Farmaceite Inga Grizāne: “Vissvarīgākā farmaceita profesijā ir iespēja palīdzēt!

Intervija ar Krāslavas aptieka1 vadītāju, farmaceiti Ingu Grizāni
Šoreiz, Jauno gadu uzsakot, mūsu stāsts ir veltīts aptiekai, kas atrodas Krāslavā – pilsētā, kuru ieskāvusi skaistā Latgales daba un kuras sirdī tek Daugavas upe. Šeit atrodas neatkarīgo aptieku apvienībā aptieka1 esošā Krāslavas aptieka, ko vada sirsnīgā un enerģijas pilnā farmaceite Inga Grizāne, kura šī mēneša intervijā stāsta, kā sokas darbs aptiekā, kas ir būtiskākais farmaceita profesijā un kas noteikti jāapmeklē Krāslavas viesiem.

Atskatīsimies aptiekas vēsturē!

Krāslavai un līdz ar to arī Krāslavas aptiekai ir ļoti sena vēsture, uzsver Inga. Jau 1729. gadā Jans Ludvigs Plāters nopirka Krāslavu, kurā bija 47 ēkas, un aptiekas ēka šajā vietā jau bija! Vēlāk, 1810. gadā par aptiekas īpašnieku kļuva provizors Martins Gothilfs Bonins – tā Krāslavas aptieku sāka dēvēt par Bonina aptieku, un šis nosaukums saglabājās vairākās paaudzēs. Savukārt 1924. gadā aptieka ieguva Lauvas aptiekas nosaukumu un Bonina pēctečiem piederēja līdz pat 1939. gadam, kad aptieku slēdza. Padomju okupācijas laikā bijusī Bonina aptieka tika dēvēta par Krāslavas rajona centrālo aptieku Nr. 50, bet 1996. gadā aptieka ieguva tagadējo Krāslavas aptiekas nosaukumu. Aptieka pieder sešu īpašnieku, bijušo farmaceitu un farmaceitu asistentu kolektīvam, bet Inga aptieku vada no 2021. gada 1. novembra.

Ceļš uz farmaceita profesiju

Kāds gan bijis pašas Ingas ceļš uz farmaceita profesiju? Inga ir cilvēks ar ļoti daudzpusīgām interesēm un varbūt tieši tādēļ ir nonākusi farmācijā – jomā, kur nepārtraukti jāmācās, jābūt zinošam gan medikamentu ziņā, gan jāprot cilvēciskās saskarsmes un konsultēšanas prasmes. Jau skolas laikā Ingu interesējušas dažādas jomas, tādējādi, kad, mācoties Krāslavas Valsts ģimnāzijas pēdējā klasē, Ingai bija jāpieņem izšķirošais lēmums par nākotnes profesijas izvēli, tā svārstījās starp bibliotēkas zinātni un ķīmiju. Ingu gan piesaistīja arī medicīna, taču jau tad nākamā farmaceite apzinājās, ka nevēlas kļūt par ārstu. Jāteic, ka, lai arī Inga kļuva par pirmo farmaceiti savā ģimenē, ietekme uz šīs jomas izvēli bijusi arī viņas mammas profesijai, kas bijusi ķīmijas un bioloģijas skolotāja. Savukārt brāļa sieva ieteikusi pamēģināt farmācijas studijas, un tā Inga nonāca līdz savam aicinājumam.
Inga iestājās Rīgas Stradiņa Universitātē, kur apguva farmāciju. Lai arī studijas bija sarežģītas, topošo farmaceiti nav biedējusi nedz daudzu ar ķīmiju saistīto priekšmetu apguve, nedz ārstniecības augu latīniskie nosaukumi – gluži pretēji, tas viss ļoti interesējis! Taču visvairāk pie sirds Ingai gājusi tieši zāļu gatavošana. Savukārt esot augstskolas pēdējā, piektajā kursā, 2012. gadā Inga pieteicās praksei Krāslavas aptiekā, kur guva iemaņas darbam ar klientiem un, pateicoties atsaucīgajam kolektīvam, arī iemācījās daudz ko jaunu un noderīgu ikdienas darbam. Ar laiku vairāki aptiekas kolēģi devās pelnītajā atpūtā, un tā Inga kļuva par aptiekas vadītājas vietnieci, bet nu jau vairāk nekā gadu ir Krāslavas aptiekas vadītāja.

Darbs aptiekā

Aptiekas vadītāja atzīst – darbs ar cilvēkiem nav viegls, taču vienlaikus sniedz ļoti lielu gandarījumu, jo tā ir iespēja otram palīdzēt. Ingai ļoti iet pie sirds izvēlētā profesija. “Man ir ļoti liels prieks konsultēt, informēt un redzēt, ka cilvēkiem šī informācija noder!” saka farmaceite. “Man ļoti patīk arī tas, ka varu nepārtraukti mācīties – farmaceits ir tā profesija, kurā notiek mūžizglītība. Tas ir arī labs izaicinājums – iemācīties katrreiz kaut ko jaunu!”
Pēdējo gadu mainīgie apstākļi gan ir bijuši izaicinoši visiem, taču vienlaikus vēl vairāk mācījuši plānot sortimentu, domāt par to, kā spēt piedāvāt klientiem visu nepieciešamo arī sarežģītākos apstākļos. Turklāt arī iedzīvotāju vajadzības mainās. Taču Inga uzsver: “Mūsu profesijā, farmācijā galvenā prioritāte vienmēr ir klients – mūsu uzdevums ir nodrošināt maksimāli labu farmaceitisko aprūpi un visu nepieciešamo aptiekas preču pieejamību, lai klients būtu apmierināts!” Domājot par klientu labklājību, veiksmīga sadarbība jau daudzu gadu garumā Krāslavas aptiekai ir veidojusies ar zāļu lieltirgotavu Tamro un aptieka1 neatkarīgo aptieku savienību, kas palīdzējusi, piemēram, klientiem piedāvāt izdevīgus akciju piedāvājumus, ko viņi labprāt izmanto.
Inga atzīst, ka darba aptiekā netrūkst, tāpēc aptieka labprāt paplašinātu kolektīvu un piedāvātu darbu vēl kādam farmaceitam vai farmaceita asistentam.

Brīvā laika iedvesmas avoti

“Mans spēka avots ir ģimene un daba,” smaidot saka Inga, kas kopā ar vīru audzina divus dēlus – jaunākajam šobrīd ir četri, bet vecākajam – astoņi gadi. “Viņi man paņem daudz brīvā laika, kas ir ļoti labi. Mēs bieži visa ģimene, līdzi ņemot arī manu mammu, labprāt dodamies izbraucienos uz kādu vietu vai pilsētu, kur iepriekš neesam bijuši. Pēdējos gados mums visvairāk sirdī palikušas Alūksnes pilsēta, Cesvaine, Stāmerienas pils, Anīkšči (Lietuvā).”
Inga ir liela dabas taku cienītāja un kopā ar ģimeni jau ir izstaigājusi daudzas Krāslavas apkārtnes takas. Nākotnes plānā ir arī tālākas Latvijas dabas takas, kuras, bērniem arvien paaugoties, būs arī vieglāk apmeklēt visiem kopā. Ģimene ir lielais Ingas atbalsts – gan vīrs, gan mamma ļoti palīdz un atbalsta ikdienā, par ko Inga saka lielu paldies!
Jāteic gan, ka Inga ir ne vien dabas mīle, bet arī īsta rokdarbniece! Ingas hobijs ir apsveikuma kartīšu darināšana! Greznajās un skaistajās kartītēs ir ielikta liela rūpība un sirsnība, kas noteikti iepriecinās to saņēmēju. Savukārt siltajā laikā farmaceitei patīk rušināties piemājas dārzā – īpaši iemīļotas ir lilijas un rozes, kas priecē ar saviem krāšņajiem ziediem.
Ieteikumi Krāslavas viesiem
“Mums ir daudz skaistu un interesantu vietu Krāslavas novadā,” saka Inga. “Jebkuram pilsētas viesim, manuprāt, ir jāapmeklē Krāslavas pils komplekss un jāpiedalās Krāslavas Amatniecības centra keramikas un stikla darbnīcās. Arī jāapskatās iespaidīgā porcelāna leļļu kolekcija! Savukārt sniegotajā ziemas laikā iesaku izmēģināt zirgu sētas “Klajumi” piedāvātos braucienus ar kamanām un izjādes, kurās baudīt skaistas dabas ainavas un noslēgumā garšīgas pusdienas. Mūsu novadā parādījies arī jauns tūrisma pakalpojums – kempings “Adamova” Daugavas krastos, kur var ieplānot pavadīt brīvo laiku mūsu pusē.”

Ingas novēlējums, uzsākot Jauno, 2023. gadu:
Jaunais gads – tas vienmēr ir ilgi gaidīto pārmaiņu un jaunu plānu sākums, tāpēc novēlu, lai Jaunais gads sirdī iemet baltu zvaigžņu klēpi, kas sniedz brīnumainu spēku piepildīt sapņus un ieceres.
Lai Jaunais gads nes jums mieru un harmoniju, stipru veselību! Lai rokas un prāts gurst tīkamā darbā, bet spēku lai atjauno tuvu un mīļu cilvēku klātbūtne!
Laimīgu, saticīgu, jauniem iespaidiem bagātu Jauno 2023. gadu!

Recepte izmēģināšanai

Veselīgie piparkūku cepumi

8 cepumiem nepieciešams:
– 100 g pilngraudu auzu miltu
– 50 g rīsu miltu
– 20 g olīveļļas
– 100 g olu baltuma
– 100 g ābolu biezeņa
– 8 g vaniļas cukura
– 30 g drupinātu valriekstu
– 1 t. k. kanēļa
– 1 t. k. piparkūku garšvielu
– cukurs / cukura aizvietotājs pēc garšas

Sajauc visas sastāvdaļas, izņemot riekstus. Ietauko cepamo veidni, lej tajā mīklu, pārkaisa ar riekstiem, cep 200 grādos 20 minūtes. Tad sagriež trijstūros.
Cepumi lieliski derēs ziemas vakariem pie tējas!
Lai labi garšo!

Krāslavas aptiekas adrese: Brīvības iela 8, Krāslava.
Tālrunis: 65681156
Papildpakalpojumi:
• asinsspiediena mērījumi
• zāļu gatavošana
• nederīgo zāļu utilizācija
Darba laiks:
Pirmdiena-piektdiena: 8:00 – 20:00
Sestdiena un svētdiena: 8:00 – 16:00