Sāp kakls. Kas palīdzēs?

Jā, nepatīkami, bet, par laimi, ir vairāki risinājumi.

Konsultē ausu, kakla un deguna ārsts LOR klīnikā un Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā JĀNIS SOKOLOVS

Trīs vainīgie

Jāteic, ka kakls parasti mēdz sāpēt divu iemeslu dēļ – gļotādā iemitinājies vīruss (ziemas sezonā tas biežāk ir adenovīruss vai rinovīruss – abiem raksturīgs apsārtums rīklē, skrāpējoša sajūta kaklā, arī mandeļu iekaisums un pietūkums) vai arī uzdarbojas kāda neganta baktērija. Visbiežāk streptokoks vai zeltainais stafilokoks, kuri parasti ir arī angīnas ierosinātāji.

Trešais variants – kakls var sāpēt, ja ir stipri pārpūlēta balss, daudz runāts, dziedāts. Bet šajā gadījumā raksturīgāk, ka balss vienkārši pazūd un nav iespējams izdvest ne skaņu vai arī iepriekš skanīgā balss pārvēršas klusā šņākšanā.

Tātad – kas ir kas, un ko darīt?

Iespējamie scenāriji

Ja vainīgs vīruss… Labā ziņa – 94 procentos kakla vainu izraisījis tieši kāds no vīrusiem un, par laimi, šīs kaites parasti ir pašlimitējošas. Tas nozīmē, ka infekcijas nedēļas līdz divu laikā pāries, arī bez specifiskas ārstēšanas. Šādu situāciju var atpazīt pēc vīrusiem raksturīgās slimības gaitas: sākumā ir nogurums, nespēks, pirmie saaukstēšanās priekšvēstneši kaklā un degunā, kuri trešajā vai ceturtajā dienā sasniedz kulmināciju, – ir temperatūra, stiprākas sāpes vai skrāpējoša sajūta kaklā, tas strauji paasinās, un šķiet, ka kļūst arvien sliktāk. Bet jau piektajā dienā vīruss pēc kulminācijas sāk rimties un jūtams pēkšņs uzlabojums.

Labākā ārstēšanās metode šādā reizē ir palikt mājās, pārāk nenoslogot balsi un pārējo kakla gļotādu runājot, lietot daudz šķidruma, lai vīruss no organisma ātrāk izskalojas, un mazināt nepatīkamās sajūtas ar simptomātiskiem līdzekļiem. Tiesa, piecās sešās dienās parasti pāriet vīrusa izraisītās infekcijas simptomi – tas izdzīvo visas savas attīstības stadijas un nepatīkamās sajūtas mazinās, taču šūnu līmenī imunitātes atjaunošanās process turpinās arī pēc tam. Tāpēc, tiklīdz šķiet, ka jūties jau ideāli, vēl nemeties ar joni darbos, fiziskās aktivitātēs, sargies no nosalšanas, jo, tiklīdz kāds tev tagad uzšķaudīs, vīruss var atkal pacelt galvu. To medicīniski sauc par superinfekciju – atkārtotu saslimšanu. Īpaši pēc akūto vīrusa izpausmju beigām kādu laiciņu vēl jāpasaudzē sevi tiem, kuriem jau ir kādas hroniskas elpceļu kaites, piemēram, astma.

Ja vainīga baktērija… Kakls parasti sāk sāpēt pēkšņi, nereti sāpes izstarojas uz ausīm, ir balti strutu korķi aukslēju mandelēs, var būt augsta temperatūra. Te, visticamāk, būs jāņem talkā nopietnāki recepšu medikamenti, kuri sliktās baktērijas vienkārši iznīcina. Populārākais un iedarbīgākais – penicilīna grupas antibiotikas. Un obligāts noteikums – miera režīms.

Ja pārslogota balss… Līdzās aizsmakumam varētu būt skrāpējoša sajūta rīklē, kasīšanās, kņudināšana, tūska, jo balss saišu gļotādiņa pārslodzes rezultātā kļuvusi sausa un trausla. Biežāk šo sajūtu uz sevi var attiecināt skolotāji, lektori, koru dziedātāji. Diemžēl īpašu medikamentu, ar kuriem mazināt pietūkumu un iekaisumu rīklē, nav, un labākās zāles tādās reizēs ir miers. Tātad – klusums! Gluži kā līdzībā – slēdzene aizslēgta, atslēdziņa nolauzta. Parasti balss saišu un rīkles gļotāda pēc pārslodzes pašizdziedinās aptuveni triju dienu laikā. Ar noteikumu, ka ļausi balsij atpūsties un dzersi daudz šķidruma, kas mitrinās arī kakla gļotādu.

Kādas tabletes, pūšamo…

Kad izvēlies līdzekļus kakla sāpēm, pievērs uzmanību divām vienlīdz svarīgām niansēm: vai sastāvā ir kaut kas sāpju mazināšanai un vai preparāts mitrinās gļotādu. Otrs – ja tev raksturīgas alerģijas, jāraugās, lai sastāvā nav kāds spēcīgs alergēns. Tāda slava ir, piemēram, smiltsērkšķim.

Vēl viena nianse, kas jāņem vērā, – mēra sajūta. Kļūda, kuru bieži pieļauj un kuras sekas mēs, lori, redzam praksē… Ik pēc divām stundām pūst kaklā vai sūkāt stipras iedarbības medikamentus (tādus, kuros iekšā kas vairāk par dabas vielām) kombinācijā ar pastiprinātu medus, ķiploku un citu aso un kairinošo labumu ēšanu. Tas jau tā trauslajai gļotādai ir īsts trieciens, tāpēc ir risks iedzīvoties čūlās, gļotādas apdegumos un citās ligās. Dziedējot kaklu, labāk ievēro principu – mazāk ir vairāk.

Vai zināji?

Kaklam patīk mitrums!

Tad gan balss saites labāk strādā, gan gļotāda ir mitrināta un pie tādas grūtāk piesaistīties vīrusiem un baktērijām, kuri izraisa dažādas kakla kaites. Tāpēc lūko, lai apkures sezonā gaiss telpās tiek mitrināts!

3 situācijas, kad labāk parādīties dakterim

  • Ja nevar norīt pat siekalas, kakls stipri sāp.
  • Ja vairākas dienas nekrītas temperatūra.
  • Tiklīdz šķiet, ka jūties jau ideāli, vēl nemeties ar joni darbos, fiziskās aktivitātēs, sargies no nosalšanas, jo, tiklīdz kāds tev tagad uzšķaudīs, vīruss var atkal pacelt galvu..Ja ap rīkli un mandelēm ir balts aplikums.

Kakla skalošana ar sālsūdeni. PAR vai PRET?

Ausu, kakla un deguna ārsts DINS SUMERAGS.

Tā ir daudzu iecienīta metode. No pieredzes varu teikt, ka nav slikta, tikai – svarīgi ievērot nekaitīgas proporcijas. Proti, vājas koncentrācijas sālsūdens būs labāks un iedarbīgāks par koncentrētu, jo viegls mazinās tūsku, bet stiprs – var sausināt gļotādu, tāpēc beigās kļūs tikai sliktāk.

Es personīgi, sajūtot kaklā jau pirmās sāpju sajūtas, pāris reižu dienā kaklu paskaloju ar mutes dobumam paredzētajiem skalojamajiem līdzekļiem, kuriem piemīt antibakteriāla iedarbība, kura sastāvā ir hlorheksidīns.

Visādi citādi – skalot kaklu drīkst, tikai ne pārāk bieži un daudz, pietiks ar trim reizēm dienā, jo citādi iekaisusī gļotāda var tikt sakairināta par daudz.