Drīz atkal uz skolu! Kā mazināt satraukumu?

Konsultē Rāmkalni aptieka vadītāja, farmaceite Līga Ābola-Eiduka.

Nevairojiet stresu. Lai bērns uz skolu dotos bez apmulsuma, vecākiem nevajadzētu izplatīt bailes, nedrošību vai stresu. “Dzīves nopietnība sākas tagad!” – šādi teikumi ir neproduktīvi. Svarīga ir pozitīva attieksme pret skolu un mācībām. Lai bērns labi attīstītos, ir svarīgi bērnam nodrošināt nepieciešamo atbalstu un palīdzību, tai pat laikā audzināt par pašpārliecinātiem un neatkarīgiem cilvēkiem.

Laicīgi sagādājiet nepieciešamo. Augustā laicīgi pievērsiet uzmanību nepieciešamo mācību lietu sagādei, jo pēdējā brīža pirkumi var veicināt bērniem papildu stresu.

Pārskatiet mājas aptieciņas saturu. Pirmkārt, pievērsiet uzmanību zāļu un citu līdzekļu derīguma termiņiem. Lietošanai nederīgās zāles ir iespējam nodot drošai utilizācijai tuvākajā aptieka1 aptiekā. Mājas aptieciņā noteikt skolas sākumā būtu jābūt līdzekļiem – zālēm pret kakla iekaisumiem, iesnām, pret aizsmakumu. Neaizmirstiet arī sagādāt skolēniem roku dezinfekcijas līdzekļus, kuru lietošana preventīvi pasargās jūsu bērnu veselību un uzturēs roku higiēnu. Ja ir iespēja, bērniem divas nedēļas pirms došanās uz skolu, uzturā lietot probiotiķus jeb tautā zināmās labās baktērijas, kas uzlabos gremošanu.

Ieteikumi pirmskolas satraukuma mazināšanai

Pirms skolas sākuma bērniem var parādīties stress, jo došanās vai atgriešanās skolā ir būtiskas pārmaiņas pēc garajām brīvdienām. Lai to mazinātu, ir vērts lietot uzturā magniju, kas ir organisma neatņemams mikroelements bērna fiziskai un arī mentālai attīstībai. Pašiem mazākiem skolēniem ieteicams vairāk pavadīt laiku pozitīvās spēlēs un būt vairāk brīvā dabā. Regulāra ikdienas plānošana un pietiekams miegs ir svarīgs koncentrēšanās spējām, taču noderīgas ir arī tādas spēles kā Lego klucīši vai puzles. Ļoti noder arī kopīga grāmatu lasīšana, gleznošana, zīmēšana un rokdarbi. Sports un dažādi vingrojumi arī palīdz bērniem mazināt stresu.

Lai veiksmīgs jaunais mācību gads!