc tam to pašu atkārto uz otru pusi. Uz katru pusi izšauj loku četras reizes, kopā – astoņas.

 

Jātnieka stāja

Pret klepu un alerģiju

  • Tev jābūt sajūtai, ka krūškurvis atveras.

Piektais. Uguns nolaišana no galvas uz sirdi

Normalizē paaugstinātu asinsspiedienu, sniedz mieru, palīdz sakārtot domas. Iesaka arī, ja ir trauksme, miega traucējumi.

  • Nostājies pamatstājā, labo roku pacel virs galvas tā, ka plaukstas centrs atrodas tieši virs galvas vidus.
  • Ieelpo un ieelpā labo plaukstu mazliet nolaid uz leju.
  • Ar izelpu noliecies pa kreisi, virzot gurnus pa labi un raugoties, lai abu roku pirkstu gali ir vērsti pret zemi. Iztaisno kājas.
  • Ieelpas laikā atkal ieņem pamatstāju, mainot roku stāvokli uz otru pusi.
  • Visu to pašu veic uz otru pusi. Atkārto novirzīšanos pārmaiņus uz vienu un otru pusi, uz katru – četras reizes.

! Sākumā ļoti jāseko līdzi tam, lai izelpa un ieelpa notiek tā, kā vingrojumā paredzēts. Vēl jāsaprot, ka ķermeņa asij jānovirzās sāņus, tāpēc jānoliecas nevis uz sāniem, bet gan gurni jāvirza uz pretējo pusi. Kaklu necenties turēt saspringtu, ļauj galvai brīvi noliekties līdzi rokām. Skaties uz priekšu, nevis uz zemi vai liekšanās virzienā.

Pazemina augstu asins-spiedienu

 Mani ieguvumi no ciguna

  • Daudz retāk slimoju. Agrāk bieži saaukstējos, bija angīnas, tagad – nekā. Ķīniešu medicīna uzskata: slimība rodas, ja enerģijas plūsmā rodas traucējumi, bet, ja šīs enerģijas līdzsvaro, tās brīvi plūst un cilvēks neslimo. Katru gadu dodos uz sulu kūrēm, kur piedāvā arī pēdu masāžu. Pēdējos gados speciālisti atzīst – dīvaini, bet pēdās vairs nav nekādu sāpīgu punktu…
  • Man ir tik daudz enerģijas, ka no rīta pat vairs nevajag kafiju, lai pamostos. Varu to dzert, varu nedzert – kā pašai tīk.
  • Uzlabojies garastāvoklis.