Padomi sejas ādas kopšanai rudenī

Konsultē “Aptieka Valka” farmaceite Sabīne Kazaka.

Mainoties laikapstākļiem aiz loga, iestājoties vēsākam un tumšākam laikam, sākas īstais laiks ne vien siltākam apģērbam, bet arī izmaiņām kosmētikas plauktiņā. Galvenie sejas attīrīšanas līdzekļi – putas, želeja vai micerālais ūdens arī rudenī un vēsākā laikā paliks lietošanā. Taču šajā laikā vairāk vajadzētu padomāt par sejas krēmiem, ko lietojam uz sejas, pazeminoties gaisa temperatūrai. Ir svarīgi lietot barojošāku un intensīvi mitrinošāku sejas krēmu, kā arī izvēlēties atbilstošus sejas serumus – mitrinošus, ar C un citiem vitamīniem. Tas palīdz sejai atjaunoties, atgūt mitrumu, mazina pigmentāciju. Sejas ādas lutināšanai izvēlieties mitrinošās sejas maskas. Taču neaizmirstiet – iestājoties aukstam laikam, krēmus un serumus vajadzētu uzklāt vismaz pus stundu pirms došanās ārā, lai tas paspētu iedarboties.

Sejas ādas attīrīšana

Sejas ādu vajadzētu attīrīt divas reizes dienā – no rīta un vakarā, turklāt vakarā par to būtu jāpiedomā īpaši rūpīgi, jo pa dienu uz sejas ir sakrājušies netīrumi un taukainums, kā arī sejas āda ir jāatbrīvo no kosmētikas. Ja vakarā sejas āda ir kārtīgi attīrīta, no rīta var pietikt ar sejas noskalošanu ar ūdeni vai tonizēšanu ar toniku.

Savukārt vakarā sejas ādu vajadzētu attīrīt ar speciāli tam paredzētām putam vai želeju, kārtīgi noskalojot ar ūdeni un tonizējot ar toniku. Mazgājot seju ar želeju vai putām, ieteicams līdzekli iemasēt sejas ādā vismaz 60 sekundes, lai ādu attīrītu pēc iespējas rūpīgāk. Tas īpaši attiecas uz kombinētu vai jaukta ādas tipa īpašniekiem. Savukārt sejas skrubi drīkst lietot vienu līdz divas reizes nedēļa, bet sejas maskas – divas līdz trīs reizes nedēļā.

Pareiza kosmētikas izvēle

Viens no pareizas ādas kopšanas un kosmētikas izvēles stūrakmeņiem ir savai sejas ādai atbilstošas kosmētikas izvēle. Sejas ādas iedalās:

  • sausai un jutīgai ādai,
  • nobriedušai ādai,
  • kombinētai jeb jaukta tipa ādai,
  • problemātiskai ādai.

Ja sejas āda pēc sejas attīrīšanas kļūst sārta, sūrst vai rodas velkoša sajūta, tad līdzeklis nav piemērots jūsu sejas ādas tipam un ir jāpārtrauc tā lietošana.

Micelāro ūdeņu nozīme

Viens no kosmētikas līdzekļiem, kas pēdējos gados ir iemantojis lielu popularitāti, ir micerālais ūdens. Tas ir bez ziepju un bez alkohola attīrošs ūdens-eļļas šķīdums, lielākoties bez smaržas un bez krāsas, kas paredzēts saudzīgai ādas attīrīšanai no taukiem, netīrumiem un dekoratīvās kosmētikas. Micerālo ūdeni drīkst lietot visiem sejas tipiem, turklāt tas der arī pusaudža ādai, sākot no 12–14 gadiem. To lieto no rīta un vakaros sejas attīrīšanas procesā. Pēc micerālā ūdens lietošanas sejas ādu drīkst noskalot ar ūdeni.

Lai tīra un starojoša āda arī rudenī!