Plaušu veselība un plaušu karsoņa profilakse

Konsultē Baltezera aptieka1 īpašniece, farmaceite Ieva Lašina.

Plaušas ir viens no svarīgākajiem orgāniem cilvēka organismā, jo to uzdevums ir veikt gāzu apmaiņu un apgādāt visas mūsu organisma šūnas ar skābekli, lai tās varētu veikt savas funkcijas. Savukārt pneimonija jeb plaušu karsonis ir iekaisums plaušās, kas visbiežāk ir vīrusu vai baktēriju ierosināts process. Jāņem vērā, ka plaušu karsoņus iedala tipiskajos un netipiskajos. Visbiežākais simptoms tipiskas pneimonijas gadījumā ir klepus un temperatūra, taču netipiskā plaušu karsoņa gadījumā tieši pretēji temperatūra var būt pat pazemināta, var nebūt klepus un citi saaukstēšanās simptomi. Tieši tādēļ mazāko aizdomu gadījumā ir ļoti būtiski savlaicīgi vērsties pie ārsta, nenogaidīt un nenodarboties ar pašārstēšanos!

Plaušu karsoņa profilakse

Profilaktiskie pasākumi ir būtiski ikvienam. Lai rūpētos par plaušu un tādējādi arī vispārējo veselību, ir jāpatur prātā, ka organismam ir jābūt piesātinātam ar skābekli, tāpēc ir iespējami daudz jāuzturas svaigā gaisā, bieži jāvēdina telpas, jākustas un jābūt fiziski aktīviem, piemēram, jāvingro vai jānūjo, kā arī, nomodā esot, nevajadzētu ilgstoši atrasties guļus pozīcijā. Ir cilvēku grupas, kuriem plaušu karsonis var būt īpaši bīstams – tie ir smēķētāji un HOPS slimnieki. Tādēļ viens no pamata ieteikumiem plaušu veselības uzturēšanai ir kaitīgo ieradumu atmešana.

Organisma imunitātei ir liela nozīme cīņā pret vīrusiem un baktērijām, tāpēc ir svarīgi laicīgi to stiprināt, jo būs brīži, kad tā būs izšķiroša! Te liela nozīme ir sabalansētam uzturam un pietiekamam D vitamīna līmenim. Tāpat ir ļoti svarīgs dienas-nakts režīms un pietiekams, veselīgs miegs.

Dabas līdzekļiem plaušu veselībai

Ir pieejami zāļu tēju maisījumi plaušu un bronhu veselībai, kas var mazināt bronhu spazmas, atvieglot elpošanu, veicināt atkrēpošanu. Tāpat var lietot atsevišķu ārstniecības augu tējas – liepziedu, mārsila, ceļteku, gaiļbiksīšu, efejas, pelašķu un citas. Ir pieejami arī sīrupi – tie biežāk ir paredzēti jaunākiem vai arī gados vecākiem pacientiem.

Palīgs – oksimetrs. Oksimetrs ir ierīce, kas nosaka skābekļa saturāciju asinīs. Šis mērījums ir svarīgs, piemēram, zvanot ārstam, lai ārsts attālināti varētu novērtēt situāciju, kā arī lai pašiem sekotu līdzi savam veselības stāvoklim.

Neizturieties bezatbildīgi pret plaušu veselību un sūdzību gadījumā noteikti vērsieties pie speciālista!