Veselīgi padomi senioriem

Konsultē Baltezera aptiekas īpašniece, farmaceite Ieva Lašina

Lai uzturētu sevi pie veselības ilgtermiņā, ir svarīgi ikdienā ievērot veselīga dzīvesveida pamatprincipus – daudz kustēties, uzturēties svaigā gaisā, uzņemt veselīgu uzturu un vairot pozitīvas emocijas. Senioriem biežāk mēdz būt hroniskas saslimšanas, tāpēc vēl viens būtisks pamatprincips ir regulāri un pareizi lietot ārsta izrakstītos medikamentus, patvaļīgi nemainot devas un lietošanas biežumu!

Sirds veselībai. Par sirdi ir jārūpējas katru dienu un savlaicīgi. Ik pa laikam ir jāpārbauda sava veselība, konsultējoties ar ārstu. Ja ir kādas sirds veselības problēmas un ārsts ir izrakstījis medikamentus, tie ir rūpīgi jālieto atbilstoši ārsta norādījumiem. Reizēm ieteicams stiprināt sirdi arī ar uztura bagātinātājiem, kuru sastāvā ir magnijs, koenzīms, vilkābele, mātere. Tie var dot sirdij spēku, palīdzēt tai strādāt ritmiski un apgādāt to ar skābekli. Protams, svarīgs ir arī veselīgs miegs un rūpes par sevi un saviem tuvajiem ikdienas solī. Ja sevi pieskata, tad vieglāk saglabāt sirds veselību ilgtermiņā!

Kustību priekam. Katrs pats vislabāk zina savas robežas – nevajadzētu tās pārkāpt un pārspīlēt ar slodzi. Taču kopumā kustības ir ļoti svarīgas! Reizēm rodas stereotips – ja ir sūdzības par locītavām, nevajadzētu kustēties. Taču kustības ir ļoti būtiskas gan locītavu veselības saglabāšanā, gan atjaunošanā. Tāpat ir jāuzņem pietiekams šķidruma daudzums, jo locītavām un skrimšļiem tas ir nepieciešams, lai tie varētu amortizēt kustības.

Arī par locītavām ir jārūpējas savlaicīgi! Gadiem ejot, cilvēka organismā samazinās dažādu vielu daudzums, piemēram, kolagēns, glikozamīns. Tāpēc pārdomāti, kursa veidā tās var uzņemt ar uztura bagātinātājiem, kuru sastāvā ir glikozamīns, C vitamīns, hondroitīns, kolagēns un citas vielas. Noderēs arī mežrozīšu ekstrakts.

Rūpējieties par kustību prieku ik dienas!