Farmaceites padomi matu kopšanai

Konsultē “Aptieka Valka” farmaceite Sabīne Kazaka.

Lai veidotu pareizus matu kopšanas ieradumus un izvēlētos tam atbilstošākos līdzekļus, pats pirmais solis ir saprast, kāds ir jūsu matu tips un kādā stāvoklī šobrīd ir jūsu mati. Ja pašiem to ir grūti novērtēt, tad to noteikti var pajautāt savam frizierim vai konsultēties ar speciālistu aptiekā. Galvenais matu kopšanas noteikums ir izvēlēties atbilstošu matu šampūnu, kondicionieri un masku. Papildus šiem līdzekļiem var izvēlēties arī matu eļļas, serumus un kondicionieri, kuri pēc lietošanas nav jāizskalo. Šie līdzekļi pasargā matus no apkārtējās vides kaitīgās ietekmes.

Kad ir izvēlēti jums piemērotākie līdzekļi, ieteicamie matu kopšanas soļi ir vienkārši:

  • mazgāt matus divas reizes ar šampūnu;
  • lietot kondicionieri;
  • vienu reizi nedēļā lietot matu masku;
  • lai veicinātu matu augšanu – mazgājot matus, masēt galvas ādu apmēram vienu minūti.

Kā izvēlēties sev piemērotākos matu kopšanas līdzekļus?

Ienākot aptiekā, var samulst no plašā matu kosmētikas piedāvājuma klāsta. Kādu nu izvēlēties – stiprinošu, barojošu, mitrinošu, atjaunojošu, pret matu izkrišanu, taukainiem matiem vai citu? Vislabāk jau mēs paši jūtam, kādi ir mūsu mati un ko tiem šobrīd vajag. Taču viena no biežākajām kļūdām matu kopšanas līdzekļu izvēlē ir tā, ka iegādājamies tikai vienu kādas sērijas līdzekli, piemēram, šampūnu vai kondicionieri, un ceram sasniegt labus rezultātus. Tomēr, lai sasniegtu sev vēlamo rezultātu, vajadzētu lietot piedāvāto līdzekļu komplektu no vienas sērijas – šampūnu, kondicionieri un masku. Tāpat bieža kļūda ir izmantot taukainiem matiem šampūnu, kas paredzēts sausiem matiem. Atcerieties – matu kopšanas līdzekļiem ir jābūt atbilstošiem jūsu matu tipam!

Kas matiem vajadzīgs pēc atvaļinājumu sezonas?

Vasaras un rudens laikā matus vajadzētu vairāk mitrināt un barot. Ja saules un ūdens iedarbībā tie ir kļuvuši sausāki, jālieto mitrinošie līdzekļi. Savukārt barojošie līdzekļi atgriezīs matiem spīdumu. Ja ir sašķēlušies matu gali, tos kopt palīdzēs speciāli tam paredzētās eļļas. Kā arī, žāvējot matus ar fēnu, jāizvēlas no karstuma aizsargājošie līdzekļi!

Lai skaisti un veseli mati!