Klientu ievērībai: skaidrojums par PVN likmēm medicīniskajām ierīcēm

Lūdzam ņemt vērā, ka augustā, iegādājoties medicīniskās ierīces, ir iespējama nesakritība atsevišķu preču cenu zīmēs. Tas ir saistīts ar PVN likuma izmaiņām. Medicīniskajām ierīcēm var tikt piemērotas divas PVN likmes – 21% vai 12%. Lai medicīniskajām ierīcēm būtu pazeminātā – 12% PVN likme un klientiem būtu jāmaksā mazāk, tām ir jāatbilst šādiem kritērijiem:

1) medicīniskajām ierīcēm jābūt reģistrētām un laistām apgrozībā likumos noteiktajā kārtībā;

2) medicīniskās ierīces jāizmanto organisma funkcijas traucējumu ārstniecībā vai atvieglošanā, piemēram, invaliditātes gadījumos, kad var tikt būtiski ietekmētas cilvēka darba spējas ilgstošā laika periodā.

3) medicīniskās ierīces paredzētas tikai individuālai lietošanai personām ar organisma funkcijas traucējumiem. Tas attiecas uz medicīniskajām ierīcēm, kuras lietojamas bez tiešas ārsta uzraudzības, piemēram, inhalatoriem, respiratorajiem mērītājiem u.c.

Ja medicīniskā ierīce neatbilst kaut vienam no šiem kritērijiem, tai tiek piemērota PVN likme 21%. Tāpat pazeminātā 12% PVN likme nav piemērojama injekciju šļircēm, katetriem, vatei, marlei, saitēm, elastīgajām saitēm, teipiem, plāksteriem, vienreizlietojamiem, termometriem, asinsspiediena mērīšanas aparātiem, pulsa oksimetriem, prezervatīviem un citām medicīnas ierīcēm, kas aprakstītas Valsts ieņēmumu dienesta informatīvajā materiālā.

Plašāka informācija pieejama šeit:

https://www.vid.gov.lv/sites/default/files/im_medicinas_iericem.pdf

Atvainojamies par sagādātajām neērtībām!