Padomi skaistām un koptām pēdām

Konsultē Jaunolaines aptieka1 vadītāja, farmaceite Rasma Timmermane.

Mēdz teikt, ka pēdas ir cilvēka veselības spogulis un uz to norāda arī fakts, ka pēdu saslimšanas ir slimības, kas nesākas pēkšņi, bet attīstās salīdzinoši ilglaicīgi un lielākajā daļā klīnisko gadījumu pie tām noved nepietiekamas rūpes vai pat nepietiekami pievērsta uzmanība savai un savu kāju veselībai. Pēdu kopšanai vajadzētu kļūt par tik ierastu ikdienas rituālu kā zobu higiēna un citi mūsu ierastie un patīkamie ikdienas rituāli kā brokastošana, sejas krēma uzklāšana un lūpu balzama lietošana.

Kā kopt pēdas mājas apstākļos?

Pēdu vīlēšana/pulēšana. Ādas sabiezējumu vīlēšanai jeb pulēšanai vēlams izmantot abrazīvās vīles, kas ir smalkākas par pumeku, tās labāk nopulē pēdas. Pumekā ir nevienmērīgi caurumi, kuras pēdu var saskrāpēt, kas var radīt plaisas, ādas lobīšanos. Svarīgi ir neaizrauties ar ādas sabiezējumu likvidēšanu, jo pastāv iespēja savainot ādas dziļākos slāņus, kas savukārt var padarīt pēdas jutīgākas, vieglāk ievainojamas. Tāpat pārāk aktīva un bieža ādas vīlēšana var veicināt pretēju efektu – āda sabiezēs vēl vairāk.

Pēdu vannošana. Pēc pēdu vīlēšanas, tās nomazgājiet vai veiciet aptuveni 10 minūšu ilgu pēdu vannošanu. Ūdenim nevajadzētu pārsniegt 35-37°C grādus. Karstāks ūdens sausinās ādu. Vannojot pēdas, ieteicams pievienot kādu speciālu kāju vannošanas līdzekli. Vēlams izvairīties no ziepju un dušas želeju izmantošanas, jo arī tās sausina ādu.

Nagu apgriešana, apvīlēšana. Nagus vajadzētu atstāt ne mazāk kā milimetru garus, lai tie neieaugtu un izskatītos labi. Vīlēšanu labāk veikt sausiem nagiem.

Pēdu skrubēšana. Kopjot pēdas mājas apstākļos, var izmantot arī skrubi. To lietošana ieteicama ne biežāk kā reizi divās nedēļās.

Krēma lietošana. Lai pēdas būtu ilgāk maigas un gludas, svarīgi tajās ikdienas ieziest krēmu. Ja pēdu āda ir raupja, ieteicams lietot mitrinošus un dziedinošus krēmus, kas satur 10% urīnvielu, pienskābi un eikaliptu ēteriskās eļļas. Pie izteiktiem ādas sabiezējumiem, ļoti sausas ādas, ieteicams ieziest krēmu ar masējošām kustībām, uzvilkt zeķes un ļaut tam iedarboties visas nakts garumā. Pēdu ādas maigumam un mitrināšanai pēc dušas un peldēm ieteicams lietot pēdu krēmu, kas satur 7% urīnvielu, pienskābi un patīkami atsvaidzina.