Rūpēsimies par dzirdi visa mūža garumā!

Par dzirdes veselību un tās profilakses nozīmi konsultē Jaunolaines aptieka 1 vadītāja un farmaceite Rasma Timmermane.
Dzirde ir viena no svarīgākajām cilvēka maņām, ar tās palīdzību bērns iemācās reaģēt uz apkārtējās vides skaņām, spēj saprast to nozīmi, bet – vēl svarīgāk – dzirde dod iespēju iemācīties valodu un sazināties. Lai rūpētos par dzirdes veselību visa mūza garumā, ir svarīgi būt informētiem par iespējamajiem dzirdes traucējumiem.

Dzirdes traucējumus iedala divās lielās grupās:

1. traucējumi, kas ir paliekoši – visu dzīvi;
2. pārejoši traucējumi, kuri rodas kādā brīdī, piemēram, kādas slimības rezultātā. Bieži vien arī tāpēc, ka ārējās auss ejā ir svešķermenis vai izveidojies sēra korķis.

Pārejošos dzirdes traucējumus sastop visbiežāk, jo Latvija atrodas klimata joslā ar dažādiem laikapstākļiem. To biežākie izraisītāji ir vīrusu infekcijas, arī augšējo elpceļu bakteriālās infekcijas, sēra korķu veidošanās ausīs (sevišķi vasarā), retāk – svešķermeņu ievietošana ausī. Tāpēc ir ļoti svarīgi pamanīt varbūtējas dzirdes problēmas un laicīgi vērsties pie ģimenes ārsta.
Vēl viens būtisks jautājums ir vecuma vājdzirdība. Visbiežāk dzirdes traucējumi ir saistīti ar to, ka iekšējās auss matšūniņas ir nolietojušās, kļūst īsākas un auss membrānas svārstības vairs nesasniedz šūniņu galus. Šo problēmu var risināt ar dzirdes aparātu palīdzību.
Dzirdes problēmas dažiem cilvēkiem liek sevi manīt jau 50 gadu vecumā, savukārt citi saglabā dzirdi arī ļoti cienījamos gados. Tas ir atkarīgs no iedzimtības, kā arī no tā, cik trokšņainā vidē cilvēks dzīvo un strādā.
Dzirdes saglabāšanai ļoti svarīga ir profilakse un dzirdes higiēna. Svarīgi, lai ausis netiktu pārslogotas, kā arī tiktu pareizi koptas. Tāpat ir būtiski ievērot šos pamatprincipus:

• cilvēkiem aptuveni 1/3 diennakts (8 stundas) ieteicams atrasties klusumā, tad uzlabojas asinsrite ausī, ja cilvēks atrodas horizontālā guļus pozīcijā;
• jāizvairās no skaļiem trokšņiem, jo tie iznīcina dzirdes orgānu matšūniņas;
• saaukstēšanās laikā jāārstējas mājās vai slimnīcā, jo vīrusi ievērojami bojā dzirdes matšūniņas.

Pazīmes, kas norāda, ka dzirde ir pasliktinājusies:

1. cilvēks sāk vairākas reizes pārjautāt, neizprotot pilnīgi kāda runu;
2. cilvēks sāk runāt skaļāk, uzskatot – ja viņš nav dzirdējis, tad arī visi pārējie nedzird.
Katra no šīm divām pazīmēm ir pietiekams iemesls tūlītējai vizītei pie ģimenes ārsta vai otolaringologa.
Rūpējieties par savu dzirdi atbildīgi!