Ilze Krīgale: “Visvairāk iedvesmo spēja palīdzēt un pazīt sava klienta vajadzības!”

Saruna ar Barkavas un Ļaudonas aptieka1 aptieku īpašnieci, farmaceiti Ilzi Krīgali

Barkavas un Ļaudonas iedzīvotāji var lepoties ar to, ka pašiem uz vietas ir pieejamas aptiekas un arī sava, vienmēr atsaucīgā farmaceite, pie kuras vērsties pēc padoma. Aptieku vadītājai, farmaceitei Ilzei Krīgalei netrūkst ideju un aktivitāšu, bet panākumus farmācijas jomā apliecina jau veseli trīs Gada farmaceita tituli! Ilze ar lepnumu saka: “Būt par farmaceiti – tas ir mans aicinājums!”

Barkavas un Ļaudonas aptieku vēsture

Abas aptiekas var lepoties ar senu vēsturi, kas iestiepjas pagājušā gadsimta 20. gados. Barkavas aptieka dibināta jau 1924. gada 14. februārī kā lauku aptieka, bet darbu ir uzsākusi 1925. gada 29. jūnijā. Laika gaitā mainījušies aptiekas īpašnieki, līdz 1983. gadā aptiekā sāka strādāt Ilze Krīgale, kas jau 1985. gadā kļuva par aptiekas vadītāju, bet 1995. gadā, kad sākās privatizācija, par aptiekas īpašnieci. Savukārt vēlāk, kad bija apdraudēta Ļaudonas aptiekas pastāvēšana, tās iepriekšējai vadītājai dodoties pelnītajā atpūtā, pagasta pārvalde vēlējās saglabāt iedzīvotājiem aptiekas pieejamību un piedāvāja to turpmāk vadīt Ilzei. Tā kopš 2017. gadā 2. janvāra Barkavas aptiekai ir filiāle Ļaudonā.

Par divu aptieku vadīšanu Ilze saka: “Katrā vietā klienti ir citādāki, taču es esmu elastīga un varu pielāgoties, turklāt man ir vienmēr ļoti laimējies ar labiem darbiniekiem un arī tagad varu pilnībā paļauties uz Ļaudonas aptiekas darbinieci Maritu Stafecku!”

Ceļš uz farmāciju

Ilzi vienmēr ir aizrāvusi māksla – teātris un dejas. Tādēļ farmaceita profesija nav bijusi bērnības sapnis, lai arī bērnība pavadīta, dzīvojot aptiekas ēkas otrajā stāvā, jo tobrīd Ilzes mamma strādājusi aptiekā. Izvēlē par labu farmaceitu studijām bijusi pilnīgi nejauša – ieraugot sludinājumu avīzē! Tagad gan Ilze atzīst – dzīvē viss saliekas pa plauktiņiem tā, kā tam jānotiek, un farmaceite ar smaidu var teikt – šī ir viņas profesija! Un ne reizi šī izvēle nav nožēlota!

Īpaši Ilze novērtē un mīl darbošanos lauku aptiekā, lai gan pieredze ir uzkrāta arī pilsētas aptiekās. “Tūlīt jau būs 40 gadi, kopš šeit strādāju, mani klienti man ir labi zināmi, daudzus pazīstu no mazotnes, zinu ģimenes. Tas ir daudz personīgāk! Kad pārzini slimības vēsturi, vari individuālāk palīdzēt, iedziļināties katra konkrēta cilvēka vajadzībās,” stāsta Ilze, kurai klienti uzticas arī tad, kad ir devušies dzīves gaitās ārpus Barkavas. “Ir klienti, kas zvana no ārzemēm un pārjautā par nepieciešamajiem medikamentiem. Ir jaunieši, kas vairs nedzīvo Barkavā, kas joprojām sazinās, konsultējas par nepieciešamajām zālēm. Tu esi cilvēkam uzticības persona, un šī lojalitāte ir abpusēja.”

Ilzes novēlējums jaunajiem farmaceitiem: Esiet droši un ticiet sev! Lai arvien vairāk jaunajiem farmaceitiem būtu pašiem savas aptiekas, kur ielikt sirdi un dvēseli!

Pandēmijas laika atziņas

Grūtākais ir bijis pats sākums, kad valdīja neziņa par to, ko sagaidīt un kā justies, atzīst Ilze. Taču ar laiku tas mainījās, un šobrīd farmaceite saskata arī pozitīvas pārmaiņas, ko ir nesis šis laiks. Viena no tām ir lielāks privātums aptiekā – cilvēki ir pieraduši aptiekā ieiet pa vienam, kas dod iespēju personiskāk konsultēt klientu. Cilvēki to novērtē.

Vienlaikus šis laiks palīdzējis attīstīt komunikāciju ar klientiem caur telefonu un e-pastiem – klienti daudz vairāk sākuši plānot aptiekas apmeklējumu, pirms tam sazvanot aptieku, rezervējot nepieciešamo, veicot pasūtījumu attālināti, – šie pakalpojumi ir pieejami gan Barkavas, gan Ļaudonas aptiekā. “Covid-19 pandēmijas laikā kopā ar tepat esošo ārstu praksi veiksmīgi risinājām zāļu nogādāšanas un citus jautājumus, lai cilvēkiem būtu iespēja saņemt nepieciešamos medikamentus,” stāsta Ilze.

Gan pandēmijas, gan visos laikos ir svarīgi sajust atbalstu, atzīst farmaceite. Šāds atbalsts Barkavas aptiekai un Ļaudonas filiālei ir zāļu lieltirgotava Tamro un neatkarīgo aptieku apvienība aptieka1. Šī sadarbība aizsākusies jau sen, ap 2005. gadu. Ilze saka: “Tā ir tāda drošības sajūta, ka par tevi kāds pastāv un vienmēr ir iespēja pakonsultēties par interesējošajiem jautājumiem. Esam sapratuši, ka tā ir laba sadarbība – daudzus jautājumus ir vieglāk risināt caur apvienību, turklāt tā ir arī iespēja piedāvāt atlaides mūsu klientiem.”

Mākslinieciskā puse

Farmaceite atzīst, ka jau no bērnības sirdij ir ļoti tuvas mākslinieciskās nodarbes, īpaši teātris. Jau mazotnē Ilze organizēja rotaļu izrādes ar māsu un brāli, vēlāk piedalījusies skolas teātrī, bet tagad spēlē Barkavas teātrī. Ir nospēlēts daudz interesantu lomu, no kurām mīļākās ir latviešu klasiķa R. Blaumaņa izrāžu tēli – gan Skroderdienu Pindacīša, gan Ieviņa, arī Bērzu māte Trīnes grēkos. Arī tagad farmaceite turpina aktīvi darboties teātrī un šobrīd piedalās jaunās izrādes Vīrietis gatavošanā.

Ilze ar sirsnību saka: “Teātris ir caurvijis visu manu dzīvi! Tas ir gēnos, jo arī vecāki ir nodarbojušies ar aktierspēli un deju.” Deja ir otra farmaceites sirdslieta, un ir bijis laiks, kad Ilze desmit gadus vadīja deju kolektīvus, taču tagad šī enerģija un laiks tiek veltīts teātrim. Teātris ļauj atbrīvoties un izpausties citādi. Tas noder, arī strādājot aptiekā, – māca būt elastīgam, saprast cilvēkus, atzīst Ilze.

Sports un atpūta

“Nevar jau tikai garīgi sevi noslogot! Vajag arī fiziski!” smaidot saka Ilze, atzīstot, ka arī sports ir bijis klātesošs visu mūžu – jau skolas laikā sportojusi gan Ilze, gan viņas vīrs. Dažādus sporta veidus ļāvusi iepazīt arī četru bērnu audzināšana. Tagad mīlestību pret sportu Barkavas un Ļaudonas aptieku darbinieces un viņu ģimenes var izpaust Latvijas Farmaceitu biedrības basketbola turnīrā, kurā 2018. gadā izcīnīta augstā 4. vieta, un šobrīd komanda gatavojas šī gada sacensībām. Farmaceite saka, ka šādi pasākumi ir ļoti vērtīgi – gan sportiskām aktivitātēm, gan socializēšanās ziņā.

Lai arī visu mūžu Ilzei ir bijis tuvs basketbols, arī volejbols, tagad farmaceite vairāk skatās individuālo sporta veidu virzienā – ir izmēģināts gan ciguns, gan dažādas vingrošanas, un plānā ir kā mierīgāka, piemēram, nūjošanas izmēģināšana.

Tāpat pie brīvā laika aktivitāšu favorītiem Ilzei ir ceļošana – ļoti patīk ikgadējie braucieni kopā ar aptieka1 apvienības kolēģiem. Īpaši mīļš galamērķis Ilzei ir Francija, kuras reģioni pārsteidz katrs ar savu odziņu. Vienlaikus ļoti piesaista arī spāniski runājošās valstis – Spānija, Meksika.

Novēlējums veselīgam maijam

“Maijs ir ziedēšanas mēnesis – ir jāiet dabā un tas viss jāizbauda!” saka Ilze, vienlaikus atgādinot, ka pirms tam jāpadomā par savu veselību. Ziedēšanas laiks daudziem ir arī alerģijas saasināšanās laiks, tādēļ tiem, kas jau zina, ka saskaras ar šādu problēmu, farmaceite iesaka sākt laikus lietot pretalerģijas līdzekļus, lai varētu patiesi izbaudīt pavasari! Tāpat neaizmirstiet pasargāt sevi no ērču encefalīta, savlaicīgi veicot vakcināciju!

 

 

Ilzes ieteikums Barkavas un Ļaudonas apkārtnes viesiem: Šajā pusē ir daudz, ko skatīt un apmeklēt! Te ir Gaiziņš un Teiču dabas rezervāts! Barkavas un Ļaudonas pagastu vieno Aiviekste – var apmeklēt gan Palienas dabas parku, gan laivot pa Aivieksti. Tuvumā var apmeklēt arī Lubāna ezeru.

Barkavas pagastā Stalidzānos var apmeklēt koku un augu vilnas meistaru. Ir arī savvaļas putnu rehabilitācijas stacija, bet tuvāk Ļaudonai – Burkānciemā – ir kazas sieru darītava ar sieru degustācijām. Ir arī netradicionālā saimniecība Bieles ar dažādiem dzīvniekiem. Visu ko te var apskatīt!

 

Esiet laipni gaidīti!

Barkavas aptieka: Skolas iela 1, Barkava, Barkavas pagasts. Tālrunis: 64894597

Darba laiks:

Pirmdiena: slēgts

Otrdiena: 8:00 – 16:00

Trešdiena: slēgts

Ceturtdiena: 12:00 – 19:00

Piektdiena: 8:00 – 16:00

Sestdiena, svētdiena: slēgts

Barkavas aptiekas filiāle Ļaudonā: Avotu iela 3, Ļaudona. Ļaudonas pagasts. Tālrunis: 26519946

Darba laiks:

Pirmdiena: 12:00 – 18:00

Otrdiena: 9:00 – 12:00

Trešdiena: 9:00 – 16:00

Ceturtdiena: 9:00 – 12:00

Piektdiena: 8:00 – 14:00

Sestdiena, svētdiena: slēgts