Kā pareizi lietot vitamīnus un uztura bagātinātājus?

Konsultē Baltezera aptieka1 vadītāja, farmaceite Ieva Lašina.

Lai vitamīni un uztura bagātinātāji sniegtu vēlamo efektu, tie ir pareizi jālieto, un pats pirmais solis ir saprast lietošanas nolūku un mērķi. Tie mēdz būt dažādi, piemēram – monoterapija, kad atsevišķi tiek lietots kāds no vitamīniem, piemēram, C vitamīns, vitamīns B12 un citi. Arī D vitamīns visbiežāk tiek lietots atsevišķi. Ir pieejami arī vitamīnu kompleksi jeb multivitamīni, kuru sastāvā ir gan mikro, gan makro elementi un citas vielas, piemēram, aminoskābes.

Ir būtiski saprast, kādi vitamīni konkrētā gadījumā ir nepieciešami, un tieši šie individuālie faktori noteiks to, kāds ir piemērotākais to lietošanas veids. Piemēram, mēdz būt tādi vitamīni, kuri jālieto no rīta, tie vitamīni, kas dod enerģiju: kompleksie vitamīni, arī koenzīms, magnijs (lietojot lielās devās). Taču vienlaikus arī deva var noteikt to, kad konkrētais preparāts ir jālieto. Tā, piemēram, lietojot magniju mazās devās, tas jādara vakarā, uz nakti, jo tas nomierina muskuļus un sirdi, relaksē.

Tukšā dūšā vai ar ēdienreizi?

Ir vitamīni, kuri jālieto ēdienreizes laikā vai pēc tās. Pārsvarā tie ir vitamīnu kompleksi (lai nebojātu kuņģi un veicinātu to uzsūkšanos organismā) un taukos šķīstošie vitamīni, piemēram, D vitamīns, jo, lai tas uzsūktos, tam ir nepieciešami uztura tauki. Tādēļ šie preparāti ir jālieto ēdienreizes laikā vai uzreiz pēc tās.

Tukšā dūšā noteikti nevajadzētu lietot lielās devās tādus vitamīnus, kas kairina kuņģa un zarnu traktu, jo, lietojot, piemēram, C vitamīnu lielās devās (1-2 g dienā un vairāk) tukšā dūšā, tiešām var iedzīvoties kuņģa problēmās. Tādēļ tas jālieto ēšanas laikā vai uzreiz pēc tās.

Liela nozīme ir devai. C vitamīnu nelielā devā mēdz izmantot kā skābas vides pastiprinātāju. Piemēram, skāba vide ir nepieciešama, lai organismā uzsūktos dzelzs, kas pati par sevi ir slikti šķīstošs elements, kuram ir nepieciešama skāba vide, lai tas uzsūktos. To iesaka lietot tukšā dūšā, un šajā gadījumā tam pievienotais C vitamīns nav lielā devā, tādēļ tas nekairinās kuņģi, bet radīs vidi, lai uzsūktos dzelzs.

Piemēram, kalciju  iesaka lietot vakarā vai pēcpusdienā, jo tad, kad organisms atpūšas, tas ļoti labi nonāk organismā un uzsūcas. Tas ir nepieciešams gan zobiem un kauliem, gan dažādām organisma reakcijām. Tādi antioksidanti kā selēns un cinks būtu jāuzņem ar pārtiku, tāpēc tie lietojami ēšanas laikā vai pēc tās. Antioksidanti ir nepieciešami imūnsistēmas darbības nodrošināšanai, kā arī pasargā organismu no brīvajiem radikāļiem, tādēļ tie ir nepieciešami un labi uzsūcas tieši dienas laikā.

Mīti par multivitamīniem

Pastāv uzskats, ka multivitamīnos ir daudz sastāvdaļu un tādēļ tie neuzsūcas organismā. Rezultātā ir klienti, kuri izvēlas lietot, piemēram, piecus dažādus preparātus vienlaikus. Taču jāņem vērā, ka šādā veidā vitamīnus var pārdozēt, jo bieži vien ir kontrindikācijas, kuras sastāvdaļas nevajadzētu lietot vienlaicīgi. Šādi var iedzīvoties arī alerģiskās reakcijās – ja nepārdomāti tiek lietoti uztura bagātinātāji lielās devās un dažādās savstarpējās kombinācijās. Biežākās alerģiskās reakcijas ir nieze, apsārtums, izsitumi.

Multivitamīnos un vitamīnu kompleksos devas ir pētītas, pārbaudītas un speciāli izstrādātas katrai pacientu grupai (grūtniecēm, bērniem, sievietēm, vīriešiem, senioriem, diabēta pacientiem u. c.), lai tās nenodarītu ļaunumu, bet viegli stimulētu imūnsistēmu, lai, sastopoties ar kādu pretinieku, imūnsistēma pati to spēj uzveikt. Multivitamīni sniedz jūtamu enerģijas pieplūdumu un papildina organisma rezerves, jo ne vienmēr mēs visu varam uzņemt ar uzturu. Ir cilvēku grupas, kas kādu no pārtikas produktiem vispār nelieto un līdz ar to nevar uzņemt kādu konkrētu vitamīnu, kas ir sastopams, piemēram, tikai gaļā.

Aptiekā mēs cenšamies runāt ar klientiem, stāstīt, uzklausīt, izskaidrot un ieteikt, kā noteiktos vitamīnus vislabāk lietot, lai cilvēks no tiem gūtu maksimālu efektu.

Būtiski ir pieminēt, ka, sabalansējot savu uzturu, veidojot to daudzveidīgu, sezonai piemērotu, mēs paši varam papildināt sava organisma rezerves dabīgā veidā.

Lai visiem laba veselība!