Madaras aptieka Jaunpiebalgā – kad sapnis par savu aptieku kļūst par īstenību

Darbu Madaras aptieka uzsāka 2018. gadā kā tās īpašnieces Madaras Zārdiņas sapņa piepildījums. Šajos pirmajos darbības gados aptieka piedzīvojusi gan mierīgākus laikus, gan visus ar Covid-19 pandēmijas iestāšanos saistītos satraukumus un pārmaiņas. Taču, neskatoties ne uz ko, M. Zārdiņa atzīst – profesijas izvēle par labu farmācijai ir viens no viņas labākajiem lēmumiem. Turklāt tas ir sniedzis šķietami neticamu sapņu piepildījumu!

Madara Zārdiņa nāk no Kurzemes, Liepājas puses – no Nīcas novada, tādēļ pamatoti var rasties jautājums: kā viņa nonāca līdz savai aptiekai tieši Jaunpiebalgā? Šis ceļš sācies ar studiju virziena izvēli par labu farmaceita profesijai, kad Madara, krustmātes piemēra iedvesmota, devās studēt uz Rīgu – Latvijas Universitātē iegūts veselības zinātņu maģistra grāds farmācijā. Rīgā viņa iepazinās ar savu vīru, kas nāk no Vecpiebalgas, un tā nonāca līdz skaistajai Piebalgai. Jau toreiz farmaceitei bija sapnis par savu aptieku, tomēr tas nav licies piepildāms, un, kad Madaru nejauši sasniedza ziņas par Jaunpiebalgas aptiekas iespējamo pārdošanu, viņa, neko konkrētu vēl nedomājot, nolēma aprunāties ar tās toreizējo īpašnieci. Rezultātā kopīgiem spēkiem un pateicoties gan Madaras vecāku, gan vīra ģimenes atbalstam, 2018. gadā radās SIA Madaras aptieka. Vislielāko paldies noteikti Madara vēlas pateikt savam vīram, kurš aptiekas izveidošanai ir veltījis ļoti daudz darba un laika. Viņa stāsta: “Esam ieguldījuši neizmērojami daudz spēka, enerģijas un finanšu līdzekļu, lai aptieka izskatītos un būtu tik ērta klientiem un darbiniekiem, kāda tā ir tagad. Ir sajūta, ka šo trīs gadu laikā radīts kaut kas pilnīgi jauns, kaut arī aptiekas vēsture Jaunpiebalgā ir ļoti ilga. Ēkā, kur aptieka atrodas šobrīd, tā pastāv no pagājušā gadsimta 50. gadiem, taču kopumā aptiekas vēsture Jaunpiebalgā sākās jau 19. gadsimta. Tas ir liels gods – turpināt aptiekas pastāvēšanas tradīcijas Jaunpiebalgā!”

Neatkarīgās aptiekas un Covid-19 laiks

M. Zārdiņa atzīst – pandēmijas laiks visiem ir bijis īpaši izaicinošs. Tā sākums bija ļoti satraucošs un emocionāli grūts, jo viss bija nezināms, bija daudz neskaidru jautājumu. Tas radīja lielu stresu gan darbiniekiem, gan klientiem. “2020. gada pavasarī bija ļoti liels klientu pieplūdums, kas radīja lielu slodzi aptiekas darbiniekiem, ņemot vērā, ka mēs strādājam maiņās pa vienam, lai gadījumā, ja kāds saslimst, mēs nebūtu kontaktpersonas un nebūtu aptieka jāaizver. Ikdienā mainījās ļoti daudz – individuālie aizsardzības līdzekļi (kurus sākumā bija grūti dabūt), nemitīgās izmaiņas saistībā ar Covid-19 noteiktajiem drošības noteikumiem… Viss mainījās ļoti strauji un turpina mainīties. Tas paņēma ļoti daudz laika un enerģijas, lai pielāgotos, bet pie visa pierod, un kas sākumā liekas neērti, ar laiku iestrādājoties jau kļūst par normu. Cilvēkiem ir tāds labs paradums – pie visa pierast,” stāsta Madara.

Šajā laikā ļoti noderīgs bijis aptieka1 un Tamro atbalsts, kas palīdzēja dažādos veidos – gan informatīvi par jaunākajām izmaiņām, gan praktiski, piemēram, sarūpējot visām aptiekām aizsargstiklus. “Šī sadarbība, manuprāt, ir ļoti veiksmīga, tādēļ šobrīd varu teikt tikai labāko par šo sadarbību un atsaucīgajiem Tamro kolēģiem,” saka aptiekas īpašniece.

Bet kā ar interesēm ārpus aptiekas?

Lai arī sava aptieka spēj paņemt daudz laika, Madarai ir daudz hobiju. Farmaceite gan atzīst, ka līdz ar bērnu ienākšanu ģimenē brīvais laiks kļūst nosacīts jēdziens. Laika tikai sev kļūst arvien mazāk. Tomēr Madaru ļoti aizrauj pārgājieni, arī ceļošana, kad tā bija atļauta, kā arī gleznošana – tā Madarai ir kā meditācija, kad vienkārši pazūdi krāsās. Jaucot akvareļu vai eļļas krāsas, top debesis, saulrieti, ziedi… tas, kas tajā brīdī sanāk. Šis process ir ļoti noderīgs prāta atslēgšanai, atzīst farmaceite.

Savukārt, ja arī jums patīk pavadīt laiku pārgājienu takās, Madara iesaka izmēģināt maršrutu pie Ērgļu klintīm – apskatīt tās no otras puses. “No pretējā Gaujas krasta paveras pavisam citāds skats uz Ērgļu klintīm, jo parasti, stāvot tām virsū, to vienkārši nevar redzēt! Tas ir ļoti skaists meža taku maršruts un nav pārāk garš – to tiešām ir vērts iziet!”

  1. Zārdiņa novēl katram atrast vismaz vienu lietu, kas ikdienā palīdz atslēgties, pabūt pašam ar sevi, jo tas ir ļoti svarīgi, īpaši šajā laikā – gan lielajā skrējienā, gan arī tad, kad tas skrējiens ir apstājies. Par sevi noteikti ir jādomā, un jāatrod tā lieta, kas ļauj tev atbrīvoties!
Recepte izmēģināšanai

Madara ir aizrāvusies arī ar kūku cepšanu – cepot tās katra mēneša jubilejai dēliņam, kam šobrīd ir pusotrs gads. Īpaši iepatikusies ir kūka ar iedrošinošo nosaukumu Siera kūka, kas neprot neizdoties no bloga Naskoties.com.

Recepte:

Apakškārtai: 2 paciņas Selgas cepumu, 2 ēd. k. sviesta, 2 ēd. k. cukura

Kūkas pamatmasai: 3 iepakojumi svaigā siera Kārums, 1 gl. skābā krējuma, 1 gl. cukura, vaniļas ekstrakts (uz sajūtu), 4 olas

Augšējai kārtai: 1 gl. skābā krējuma, 3 ēd. k. cukura, ogas un augļi kūkas dekorēšanai

Pagatavošana:

1. Apakškārtai cepumus sasmalcina, pievieno izkausētu sviestu un cukuru, kārtīgi samaisa un izber cepamformā, izlīdzina un piespiež pamatnei, maliņas formē nedaudz augstākas.

2. Sajauc visas svaigā siera paciņas ar karoti vai mikseri. Pievieno cukuru, vaniļas ekstraktu, skābo krējumu un kārtīgi iemaisa olas.

3. Svaigā siera masu lej uz sagatavotās cepumu kārtas un liek cepties ~175ºC ~40 min. Kūkai nav jābūt cietai, tai vēlams viducī būt vēl želejveidīgai un kustīgai.

4. Augšējai kūkas kārtai sajauc krējumu ar cukuru un, kad svaigā siera masa un cepumu kārta izcepusies, to pārlej ar sagatavoto krējuma masu un cep vēl ~10-15 min. Tad izslēdz karstuma padevi, attaisa durtiņas un ļauj kūkai atdzist.

5. Kūku dekorē otrajā dienā, kad tā pastāvējusi ledusskapī un stingri tur savu formu.

 

 

Madaras novēlējums: “Darīt, darīt un darīt, un nepadoties! Turpināt sapņot! Jo sapņi mēdz arī piepildīties! Saka, ka ir jābūt uzmanīgam, ko tu sapņo, – un tā tas tiešām ir!

Mans dzīves moto ir: es nevaru tikai tad, kad es nedaru. Tiklīdz daru, tā arī varu! Novēlu apzināties savas spējas un spēkus, un likt tos lietā pareizi!”

 

Esiet laipni gaidīti Madaras aptiekā Gaujas ielā 6-19, Jaunpiebalgā.

Tālrunis: 64162444

E-pasts: madarasaptieka@gmail.com

Darba laiki:

Pirmdiena: 8:00 – 16:00

Otrdiena: 8:00 – 16:00

Trešdiena: 8:00 – 16:00

Ceturtdiena: 8:00 – 16:00

Piektdiena: 8:00 – 16:00

Sestdiena: 9:00 – 13:00

Svētdiena: Slēgts