Atkal pavasara alerģijas! Kā šo problēmu risināt?

Konsultē “UNION MED” aptiekas Smiltenē farmaceite Linda Briede

Pēc garās, tumšās, drēgnās ziemas tā vien gaidām pavasara saules starus, gaišākus vakarus, pirmo lapiņu plaukšanu un pavasara ziedus… Taču šajā laikā, kad daba sāk mosties, diemžēl ne visi to spēj izbaudīt vienādi. Daudzi cilvēki sāk sūdzēties par biežu šķaudīšanu, deguna tecēšanu vai aizlikumu, acu asarošanu un citiem alerģijas simptomiem. Tādēļ cilvēkiem, kuri jau zina, ka pavasaros viņiem nākas saskarties ar alerģiju, ir ieteicams jau savlaicīgi  sākt pretalerģijas līdzekļu jeb antihistamīnu lietošanu. Pareizi ir šos līdzekļus sākt lietot vismaz nedēļu pirms alergēnu sezonas un turpināt lietot visu alerģijas sezonu.

Kā izvēlēties piemērotāko līdzekli?

Aptiekās ir pieejami pretalerģijas līdzekļi tablešu, aerosolu un acu pilienu veidā. Ieteicams ir izvēlēties otrās paaudzes (jaunākus) antihistamīna līdzekļus, jo tie neizraisa miegainību un ir jālieto tikai vienu reizi dienā. Lai zāļu iedarbība būtu labāka, tās ieteicams lietot vienu stundu pirms ēšanas vai divas stundas pēc ēšanas.

Ļoti svarīgi ir degunu skalot ar sālsūdeni, ko var iegādāties arī aptiekās. Tādā veidā deguna gļotāda tiek attīrīta no alergēniem.

Alerģijas simptomus var atvieglot ar nemedikamentozo profilaksi. Piemēram, ejot ārā, valkājiet saulesbrilles, lai pasargātu acis no ziedputekšņiem, biežāk mazgājieties dušā, telpās regulāri veiciet mitro uzkopšanu un alergēnu aktivitātes laikā neturiet ilgstoši vaļā logus.

Lai izdodas izjust pavasari bez nepatīkamiem alerģijas simptomiem!