Neļauj vēdera problēmām izjaukt tavus ikdienas plānus

Konsultē Avicenna aptieka1 vadītāja Natālija Britkova

Pārsvarā visas kuņga-zarnu trakta problēmas ir periodiskas. Pavasaris un rudens ir tas periods, kad biežāk rodas saasinājumi. Smaguma sajūta, vēdera uzpūšanās, dedzināšana, nepatīkama sajūta gremošanas laikā vai starp ēdienreizēm nozīmē, ka ir problēmas ar kuņģi. Visbiežāk smaguma sajūtu un dedzināšu izraisa pārmērīga kuņģa sulas izdalīšanās. Daži cilvēki, kas jau zina savu problēmu, vēršas aptiekā ar noteiktām vēlmēm. Ir arī tādi gadījumi, kad cilvēks vispirms vēršas aptiekā, izstāsta savus simptomus un vaicā pēc piemērotiem preparātiem. Ir svarīgi noskaidrot, vai cilvēks jau ir bijis pie ārsta un vai iepriekš ir bijušas kādas ar gremošanas sistēmu saistītas veselības problēmas. Ja cilvēks pie ārsta nav vērsies, protams, pirmais ieteikums būtu pierakstīties pie attiecīgā speciālista, kurš spēs atrast problēmas cēloni un piemērotāko risinājumu. Taču simptomu mazināšanai pirms ārsta apmeklējuma var noderēt dažādi bezrecepšu medikamenti.

Ārstnieciskie augi vēdera labsajūtai

Vēdera veselībai un pareizai gremošanas sistēmas darbībai var lietot arī dažādas ārstniecisko augu tējas. Piemēram, ieteicamas ir piparmētru, kumelīšu, asinszāles, brūkleņu, miltenāja tējas. Aptieka1 sortimentā ir Dr. Tereško tējas, kuras ievāktas tepat Latvijā: kuņģa veselībai, veselības tējas žultspūslim, nierēm, urīnpūslim un vēderam. Īpaši noderīgas šādas tējas ir cilvēkiem gados vai hroniskiem slimniekiem, kas lieto daudz zāļu un tādēļ cieš no vēdera aizcietējumiem. Protams, pie jebkuras gremošanas sistēmas problēmas ieteicams vērsties pie speciālistiem, kas spēs konkrēto gadījumu izvērtēt individuāli.

Liela nozīme ir diētai

Ļoti liela nozīme gremošanas sistēmas labsajūtai ir diētai. Ja bieži nākas saskarties ar vēdera problēmām, nav ieteicams uzturā lietot asus, piparotus, marinētus, ceptus ēdienus. Ēdienam jābūt maigam un ļoti delikātam, piemēram, vārītiem dārzeņiem un vārītai vistas vai tītara gaļai. Piena produktus – kefīru, jogurtu – var uzņemt, jo tie satur labās baktērijas, taču vairāk jāizvairās no produktiem ar piedevām. Īpaši siltajā sezonā jāuzmanās no lielveikalu augļiem un dārzeņiem, kas ir ievesti no ārvalstīm, jo no tiem ir iespējams saindēties, cilvēkam sākas vemšana, caureja, vēdera sāpes. Pirms lietošanas uzturā ieteicams pārbaudīt to derīguma termiņu un rūpīgi nomazgāt!

Tuvojas Vasaras saulgrieži, kuros ierasti klājam svētku galdu. Protams, lielu lomu spēlē gaļas grilēšana un baudīšana. Taču cilvēkiem ar gremošanas sistēmas traucējumiem tās pārmērīga lietošana uzturā var radīt vēdera problēmas. Protams, ja ļoti gribas, tad pirms ēšanas var iedzert preparātus, kas samazina skābes daudzumu kuņģī un pasargā kuņģa gļotādas no kairinājumiem, kā arī nav ieteicams ēst tukšā dūšā un lielas porcijas.

Rūpējieties par sava vēdera labsajūtu un veselību gan ikdienā, gan svētkos!