Pāvilostas un Rucavas aptieka1 aptieku īpašniece: “Jau bērnībā teicu – būšu aptiekāre!”

Katra savā Dienvidkurzemes novada pusē – Pāvilostā un Rucavā – atrodas abas farmaceites Gintas Putānes aptiekas. Pati Ginta dzīvo Liepājā, kur aptiekā aizvadījusi lielu daļu darba gadu, taču, kad radās iespēja vadīt savu aptieku – sākumā vienu un tad arī otru, Ginta saprata, ka šis ir pareizais lēmums un tālākais profesionālais ceļš.

Aptieku vēsture

Pāvilostas aptiekas saknes iestiepjas tālu vēsturē. Aptieka radās 18. gadsimtā Sakā, taču ar laiku tā pārceļojusi uz Pāvilostu, kur sākotnēji tā atradās Dzintaru ielā, bet vēlāk, piedzīvojot privatizācijas laika pārmaiņas, aptieka nonāca savā tagadējā vietā. Toreiz pilsētas pašvaldība izveidoja veselības sociālo centru, kur mājvietu atrada arī Pāvilostas aptieka.

Arī Rucavas aptiekas pastāvēšanas mūžs ir garš, un tā laikā aptieka mainījusi savu mājvietu, savu īsto vietu atrodot pašā Rucavas dzīves centrā – vienā ēkā kopā ar ambulanci, bibliotēku, bērnudārzu un frizētavu. Abu aptieku liela priekšrocība ir tā, ka tās atrodas vienuviet ar ārstniecības iestādi, tādējādi veidojas ļoti laba sadarbība ar ārstiem, kas ir ieguvums arī pacientiem.

“Būšu aptiekāre!”

Aptiekas rosība saistījusi Gintu jau no bērnības, kad daudz laika pavadīts Priekules aptiekā, kur strādāja Gintas krustmātes draudzene. Viss aptiekā likās interesants – skaistās pudelītes, zāļu gatavošanas maģija… Te bija arī pirmie hematogēni, C vitamīna “rullīši” – toreiz tie nemaz nebija plaši pieejami kā mūsdienās, atceras Ginta. Šī vide bija ļoti ieinteresējusi, tādēļ Ginta jau bērnībā teikusi: “Būšu aptiekāre!” Un patiesi – laika gaitā šo interesi un mīlestību pret aptiekas darbu nebija izkonkurējusi neviena cita aizraušanās, arī valodas, kas skolas laikā labi padevušās. Topošajai farmaceitei labi padevās arī ķīmija, tādēļ bez vilcināšanās Ginta iestājās Paula Dauges Rīgas 1. medicīnas skolā, kur iegūts farmaceita asistenta diploms, bet 1987. gadā uzsākts darbs aptiekā Liepājā un uzkrāta ilga un bagāta farmaceitiskā pieredze. Vēlāk Ginta ieguvusi arī farmaceita diplomu, studējot Rīgas Stradiņa universitātē tālmācības programmā. Tas gan bijis saspringtāks posms Gintas ikdienā, jo mācības prasījušas daudz laika – regulāru došanos uz Rīgu, bet mājās jau bija divi bērni. Taču ar ģimenes atbalstu viss izdevās, par ko farmaceite šodien ir ļoti pateicīga!

Strādājot par farmaceita asistenti Liepājā, Ginta ļoti izbaudīja zāļu gatavošanas procesu, kas toreiz bija viņas galvenais pienākums – visā darba laikā pagatavotas neskaitāmas zāles, pulverīši, mikstūras. Toreiz darbs ar cilvēkiem tik ļoti nesaistīja, taču vēlāk, sākot strādāt aptiekā pie letes, arī šī farmaceita darba sastāvdaļa kļuva iemīļota un šobrīd Ginta ļoti priecājas par iespēju konsultēt un palīdzēt aptieku klientiem ne vien ar piemērotu līdzekļu ieteikšanu, bet arī ar padomu un sarunu.

Par savas aptiekas īpašnieci Ginta kļuva 2016. gadā, iegādājoties Pāvilostas aptieku. Savukārt 2018. gadā nācis piedāvājums par Rucavas aptieku, un viņa sapratusi – ar divām aptiekām būs vieglāk nekā ar vienu! Tā farmaceite kļuvusi par divu aptieku īpašnieci un ļoti novērtē to, ka var tajās saimniekot, visu izpētīt un izveidot pati. Ginta atzīst, ka ne brīdi nenožēlo lēmumu doties no lielākas pilsētas aptiekas uz mazākām aptiekām. Darbs šeit ļoti patīk, turklāt farmaceite jau kļuvusi par iedvesmas avotu un farmācijas tradīciju aizsācēju savā ģimenē – gan Gintas krustmeita, gan meita ir ieguvušas farmaceita izglītību un strādā aptiekā, un ceļā uz to ir arī Gintas vedekla. Par to farmaceitei ir liels lepnums.

Pandēmijas laiks

Farmaceite atzīst, ka pandēmijas laiku izdevās pārdzīvot diezgan veiksmīgi. Protams, bijis satraukums un neziņa, bet tagad atskatoties var secināt, ka satraukums bija lielāks, nekā izvērtās reālā situācija aptiekā. Ginta saka lielu paldies abu aptieku kolēģiem par darbu šajā neparastajā laikā, jo, pateicoties kolēģu darbam un atbalstam, bija iespējams ar visu tikt galā!

Turklāt, kad Ginta iegādājās aptiekas, tām jau bija sadarbība ar aptieka1 apvienību un Tamro zāļu lieltirgotavu. Lai arī aptieku īpašniece saņēmusi daudzus citus piedāvājusi, viņa nolēmusi palikt uzticīga Tamro un aptieka1, un šī sadarbība tiešām patīk. Ja ir nepieciešamība, vienmēr var vērsties pēc palīdzības, kas īpaši būtiski var būt neskaidrajos pandēmijas laikos.

Brīvā laika rosība

Ginta ir cilvēks, kas ir kustībā un rosībā, – ļoti iecienīta ir velobraukšana, nūjošana, peldēšana, sauļošanās, pludmales baudīšana. Pēdējā laikā izstaigātas ir arī neskaitāmas Latvijas dabas takas. Turklāt Ginta ir arī aizrautīga slēpotāja, un kopā ar ģimeni ir iekaroti ne vien Latvijas kalni, bet arī augstākas virsotnes – piemēram, Itālijā un Austrijā.

Taču vislabprātāk šobrīd farmaceite savu brīvo laiku velta mazdēlam, kam nu jau ir pieci gadi un kas labprāt pavada laiku kopā ar omi. Turklāt šis pavasaris Gintai būs īpašs, jo pieaugs mazbērnu pulks!

 

Ieteikumi Pāvilostas, Rucavas un Dienvidkurzemes viesiem:      

Apmeklējiet skaistās dabas takas! Rucavas pusē ir Dunikas purva taka, ko tiešām ir vērts apmeklēt. Apskatiet arī Embūtes dabas taku un Papes dabas parku ar savvaļas zirgiem un tauriem.

Rucava ir slavena ar savu balto sviestu, tādēļ, ja esat Rucavā, jācenšas to nogaršot! Tā recepte ir nodota no paaudzes paaudzē, un par tā nogaršošanas iespējām var interesēties Rucavas tūrisma centrā.

Pāvilostas pusē var baudīt pludmales priekus un skaisto promenādi. Pāvilosta ir slavena ar savām kūpinātajām zivīm, kas noteikti jānogaršo! Reizi gadā notiek arī nēģu svētki, kur tiek vārīta nēģu zupa un cilvēki var atpūsties un baudīt svētku gaisotni!

 

 

Farmaceites veselīgais padoms:

Pavasarī izmantojiet dabas dāvātās veltes un veiciet sulu attīrīšanās kūri. Pavasarī tas ir iespējams ar kļavu un bērzu sulu!

Baudiet pirmos pavasara ziedus, smaržas, putnu dziesmas un gaišos vakarus – tas uzlabos garastāvokli!

 

 

Pāvilostas aptieka gaida apmeklētājus Lejas ielā 10, Pāvilostā. Darba laiks: pirmdienā-trešdienā 9:00 – 16:00, ceturtdienā 12:00 – 18:00, piektdienā 9:00 – 16:00, sestdienā 10:00 – 15:00, svētdiena – brīvdiena.

Rucavas aptieka gaida apmeklētājus adresē “Zvaniņš”, Rucavā, Rucavas pagastā, darba dienās 9:00 – 16:00, brīvdienās aptieka slēgta.