Uzņemam svarīgās Omega-3 taukskābes

Konsultē Baltezera aptieka1 vadītāja, farmaceite Ieva Lašina.
Tik bieži dzirdam par Omega-3 taukskābju lielo nozīmi cilvēka organismā! Kāpēc tā? Tās veicina imunitātes stiprināšanu, taču cilvēka organisms pats tās neražo, līdz ar to tās ir jāuzņem vai nu ar uzturu, ēdot vēžveidīgos un treknās zivis, vai, lietojot uztura bagātinātājus – zivju vai krila eļļas. Vēl pastāv arī augu izcelsmes Omega-3 taukskābes, ko arī varam uzņemt ar uzturu.
Zivju un krila eļļā ir vērtīgās Omega-3 taukskābes, kas iedalās divās galvenajās taukskābēs –eikozapentaēnskābe (EPS) un dokozaheksaēnskābe (DHS). Zivju eļļa bez vērtīgajām taukskābēm satur arī A, D un E vitamīnus, kas ir nepieciešami imunitātes stiprināšanai. Šie vērtīgie papildinātāji uzlabo sirds un asinsvadu veselību, normalizē holesterīna līmeni asinīs, novēršot slikto tauku piesaistīšanos organismā, kas tādējādi veicina asins plūšanu bez aizķeršanās, nodrošinot visu audu apasiņošanu. Tāpat Omega-3 taukskābes palīdz smadzeņu darbībai, uzlabojot koncentrēšanās spējas, atmiņu un domāšanu, kā arī ādas un matu veselību.