Cukura diabēta profilakse un galvenie riska faktori

Konsultē Jaunolaines aptieka1 vadītāja, farmaceite Rasma Timmermane.

Cukura diabēts ir hroniska slimība, kam raksturīgs paaugstināts cukura (glikozes) līmenis asinīs. Ar uzturu uzņemtie ogļhidrāti organismā tiek pārveidoti glikozē, ko šūnas izmanto enerģijas iegūšanai. Aizkuņģa dziedzeris ražo hormonu insulīnu, kas palīdz glikozei iekļūt ķermeņa šūnās. Cukura diabēta gadījumā insulīns vai nu netiek saražots pietiekamā daudzumā, vai arī organisms nespēj saražoto insulīnu efektīvi izmantot. Ja insulīna nav, glikoze paliek asinīs, un tas izraisa cukura līmeņa paaugstināšanos.

Ļoti svarīgi ir jau laicīgi pamanīt un neatstāt novārtā pirmsdiabēta stadiju – stāvokli, kad sākas problēmas ar vielmaiņu un insulīna izstrādi, bet vēl nav iestājies hronisks insulīna deficīts un sācies 1. vai 2. tipa cukura diabēts.

Diabēta riska faktori:

  • liekais svars vai aptaukošanās (vidukļa apkārtmērs lielāks nekā 80 cm sievietēm un 94 cm vīriešiem);
  • vecums virs 45 gadiem;
  • radinieki slimo ar cukura diabētu;
  • paaugstināts asinsspiediens;
  • grūtniecības laikā ir bijis cukura diabēts.

Simptomi jeb pazīmes, kas var liecināt par cukura diabētu: pastiprinātas slāpes; bieža urinācija; ilgstošas un nepārejošas slāpes;  patstāvīgs izsalkums; neizskaidrojams svara zudums; izteikts nogurums; redzes pasliktināšanās; lēna brūču dzīšana; plaukstu vai pēdu tirpšana vai nejutīgums.

Vismaz reizi pusgadā ir ieteicams veikt pilno asins analīzi un pārbaudīt cukura līmeni asinīs. Ja cukura līmenis ir uz kritiskās robežas, ir nepieciešams veikt izmaiņas ikdienas ēdienkartē, iekļaujot tajā veselīgu un sabalansētu uzturu. Vajadzētu samazināt ne vien cukura patēriņu, bet arī uzņemto ogļhidrātu daudzumu. Tāpat jāatceras par fiziskajām aktivitātēm – tām jāatvēl 30–60 minūtes vairākas dienas nedēļā.

Vitamīni un minerālvielas. Ik pa laikam var lietot vitamīnu kompleksus, kas paredzēti tieši diabēta pacientiem, jo tie satur hromu, kurkumu – palīdz uzturēt normālu glikozes līmeni asinīs un B grupas vitamīnus, kas veicina glikozes pārvēršanos enerģijā, kā arī uztur nervu un asinsvadu veselību.

Rūpējieties par savu veselību ik dienas, ievērojot veselīgu un aktīvu dzīvesveidu un veicot profilaktiskās veselības pārbaudes!