Padomi acu veselībai

Konsultē Varakļānu aptieka1 vadītāja, farmaceite Viktorija Aļeiņikova

Saka, ka acis ir cilvēka dvēseles spogulis. Taisnība ir šim teicienam, jo vesela un priecīga cilvēka acis ir dzidras un mirdzošas. Strādājot aptiekā un apkalpojot klientus šajā pandēmijas laikā, mēs neredzam sejas, bet tikai acis.
Attālinātā darba veicējiem un, protams, arī skolēniem acīm ir lielāka slodze nekā līdz šim. Tiek grēkots ar darba režīmu un iztrūkstošajām atpūtas pauzēm, tāpēc lielāka vērība jāvelta profilaksei un aizsardzībai. Noteikti jālieto mitrinošie acu pilieni un uztura bagātinātāji ar antioksidantiem. Ādas un gļotādas veselībai visvairāk nepieciešami A un E vitamīni, C vitamīns un cinks. Lai redze saglabātu asumu, nepieciešams luteīns un zeaksetīns, bet asinsriti uzlabo ginko biloba. Mikrocirkulācijai un lielām slodzēm nepieciešams arī selēns, varš un fosfatidiholīns.
Plašais mitrinošo un aizsargājošo acu pilienu klāsts dod iespējas izvēlēties piemērotākos. Piemēram, kontaktlēcu lietotājiem pieejami īpaši droši sausās acs simptomus mazinošie pilieni bez konservantiem. Jaunākās tehnoloģijas paver iespējas ražot tādus iepakojumus, kur sterilitāte saglabājas veselus 3 mēnešus pēc acu pilienu atvēršanas.
Svarīgi! Iestājoties siltākam laikam, sākas augu ziedēšanas lielā sezona. Alerģijas pret ziedputekšņiem izsauc arī acu asarošanu un niezi, tādēļ vajadzētu savlaicīgi parūpēties par attiecīgajiem pretalerģiskajiem acu pilieniem un tabletēm.