Sagaidot rudeni, stiprinām imunitāti!

Konsultē Piņķu aptieka1 farmaceite Daniela Baumane.

Cilvēka imūnsistēma ir bioloģisku procesu kopums, kas kalpo kā vairogs un pasargā organismu no slimībām. Lai tā funkcionētu iespējami labi, šai sistēmai ir nepieciešams līdzsvars. Lai arī imūnsistēmas funkciju ietekmē ģenētiskie faktori un imunitāte mums katram ir individuāla, ir darbību kopums, ar kurām profilaktiski varam atbalstīt savu organismu cīņā ar sezonas vīrusiem. Lai paaugstinātu organisma dabīgās aizsargspējas, ir nepieciešams kvalitatīvs un pietiekams miegs (vismaz 7-8 stundas diennaktī), atpūta, regulāras fiziskās aktivitātes, pietiekama šķidruma, galvenokārt ūdens, uzņemšana (vismaz 2 l dienā) un sabalansēts uzturs.

Lai pasargātu sevi no sezonas vīrusiem, jāatceras pietiekami bieži vēdināt telpas un mazgāt rokas ar ziepēm, tā izvairoties no vīrusu iekļūšanas elpceļos, jo visbiežākais vīrusi izplatās gaisa-pilienu ceļā.

Lai veicinātu organisma aizsargspējas, jāatceras par pietiekamu vitamīnu un minerālvielu daudzumu uzturā. Nozīmīga loma imūno spēju paaugstināšanā ir C vitamīnam, cinkam un pietiekamam D vitamīna līmenim. Ar C vitamīnu bagāti augļi un dārzeņi ir zemenes, smiltsērkšķi, apelsīni, mežrozītes, saldā paprika. Cinku saturoši produkti ir ķirbju sēklas, turku zirņi, Indijas rieksti, olas, kefīrs, spināti. D vitamīns mūsu organismā tiek ražots saules ietekmē, bet mūsu platuma grādos saņemam to krietni par maz, tādēļ ikdienā ir jāuzņem papildus D vitamīns.

Ir jāparūpējas arī par zarnu traktu, kur mīt baktērijas, kas atbildīgas par lielu daļu organismā noritošo procesu. Jāpievērš uzmanība tam, lai labās baktērijas būtu pietiekamā daudzumā, bet diemžēl tieši slimojot šis līdzsvars izjūk un paiet laiks, līdz organisms atkopjas.

Lai stipra veselība!