Zeltkalnes aptiekas īpašniece Dzintra Zeltkalne: “Esmu pārliecināta – katram ir noteikts uzdevums, ienākot šai pasaulē”

Zeltkalnes aptieka Balvos dibināta jau pirms 27 gadiem un pirms diviem gadiem svinēja skaisto 25 gadu jubileju – viesu pulkā aicinot visus bijušos un esošos darbiniekus. Šajā laikā Zeltkalnes aptieka mainījusi trīs telpas un pārdzīvojusi dažādas pārmaiņas. Taču kā šai neatkarīgajai aptiekai klājies pandēmijas laikā? Par to un daudz ko citu intervijā stāsta aptiekas īpašniece, farmaceite Dzintra Zeltkalne.

Farmaceita profesija – dzīves aicinājums

 

Aptiekā Dzintra Zeltkalne strādā jau 42 gadus un ar smaidu atzīst, ka, atskatoties atpakaļ, saprot – ir tikusi virzīta uz farmaceita profesiju. Ir bijis tik daudz sakritību un nejaušību, kas likušas izvēlēties tieši šo ceļu, un tagad var

teikt – tas ir īstais! Lai arī sākotnēji bija plānots studēt pediatriju, sniegti dokumenti gan ārstos, gan feldšeros, tomēr tieši farmācijas jomā tika uzsāktas studijas (sākumā vēl ar domu studiju virzienu mainīt uz pediatriju). “Esmu pārliecināta – katram ir noteikts uzdevums, ienākot šai pasaulē, un ja tu dari to, kas tev ir lemts, tad arī

saņem palīdzību un problēmas vieglāk atrisinās pašas no sevis,” saka farmaceite. “Ne uz mirkli neesmu nožēlojusi, ka nekļuvu par ārsti, jo savai profesijai varu par daudz ko teikt paldies! Piemēram, par raksturu! Esmu impulsīvas dabas, reizēm pietrūkst pacietības, bet tieši šīs īpašības ir farmaceitam vajadzīgas! Un tieši profesija ļāvusi man tās apgūt dzīves laikā,” stāsta Dz. Zeltkalne.

Pandēmija – laiks, kad samazināt ātrumu

Pandēmijas sākums visiem bijis grūts, jo bija neziņa un satraukums. Visur trūka dezinfekcijas līdzekļu un masku. Bija arī dažas ažiotāžas dienas, kad plaukti tukšojās acu priekšā – klienti ņēma pa diviem, trim un četriem sīrupiem, klepus līdzekļiem, vitamīniem un daudz ko citu. Tas radīja neziņu par to, kā rīkoties – cik daudz produktu pasūtīt. Par laimi dažu dienu laikā situācija normalizējās, atceras Dzintra. “Mūs glāba tas, ka esam aptieka1 apvienībā, jo saņēmām lielu atbalstu, vienmēr varējām pazvanīt un pakonsultēties. Aptiekā tika uzlikti aizsargstikli, sagatavoti informatīvie materiāli,” stāsta aptiekas īpašniece.

Pandēmija Dzintru ir skārusi arī personīgi, jo pati šī gada martā saslima ar vīrusu. Tā gaita bija bez ļoti stipriem vīrusa simptomiem, taču ietekmēja sirdi, tādēļ farmaceite nonāca Rīgā, Kardioloģijas centrā, un pēc ilgstošas slimības lapas uz pilnu slodzi atsākusi strādāt vien jūlijā. Dzintra atzīst, ka bijis satraukums par to, kā aptieka bez viņas tiks galā un saka lielu paldies saviem darbiniekiem: “Bija traki – maniem darbiniekiem tik liela slodze un manis nav aptiekā! Jāsaka paldies manai palīdzei Inesei, kurai bija vislielākā slodze! Viņai palīdzēja Vita, Inita un grāmatvede Vija! Paldies jums, ka tikāt galā!”

“Tā jau ir – mēs iedomājamies, ka bez mums nevar iztikt. Liekas, ka nevienu dienu nevari atļauties nebūt aptiekā,” saka aptiekas vadītāja. “Bet, kad dzīve piespiež, izvērtējam, paskatāmies uz visu no malas – varbūt bija jāsamazina ātrums, jādara viss mierīgāk.” Dzintra atzīst, ka pandēmija lika vairāk ieklausīties sevī, nesatraukties par tādām lietām, ko nevaram ietekmēt, lai arī pašreiz tas nav viegli izdarāms.

Austrumu gudrība, lai justos labi ik dienas

Brīvajā laikā Dzintra cenšas būt aktīva un katru rītu iesāk ar vingrošanu. “Esmu atradusi savu vingrošanu, un tā ir cigun! Katru rītu iesāku ar cigun vingrinājumiem, taisu astoņus brokāta gabalus nu jau astoņus gadus,” stāsta farmaceite, kas aizrāvusies ar austrumu medicīnu. “Cilvēks ļoti daudz var pats sev palīdzēt – gan ar vingrojumiem, gan punktu masāžām, gan ar pozitīvo domāšanu. Man ļoti patīk Igora Kudrjavceva grāmatas – esmu izlasījusi visas un bieži tās pārlasu.”

Dabas un seno baltu spēks

Tāpat Dzintra ļoti novērtē ūdens spēku un ik vakaru peldas piemājas dīķī – ūdens palīdz līdzsvarot enerģiju un liek justies labāk. Patīk arī citas aktivitātes dabā, kas ļauj uzņemt enerģiju un līdzsvarot sevi. Tādēļ Dz. Zeltkalne iecienījusi arī nūjošanu (vēsākā laikā), pirts rituālus, kā arī enerģiju smeļas savā dārzā, kurā viņu priecē daudzās puķes un kur galvenais dārznieks ir Dzintras vīrs.

Dārzā ierīkota arī enerģijas piramīda! “Mēs dzīvojam ļoti enerģētiskā vietā, 5 km no Balviem. Šeit esot bijusi seno baltu apmetņu vieta ar enerģētiski ļoti aktīviem akmeņiem, un  ir ļoti daudz uguns āderu. Tādēļ, konsultējoties ar dziednieci Dzintru Žīguri, esam izveidojuši mūsu dārzā enerģijas piramīdu. Vīrs to uzcēla no speciāli piemērotiem materiāliem, un tagad tā priecē gan mūs pašus, gan mūsu viesus,” saka Dz. Zeltkalna.

 

Dzintras šīs vasaras moto un novēlējums ikvienam

“Guli vasaras puķēs un vēro, cik skaisti tās zied. Es arī varu ziedēt, saki sev. Dejo lietū, skaties zvaigznēs, paraudi vai izsmejies! Dari to, kas tev palīdz uzplaukt!”

Dzintra novēl uzņemt spēkus

no vasaras, ēst daudz ogas, dārzeņus, salasīt tējas, lai rudenī, ziemā un pavasarī var atcerēties šo vasaras sajūtu! Atpūtieties pie ūdeņiem, uzņemiet saules enerģiju, lai rudenī mums paliek vasaras smarža un garša un ir vieglāk pārdzīvot šo laiku! Mēģiniet būt pozitīvi, aktīvi un galvenais – veseli, un sargājiet savus tuvos un mīļos!

Veselīgā recepte

Kabaču džems:

Sastāvdaļas:

1 kg kabaču

0,5 kg ievārījuma cukura

2 citroni ar mizu

50 g ingvera saknes

 

Kabačus nomizo, sagriež kubiņos, pievieno 2 ēd. karotes citrona sulas un vāra uz vidējas uguns, līdz veidojas viendabīga masa, var nedaudz sablenderēt. Tad pievieno atlikušo citrona sulu, rīvētu citrona miziņu, sarīvētu ingveru un cukuru. Masu vāra vēl 10 minūtes un tad liek 250 g burciņās, uzglabā vēsā vietā. Ļoti labi piestāv pie sieriem un citām uzkodām.