“Union med” aptiekas vadītāja: Priecāsimies par to, kas mums ir, nevis skumsim pat to, kā nav!

Skaistajā Ziemeļlatvijas pilsētā Smiltenē atrodas SIA “UNION MED” aptieka, kuras īpašniece ir Aija Stucka. Aptieka dibināta tālajā 1994. gadā, bet aptieka1 apvienībai pievienojās no apvienības pirmssākumiem 2004. gadā. Aptieku vada rosīgā un vienmēr pozitīvu enerģiju izstarojošā farmaceite Elita Beļicka, kas šajā intervijā pastāsta par Smiltenes aptieku, kā arī savu ikdienu un ar pavasarīgu vēlējumu iedvesmos Jūs skaistākam pavasarim!

No mazas aptieciņas šī aptieka jau sen ir izaugusi par vērā ņemamu un konkurētspējīgu aptieku Smiltenē ar filiāli Trikātā. Desmit gadus Smiltenes aptiekai ir bijusi filiāle arī Vijciemā, taču ar laiku tā diemžēl finansiālu apsvērumu dēļ tikusi slēgta. “Laukos aptiekai ir grūti izdzīvot,” saka Elita, vienlaikus uzsverot: “Mūsu bagātība ir mūsu darbinieki – gan tie, kas te strādājuši no aptiekas pirmsākumiem, gan jaunā paaudze ar milzīgu atbildības sajūtu un potenciālu.”

Ceļš uz farmaceita profesiju

“Farmācijā nonācu laimīgu apstākļu sakritības rezultātā,” stāsta Elita. “Piecpadsmit gadus strādāju toreizējā Valkas centrālajā slimnīcā par medicīnas māsu. Savus spēkus psiholoģiski biju izsmēlusi, un tieši tai laikā aptiekas īpašniece Aija Stucka meklēja darbinieku – higiēnas preču pārdevēju. Pārrunās atklājās, ka esam kopā strādājušas, jo Aija ir ārste un savas darba gaitas sākusi Valkā. Tā nu sāku strādāt Smiltenē. Sākums nebija viegls – biju pieradusi strādāt ar zālēm, bet te pēkšņi nedrīkstu pārdot pat visvienkāršākos medikamentus! Jā – farmaceiti augstā vērtē tur savu arodu un svešus neielaiž. Tas man nebija pa prātam un ar Aijas atbalstu sāku mācības Rīgas 1. medicīnas skolā. Domāju – būs viegli,jo cerēju, ka ieskaitīs daudzus priekšmetus, ko biju jau mācījusies Cēsu medicīnas skolā, bet nekā!” Elita atceras, ka šie divi mācību gadi bija grūti gan pašai, gan viņas ģimenei, taču iesāktais jāturpina, un Elita mācības turpināja neklātienē Rīgas Stradiņa universitātē. “Pabeidzām studijas kopā – arī Aija ieguva farmaceita grādu, lai varētu stabili būt neatkarīgās aptiekas īpašniece,” atceras Elita, uzsverot: “Ļoti būtiska manā darba izvēlē bija vēlme nezaudēt saikni ar medicīnu. Tas ir izdevies par 100%! Tā nu aptiekā strādāju no 1998.gada. Man patīk komunikācija ar cilvēkiem, patīk palīdzēt. Es tiešām uzskatu, ka farmaceitam ir milzīga nozīme veselības aprūpē! Tas ir kā tilts starp pacientu un ārstu – ja šis tilts ir stabils un drošs, tad pacients ir pasargāts. Ir arī reizes, kad jāpasaka – ir jāiet pie ārsta! Farmaceita kompetence un spēja komunicēt, ievākt anamnēzi un attiecīgi noreaģēt – tas ir mūsu darba pamatā! Cilvēki ir jāizjautā! Viņa problēmas nedrīkst uzskatīt par mazsvarīgām! Ir jāmēģina iedziļināties un palīdzēt, jo tādēļ mēs esam šai letes pusē ar balto halātu!”

Pandēmijas laiks

Pandēmijas laiks nešķiro – vai tā ir vai nav neatkarīgā aptieka, saka aptiekas vadītāja. Taču neatkarīgās aptiekas atšķirība ir tajā, ka tā ir brīva savā izvēlē un var vieglāk pielāgoties jebkurai pircēju kategorijai. Elita arī atzīst: “Bieži strādājam kā psihologi – gan nomierinot satrauktos prātus attiecībā uz pandēmiju, gan brīdinot nebūt nevērīgiem pret situāciju.”

Farmaceite atzīst, ka ļoti veiksmīga sadarbība visā šajā laikā ir veidojusies ar zāļu lieltirgotavu Tamro un aptieka1 neatkarīgo aptieku apvienību, ko Smiltenes aptieka ļoti novērtē.

Brīvā laika aizraušanās

Nu jau desmit gadus Elita dzīvo netālu no Smiltenes, skaistā lauku īpašumā. Kopā ar vīru Elita rūpējas par daiļdārzu un priecājas par bērniem. “Lielākais dārgums ir mūsu trīs mazbērni. Viens mazbērniņš gan dzīvo Anglijā – mazo Keitu vēl neesam redzējuši, bet mazmeitiņa Samanta un mazdēliņš Olivers ir bieži viesi mūsmājās! Esmu lepna par meitu, kura izvēlējusies farmaceita arodu un strādā aptiekā Cēsīs. Tagad bieži jautāju padomu viņai – tas ir tikai normāli, ka bērni pāraug vecākus,” saka Elita.

Ilgus gadus Elita ir spēlējusi amatieru teātrī Vijciemā un atzīst, ka aktiermeistarība ir bijusi noderīga arī ikdienas dzīvē un farmaceites darbā – ļāvusi labāk izprast cilvēkus, viņu sajūtas, un veiksmīgāk komunicēt ar visdažādākajiem cilvēkiem, kas iegriežas aptiekā. Visspilgtākās lomas, kas palikušas atmiņā, ir Leksīte Zīverta lugā “Ķīnas vāze”, galvenā loma M. Maijo lugā “Mans luteklītis” un, protams, Pindacīšas loma lugā “Skoderdienas Silmačos”. Šobrīd farmaceite vairs teātrī nespēlē, taču labprāt kopā ar vīru bauda kultūras pasākumus kā skatītāji. “Lielākā daļu manas dzīves ir veltīta darbam, bet atpūtas brīži ir kopā ar ģimeni. Man patīk gatavot ēst, uzņemt viesus, rušināties pa dārzu – nu pavisam mietpilsoniskas izklaides!” Smaida Elita. “Rutīna? Kā saka mana labākā draudzene – rutīna ir labi sakārtota dzīve! Man patīk laiks kopā ar vīru – divatā runājam par dzīvi, vērtībām, par to, cik esam laimīgi, jo principā mums ir viss, ko cilvēks var vēlēties! Tikai jāprot to novērtēt! Sevišķi tagad, šai trauksmainajā laikā. Ir tikai jāatlicina laiks, lai ieraudzītu pirmos strazdus būrīšos, lai novērtētu rīta buču un sasegtās vakariņas uz plīts! Lai priecātos, ka mums nav kara. Lai nezaudētu līdzcietību pret tiem, kam dzīvē nav paveicies…”

Vēl viens nozīmīgs pozitīvu emociju un iedvesmas avots Elitai ir ceļošana – visu gadu tam tiek atlicināti līdzekļi “ģimenes ceļojumu fondā”, lai atvaļinājuma laikā varētu gūt jaunus iespaidus. “Esam gan no laiskajiem ceļotājiem – nobruņojušies ar grāmatām. Vienkārši atpūšamies, jo ikdiena ir tik intensīva un saspringta, ka gribas “mieriņu”, kā saka mazmeita,” stāsta Elita. Pagaidām gan pandēmijas laiks ir ietekmējis ceļošanas iespējas, taču tikmēr var atcerēties aizvadītos skaistos ceļojumus – piemēram, līdz šim iespaidiem bagātāko ceļojumu uz Šrilanku.

Elitas sievišķīgais pavasara padoms:

Pavasaris ir klāt! Sapošamies, meitenes! Nopērkam to jauno kleitu un somiņu! Tas cels pašapziņu, un mēs varēsim būt labākas arī pret citiem. Kā saka mana vīra māsa – tikai tā sieviete (arī vīrietis, protams), kura mīl sevi, ir spējīga mīlēt citus, un tas ir ieguvums visiem!

Latvieši saka-no tukšas krūzes nepasmelsi!

Sākam diētas kūri, jo arī tas mums liks justies labāk! Tas nekas, ka šī kampaņveidīgā diēta ilgst parasti tikai nedēļu!

Uzvelciet zābaciņus uz papēža un veltiet laiku skaistai pastaigai vai pusdienām restorānā! Izstaigājiet skaisto Smilteni, kura nebūt nav sliktāka par Siguldu (lai siguldieši neņem ļaunā)! Mums ir tik skaista pilsēta – Tepera promenāde ar veco parku, sakoptais pilsētas centrs, Niedrāja ezers ar brīnišķīgām takām un peldvietām, aktīvās atpūtas cienītājiem ir kartinga trase… Varētu turpināt vēl un vēl!

Priecāsimies par to, kas mums ir, nevis skumsim pat to, kā nav!

 

 

 

 

 

UNION MED aptieka gaida apmeklētājus Smiltenē, Baznīcas laukumā 6, darbdienās 7:30 – 21:00, sestdienās 8:00 – 18:00, svētdienās 9:00 – 18:00.