Kā rūpēties par ādu striju gadījumā?

Konsultē Jaunolaines aptieka1 vadītāja, farmaceite Rasma Timmermane.

Lai arī strijas nav veselībai kaitīgas, to parādīšanās uz ķermeņa var radīt diskomfortu. Visbiežāk par strijām uztraucas jaunās māmiņas, jo tās pastiprināti veidojas, ādai strauji izstiepjoties. Taču striju veidošanos ietekmē arī dažādi citi faktori – ādas elastība un mitruma līmenis. Strijas ir plīsumi zemādas audos jeb dermā, kuri veidojas pēc liela un salīdzinoši strauja ādas izstiepuma. Lai arī pavisam novērst striju veidošanos nevar, ir iespējams samazināt to izmēru un daudzumu.

5 ādas kopšanas padomi, lai samazinātu striju veidošanos:

Ādas elastības stiprināšana – stiprināt un uzlabot ādas elastību var ar kontrastdušas palīdzību, ķermeņa masāžu, ūdens procedūrām, kā arī ejot pirtī, jo tā tiek uzlabota ādas apasiņošana un āda tiek intensīvāk apgādāta ar barības vielām, uzlabojas kolagēna un elastīna atjaunošanās.

Pīlingi un skrubji – reizi nedēļā ieteicams lietot ķermeņa pīlingu vai skurbi, bet pēc tam noteikti ādu ieziest ar barojošiem, mitrinošiem krēmiem, losjoniem vai dabīgām eļļām (persiku, mandeļu vai olīveļļu).

Piemēroti ķermeņa kopšanas līdzekļi – izvēlieties līdzekļus, kuru sastāvā ir A, E, C vitamīns, hialuronskābe, kolagēns, elastīns, kofeīns, omega taukskābes, augu ekstrakti. Var izvēlēties arī specializētos pretstriju kosmētiskos līdzekļus, kas pieejami krēma, gela, seruma vai eļļas veidā ar bagātīgu aktīvo vielu sastāvu.

Procedūras – arī kosmētiskie kabineti piedāvā dažādas procedūras, kas ļauj samazināt striju intensitāti un uzlabot to izskatu, piemēram, mezoterapiju, ultraskaņu, limfodrenāžu, krioterapiju, vakuummasāžu un lāzerprocedūras.

Uzturs un fiziskās aktivitātes – ādas izskats un veselība ir cieši saistīta ar ikdienas uzturu un aktivitātēm. Ikdienas ēdienkartei jābūt sabalansētai un pilnvērtīgai, taču ādai īpaši nozīmīgi ir A, E, C un D vitamīns, minerāli – cinks un omega taukskābes. Nedrīkst aizmirst arī par pietiekamu ūdens uzņemšanu! Pozitīvu ietekmi uz skeleta un ādas stingrību sniedz fiziskās aktivitātes – garas pastaigas, peldes un ūdens aerobika.

Jāņem gan vērā, ka daudz efektīvāk ir pielietot dažādus profilakses pasākumus pret striju veidošanos nekā “cīnīties” jau ar esošām, nobriedušām strijām. Profilakse ietver sevī pilnas rūpes gan par ādu, gan par veselīgu dzīvesveidu kopumā.