Minimums sejas ādas kopšanā

Šis būtu jāzina katrai sevi cienošai sievietei. Un ne tikai jāzina, bet arī ikdienā jāievēro.

Iesaka dermatoloģe Lauma Valeine

Zini savu ādas tipu un stāvokli

Pusaudža vecumā sāk parādīties un izpausties tās ādas īpašības, ko sauc par ādas tipu. Ir normāls, sauss, taukains un kombinēts ādas tips.

Normāls ādas tips ir visretāk sastopamais, šāda āda ir visvieglāk kopjama, jo labi spēj adaptēties. Kombinētam un taukainam ādas tipam ir raksturīga pastiprināta tauku dziedzeru darbība, šāda āda ir arī anatomiski biezāka. Savukārt sausa āda nespēj pati sevi tik labi ieeļļot, tā ir plānāka, bieži vien arī jutīgāka.

Ādas tips cilvēkam lielāko mūža daļu ir nemainīgs. Vien bērniem un senioriem raksturīgi, ka āda ir sausāka, jo bērnībā tauku dziedzeri vēl nav attīstījušies, bet vecumdienās vairs nav tik aktīvi.

Savukārt ādas stāvoklis ir mainīgais lielums, jo tā ir ādas reakcija uz ārējās un iekšējās vides faktoriem. Piemēram, jutīga āda. Gan taukaina, gan sausa āda var būt jutīga uz ārējās vides iedarbību – sauli, vēju, kosmētiskiem līdzekļiem, smaržvielām. Āda var būt izžuvusi, ar nepietiekamu mitruma līmeni – to sauc par dehidrētu, aktuāli tas ir tieši ziemā un rudenī, kad sākas apkures sezona. Arī kuperoza āda, kurā ir paplašināti virsējie asinsvadi, ir ādas stāvokļa raksturojums, pro­blemātika.

Pērc līdzekļus, ko vari atļauties

Krēmu, kas maksā trīs vai trīsdesmit eiro, sastāvs atšķirsies. Bet, ja nav rocības pirkt dārgu kosmētiku, labāk tomēr lietot to, ko var atļauties, nekā vispār neko. Tie pabaros, mitrinās un aizsargās ādu, nodrošinās kaut pašas minimālākās ādas vajadzības.

Svarīgi ir lietot līdzekļus, kurus var atļauties nopirkt katru mēnesi. Nav jēgas sakrāt naudu vienam dārgam krēmam reizi gadā un pārējā laikā lietot daudz lētāku produktu. Gaidītā efekta nebūs. Ja šad tad var atļauties ko dārgāku, labāk izvēlēties masku vai serumu, kuri ir intensīvākas darbības līdzekļi.

Nebaidies no injekcijām

Lai gan šajā jomā joprojām valda ļoti daudz aizspriedumu, neviens krēms, maska vai serums nevar aizstāt injekcijas.

Piemēram, biorevitalizācijā izmanto hialuronskābi – vienu pašu vai bagātinātu ar mikroelementiem un vitamīniem. Tās ir tās pašas vielas, kas ir krēmos un maskās, bet šajā gadījumā tās ar injekciju ievada zonās, kur ādai visvairāk nepieciešams. Tā uzlabojas ādas mitruma līmenis, tiek stimulēta jauna kologēna veidošanās. Pēc šīs procedūras izlīdzinās virspusējās krunciņas.

Savukārt ar botulīna toksīna injekciju, ko izdara dziļāk – muskulī, var panākt, ka cilvēkam, kurš visu laiku izskatās dusmīgs, jo viņam starp acīm ir dziļa krunka, bet tāds nemaz nav, pamainās izteiksme. Nevajag baidīties, ka pēc šādas procedūras seja kļūst nekustīga kā maska. Cilvēks vienkārši izskatās labāk, bet neviens nevar pateikt, kas ir darīts.

Piecas minūtes no rīta un vakarā

  1. solis: attīrīt

Ja ir normālas ādas tips, var izvēlēties jebkuru attīrīšanas līdzekli, kas tīk un ļauj justies komfortabli.

Ja ir kombinēts un taukains ādas tips – visideālāk attīrīšanai izmantot speciālās sejas ziepītes vai putas, ko noskalo ar ūdeni. Ja āda ir arī jutīga, labāk nemazgāt seju ar krāna ūdeni, bet micelāro – tas apvieno gan attīrošo, gan mitrinošo, gan kopjošo funkciju.

Sausai ādai visvairāk atbilstoša izvēle ir micelārais ūdens vai pieniņš. Arī micelārās eļļas vai citi attīrošie līdzekļi uz eļļas bāzes.

Galvenais, kas parāda, ka izvēlētā kosmētika ir pareiza, ir ādas komforts – nedrīkst būt velkoša, niezoša, kairinoša sajūta.

  1. solis: ādu padzirdīt un pabarot

Jāizvēlas krēms, kas atbilstošs ādas tipam un stāvoklim un arī cilvēka vecumam. Ja ir taukaina un kombinēta āda, tad krēmam jābūt drīzāk mitrinošam, vieglākas konsistences, emulsijveida, ar mazāku eļļas daudzumu, jo ietaukošanas funkciju āda pati spēj veikt.

Sausam ādas tipam sviedru dziedzeru anatomiski ir mazāk, un tie ir maz aktīvi, tāpēc ar krēmu jānodrošina ādas ietaukošana un aizsargbarjera.

  1. solis: aizsargāt

Vasarā un pavasarī nepieciešama aizsardzība pret ultravioletajiem stariem. Saule ir viens no lielākajiem agresoriem ādai. Sauļošanās – gan saulē, gan solārijā – mūs padara vecākus, rada pigmentācijas plankumus, apsārtumu, kapilāru paplašināšanos un arī izraisa ādas vēzi.

Lietojot saules aizsarglīdzekļus ar SPF 30, arī veidojas iedegums. Bet tas ir veselīgs iedegums. Tātad –
nav jāatsakās no uzturēšanās saulē, bet jālieto saules aizsargkrēmi. Īpaši svarīgi tas ir vasarā. Bet arī ziemā, braucot uz kalniem, par to ir jāpadomā.

Ziemā ikdienā āda jāaizsargā pret vēju un salu ar blīvāku, biezāku krēmu.

Ik pa laikam

Taukaina un kombinēta āda reizi nedēļā jāattīra ar nolobošu, piemēram, augļskābju, krēmu vai masku. Tāpat reizi nedēļā ir labi to attīrīt ar skrubi vai pīlingu un palutināt ar attīrošu vai mitrinošu masku.

Arī sausai ādai ir nepieciešama dziļāka attīrīšana, bet skrubji vai pīlingi jāizvēlas pēc iespējas maigākas iedarbības. Sausa āda vismaz reizi, bet labāk divas reizes nedēļā jālutina ar mitrinošu un barojošu masku.

Ja šad tad var atļauties ko dārgāku, labāk izvēlēties masku vai serumu, kuri ir intensīvākas darbības līdzekļi.