Pretī skaistam pavasarim! Farmaceites padomi ādas un matu kopšanai

Konsultē Baltezera aptieka1 īpašniece, farmaceite Ieva Lašina.

Skaistums mēdz būt dažāds – gan iekšējais, gan ārējais. Ne velti saka, ka iekšējais skaistums ir viena no svarīgākajām cilvēka īpašībām! Taču pirmais, ko pamana apkārtējie, ir mūsu ārējais veidols, pēc kura jau dažu mirkļu laikā izveidojas priekštats jeb pirmais iespaids par otru cilvēku. Taču ne tikai tāpēc ir vērts un nepieciešams sevi uzturēt veselīgu, kopt savu ādu pareizi, rūpēties par matu un nagu veselību… Jo tas ir svarīgi galvenokārt mums pašiem priekš sevis, lai justos labi!

Kad matus vairs neslēpj cepures…

Strauji tuvojoties pavasara sezonai, būtu jāpadomā: kas ir tik svarīgs tieši šajā brīdī, kad ārā vairs nevalda sals? Kad ziemas cepures pamazām tiek noglabātas skapja tālākajos plauktos, īpašas rūpes būtu jāvelta matiem, lai tos pasargātu no nelabvēlīgiem apstākļiem. Matu kopšanai ikdienā jāizmanto matu šampūns un matu balzams, pāris reizes nedēļā matus ieteicams palutināt arī ar matu masku. Tāpat ir pieejami un kļūst aizvien aktuālāki matu serumi, kas palīdzēs  mitrināt, atjaunot sausus un bojātus matus visā to garumā. Jāatgādina, ka serumu lieto vien dažas pilītes, iemasējot tās matos, tādējādi pārdomāti izvēlēta līdzekļa pietiks ilgam laikam!

Lai mati izskatītos veselīgi, mirdzoši un patiesi tādi arī būtu, ir jāizmanto kvalitatīvi mazgāšanas un kopšanas līdzekļi. Tāpat ir ļoti būtiski un svarīgi pareizi izvēlēties matu un ādas kopšanas līdzekļus, piemeklējot tos atbilstoši savam matu un ādas tipam (sausa, normāla, taukaina vai jutīga āda). Galvas ādas kopšana ir svarīgs priekšnosacījums, lai mūsu galvas rota – mati – būtu veselīgi, tādēļ tie jāmazgā ļoti rūpīgi un saudzīgi. Padariet matu mazgāšanu par savu labsajūtas rituālu! Kad iespējams, ļaujiet matiem izžūt pašiem, jo žāvēšana ar fēnu tos sausina.

Vitamīnu un minerālvielu nozīme

Tāpat matu un ādas veselību uzlabos pareizs un sabalansēts uzturs. Aptieku sortimentā ir arī dažādi vitamīni un minerālvielas, kas palīdz pabarot matus, ādu un nagus. Tā, piemēram, silīcijs spēj piesaistīt ūdeni, tādējādi nogādājot to matiem un ādai, mitrinot un pabarojot tos. Arī kolagēna peptīdi kopā ar cinku, varu, C vitamīnu, biotīnu spēj aizsargāt šūnas pret oksidatīvo stresu, palīdz uzturēt matus un ādu ilgstoši mitrinātu un pabarotu. Atrodoties tiešos saules staros, gan āda, gan mati kļūst sausāki un trauslāki, tāpēc ieteicams jau laicīgi parūpēties par sevi, papildinot organisma rezerves ar nepieciešamajām vielām, kā arī lietojot atbilstošus aizsarglīdzekļus, kas pasargās no UV staru nelabvēlīgās ietekmes.

Lai skaisti un mirdzoši mati un vesela āda!