Baiba Sproģe: “Farmaceita darbs ir sirdslieta un aicinājums!”

Saruna ar aptiekas BAIBA īpašnieci, farmaceiti Baibu Sproģi

Skaistajā un noslēpumainajā Kolkā, kur satiekas divas jūras un vējš ikreiz izmaina krasta ainavu pēc savas gaumes, atrodas kolcinieku iecienītā aptieka BAIBA. Aptiekas īpašniece, farmaceite Baiba Sproģe šovasar 1. augustā varēs svinēt skaistu jubileju – darbā šajā aptiekā būs aizvadīti jau 40 gadi. Kā sokas darbs aptiekā, kā pagājis pandēmijas laiks un kāpēc ikvienam būtu biežāk jāaizbrauc uz Kolku? Šī numura intervijā mums pastāsta aptiekas vadītāja.

Kolkas aptiekas vēsture sākās ap 1970. gadu, kad šeit tika uzcelta jauna aptiekas ēka, kurā Liepājas Galvenās aptieku pārvaldes (GAP) uzraudzībā darbojās 42. aptieka. Pirms tam Kolkā nebija aptiekas, bet darbojās aptiekas punkts. Savukārt jaunā ēka tika veidota tā, lai te būtu viss aptiekai nepieciešamais – arī telpas zāļu gatavošanai, fasēšanai, uzglabāšanai un citām vajadzībām. Toreiz aptieku pārvaldīja fasētājs P. Pļavinskis, kas bija ieguvis lielu vietējo iedzīvotāju uzticību un uzturēja aptiekas tradīciju Kolkā, stāsta B. Sproģe.

Farmaceita profesija – tas ir aicinājums

Baibas ceļš uz farmaceita profesiju un rezultātā uz savu aptieku neapzināti aizsācies jau bērnībā, kad vecmamma ir uzticējusi Baibai došanos uz aptieku pēc nepieciešamajām zālēm. Aptiekas neparastā un interesantā vide ir jauno meiteni intriģējusi. Visticamāk, tieši tādēļ vēlāk, kad, beidzot skolu, bija jāizvēlas studiju virziens, Baiba izvēlējās tieši farmāciju. Pabeidzot studijas 1982. gadā, Baiba lūkoja pēc pirmās darbavietas un nonāca Kolkā. Izvēle par labu Kolkai nebija nejauša – Baiba ir dzimusi un nāk no Talsu novada Stendes, bet vēlāk pārcēlās uz Skaistkalni, taču sirdī saglabājot vēlmi atgriezties dzimtajā pusē. Turklāt Kolka piesaistīja arī ar savu noslēpumainību – tajos laikos tā bija slēgtā zona un kurš katrs te nevarēja iekļūt, bija nepieciešamas speciālas atļaujas. “Mani interesēja, kas tad šeit notiek!” smaidot atminas Baiba.

Strādāt aptiekā jaunā farmaceite uzsāka 1982. gada 1. augustā. Darbs labi padevās, un jau dažu gadu laikā Baiba kļuva par aptiekas vadītāju, bet 1993. gadā par aptiekas īpašnieci, un Baibas aptieka kļuva par pirmo privātajām aptiekām visā toreizējā Talsu rajonā. Aptiekas īpašniece atzīst, ka reizēm nav viegli strādāt un vadīt aptieku laukos – te trūkst jaunu farmaceitu, kas varētu nākt palīgā un, piemēram, aizvietot atvaļinājuma laikā. Tomēr Baibu dzīve un darbs Kolkā ļoti piesaista – farmaceites vīrs ir kolcinieks, šeit dzīvo arī Baibas meitas Sintijas ģimene ar diviem Baibas mazbērniem Sāru un Raulu. Kā arī farmaceitei ļoti mīļa ir skaistā Kolkas daba un pretimnākošie cilvēki. Baiba ļoti novērtē iespēju, ka var būt šeit par farmaceiti un palīdzēt, atbalstīt cilvēkus grūtos brīžos, uzklausīt un sniegt padomu. “Te visi esam kā viena ģimene!” viņa uzsver.

Pats pirmais Baibas darbs ir kļuvis par mūža darbu un ceļu uz savu aptieku. Atskatoties uz šo lielo pieredzi, farmaceite atzīst: “Farmaceita darbs ir sirdslieta un aicinājums – tas ir jāmīl!”

Grūtāki laiki māca labas lietas

Atskatoties uz neparasto pandēmijas laiku, aptiekas vadītāja atzīst – ziņas par vīrusu un tā izplatību radīja cilvēkos negatīvas emocijas un satraukumu, tomēr drīz vien cilvēki Kolkā pierada pie situācijas un nepieciešamajiem ierobežojumiem. Šajā laikā aktualizējās apkalpošana pa telefonu. Visi bija pretimnākoši, un bija iespēja organizēt medikamentu nogādāšanu un mājām. Aptiekas vadītāja atzīst: “Varētu pat teikt, ka cilvēki šajā laikā kļuva labestīgāki un saprotošāki, cits citam vairāk izlīdzēja.”

Gan grūtākos laikos, gan ikdienā noder tas, ka ir, uz ko paļauties. Aptieka BAIBA jau no paša sākuma uzsāka sadarbību ar zāļu lieltirgotavu Tamro, bet, kad izveidojās neatkarīgo aptieku savienība aptieka1, uzreiz tajā iestājās. “Esmu ļoti apmierināta ar šo sadarbību. Tā sniedz neatkarīgajām aptiekām daudz priekšrocību, tāpēc varam veiksmīgi pastāvēt paši par sevi,” saka Baiba.

Un kā ar brīvo laiku?

Lai arī varētu teikt, ka Baibas dzīve Kolkā rit mierīgu gaitu, brīvā laika aktivitāšu nekad netrūkst! Lielāko daļu sava brīvā laika farmaceite velta ģimenei un četriem mazbērniem. Baibai ir divas meitas – Sintija un Sanija. Interesanti, ka Sintija arī ir apguvusi farmaceita profesiju. Divi no mazbērniem – Grēta un Erlands – dzīvo patālāk, tādēļ satikties sanāk retāk, bet Sāra un Rauls dzīvo tepat blakām, tādēļ Baiba gandrīz katru dienu var veikt skaistos un atbildīgos omītes pienākumus – doties kopīgās pastaigās, apmeklēt spēļu laukumiņus un baudīt laiku kopā.

Vēl viena Baibas sirdslieta ir dārzs. “Tā ir mana meditācija, kas ļauj atpūsties no visa. Vienmēr gaidu, kad pavasarī parādīsies pirmā saulīte un varēs darboties dārzā,” stāsta farmaceite. Dārzā tiek audzēts viss, ko var izaudzēt – ir gan siltumnīca tomātiem, gurķiem, salātiem un citiem labumiem, ir augļkociņi un īpašam acu priekam arī dažādas puķes. Dārzā Baibas farmācijas zināšanas lieti noder, audzējot ārstnieciskos augus tējām, kā arī garšaugus.

Savukārt, ja vēl paliek kāds brīvs brīdis, īpaši ziemā un rudenī, kad vakari ir tumši un gari, Baiba labprāt nododas adīšanai un tamborēšanai, un reizi pa reizei kaut ko uzšuj mazbērniem.

Tāpat kopā ar vīru Baiba ir ļoti iecienījusi braucienus pa Latviju, iepazīstot skaistās dzimtenes vietas. Ir daudz ceļots arī pa Eiropu, bet viens no sirdī paliekošākajiem galamērķiem ir bijusi Malaizija, kas apbūrusi ar savu neparasto kultūru, interesanto dabu un dzīvniekiem, pilsētām, kas mūsu acīm ir neierastas.

Brauciet uz Kolku biežāk!

“Kolkas rags pats par sevi ir slavena apskates vieta! Turklāt tas nemitīgi mainās! Tādēļ ir vērts to apskatīties biežāk nekā reizi pāris gados. Tāpat Kolkā ir lībiešu centrs – atbrauciet, apskatieties mūsu vēsturi! Savukārt no ēdamlietām te noteikti  jāpagaršo sklandrauši jeb dižrauši, kā arī mūsu vietējo zvejnieku kūpinātās zivtiņas,” aicina Baiba.

Kolkas puse ir bagāta ar dabas apskates un atpūtas vietām. Te var apmeklēt Slīteres rezervātu un no bākām aplūkot skaistās mežu un jūras piekrastes ainavas. Ir arī daudz gleznainu meža taku, ko izstaigāt!

Baudiet svētku laiku un vasaru apdomīgi!

Jāņu svinībām Baibas ģimenē ir īpaša nozīmē, jo farmaceites tēvs bijis Jānis. Jau tradicionāli šajos svētkos visa ģimene sanāk kopā un dodas pēc Jāņu zālēm, rotā mājas un pin svētku vainagus. Tiek apmeklēti arī radinieki kapiņos, kam tiek nesti koši Jāņu zāļu pušķi.

Farmaceite novēl Jāņos dziedāt skaistas dziesmas, pīt vainagus un, svinot svētkus, būt apdomīgiem, lecot pāri ugunskuram. Sviniet svētkus un baudiet vasaru ar prātu un bez pārmērībām. Atcerēties senās Jāņu svinību norises un saudzējiet sevi un apkārtējos!

Aptieka BAIBA

Adrese: Zītari, Kolka, Kolkas pagasts, Talsu novads

Tālrunis: 63276484

Darba laiki:

Pirmdiena: 11:00 – 17:00

Otrdiena: 11:00 – 17:00

Trešdiena: 9:00 – 17:00

Ceturtdiena: 11:00 – 17:00

Piektdiena: 9:00 – 17:00

Sestdiena un svētdiena: brīvdiena