Kā rūpēties par sirds veselību?

Konsultē Piņķu aptieka1 farmaceite Daniela Baumane.

Sirdij bieži mēdz piemeklēt analoģijas ar organisma galveno motoru, pumpi. Tieši tik svarīga ir sirds. Un kā jebkuram motoram, tai ir jāveic ‘’tehniskā apskate’’ un jārūpējas par to. Ko varam darīt sirds veselības labā? Pamatprincips ir izvērtēt ikdienas ieradumu ietekmi uz sirdi – to, ko mēs darām regulāri – ar to vai nu palīdzam vai kaitējam sirds darbam. Pirmkārt, ikdienas uzturā vēlams iekļaut dārzeņus, zaļumus, graudaugus, pākšaugus, nepiesātinātās taukskābes, piemēram, olīveļļu, zivis un ierobežot tādu produktu patēriņu kā saldumi, pusfabrikāti, sāls. Ēdienam šķīvī ir jābūt krāsainam, tikai makaroni ar kotletīti diez ko daudz vērtīga organismam nedos! Turpretī  klāt pievienoti avokado-rukolas salāti ar tomātiem, papriku, vārītu olu, pesto un sezama sēkliņām jau ir daudz vērtīgāks uzturvielu avots sirds un asinsvadu veselībai. Jāatceras arī par pietiekamu šķidruma uzņemšanu – vismaz 2 l dienā. Būtiska loma ir fiziskajai aktivitātei vismaz 30 minūtes ik dienas, lai vielmaiņa noritētu raiti un sirdij būtu regulārs treniņš. Protams, tādi kaitīgie ieradumi kā smēķēšana un alkohols ir augsta riska faktori. Negatīva ietekme uz sirds un asinsvadu veselību ir arī palielinātam ķermeņa svaram, augstam asinsspiedienam, glikozes un lipīdu līmenim. Visi šie faktori ir monitorējami un ietekmējami, tādēļ jāatceras, ka rūpes par veselību ir mūsu pašu rokās!

Vitamīni un mikroelementi sirds veselībai

Sirds un asinsvadu veselībai vērtīgi ir ‘’labie tauki’’ jeb polinepiesātinātās taukskābes, kas sastopamas zivju eļļā (Omega-3), olīveļļā, linsēklu eļļā. Sirds veselību labvēlīgi ietekmē koenzīms Q10, kas palīdz šūnām ražot enerģiju, tādējādi atvieglojot sirds darbu, kā arī pasargā no kaitīgo faktoru ietekmes. Pie paaugstinātas slodzes sirds darbu atvieglo arī magnijs un meldonijs. Paaugstinātam lipīdu līmenim palīdz sarkanā rauga rīsu ekstrakts, savukārt paaugstinātam asinsspiedienam stresa brīžos līdz vilkābeles ekstrakts, sirds pilieni ar vilkābeli, māteri, baldriāni. Taču ir jāsaprot, ka sirds un asinsvadu sistēma ir sarežģīts komplekss, tādēļ zāļu un uztura bagātinātāju lietošanai ir jābūt pamatotai un individuāli piemeklētai. Universāla līdzekļa sirds veselībai nav! Tādēļ vispirms noteikti ir jākonsultējas ar savu ārstu vai farmaceitu.

Sirds veselību un mūsu emocijas

Stresa ietekmē palielinās slodze sirdij, tādēļ stress ir pamatoti pieskaitāms pie kaitīgajiem riska faktoriem sirds veselībai. Pārsvarā to izjūt kā paaugstinātu asinsspiedienu, paātrinātu pulsu, sirds pārsitieniem, var būt spiedoša sajūta sirds apvidū. Epizodiski stresa brīžos var lietot dabiskas izcelsmes zāles, bet ilgtermiņā tomēr ir jāmeklē cēloņi. Katram te būs sava formula, kas palīdzēs pārvarēt vai sadzīvot ar stresu. Kādam būs nepieciešams mazināt slodzi darbā vai mācībās, kādam domas sakārtot palīdzēs sirdslieta jeb hobijs, kam pievērsties pēc garas darba dienas vai brīvdienās. Kāds cits ikdienā spēku smelsies ziemas peldēs, aktīvos ziemas sporta veidos – braucienos uz kalnu, distanču slēpošanā vai vienkārši dosies izkustēties uz kalniņu kopā ar bērniem, vēl kādam noteikti palīdzēs regulāra fiziskā aktivitāte – individuāli vai grupu treniņi vai vingrošana mājās, treniņš Zoomā. Pārmērīgu stresu var palīdzēt risināt arī sarunu ceļā, piemēram, kopā ar speciālistu – psihoterapeitu. Jāteic, ka, neskatoties uz ierobežojumu laiku, kurā šobrīd dzīvojam, iespējas un risinājumi ir! Katram vien jāatrod savs!

Lai vesela un stipra sirds!