Lai Jaunā gada apņemšanās izdodas!

Padomos dalās “Aptieka Valka” farmaceite Sabīne Kazaka.

Daudzi no mums jauno gadu vēlas sākt ar kādu apņemšanos vai mērķi. Nereti tas ir saistīts ar veselību, piemēram, sākt ēst veselīgāk un pārdomātāk, vairāk kustēties, ievērot miega režīmu un citus veselīga dzīvesveida ieradumus. Taču bieži vien šīs apņemšanās ilgst vien pāris dienas, varbūt nedēļu, un tad vecie ieradumi ir atpakaļ. Kāpēc tā? Viena no biežākajām kļūdām ir uzstādīt sev pārāk augstus mērķus un censties tos visus sasniegt. Tāpēc daudz ieteicamāk būtu izvirzīt reālistiskākus mērķus, ko patiesi varam sasniegt. Smadzenēm patīk, ja visu darām lēnām un pakāpeniski – pa mazam solim uz priekšu.

Veselīgās apņemšanās

Kādus veselīgus ieradumus būtu ieteicams ieviest savā ikdienā, ja tie vēl nav jūsu dzīvesveida sastāvdaļa? Lai rūpētos par savu fizisko un garīgo veselību, ieteicams dienā noiet ap 10 000 soļu. Vēl viena laba apņemšanās ir, lai ikdienā izdodas izdzert līdz astoņām glāzēm ūdens. Katru dienu uz šķīvja lieciet pēc iespējas dažādu krāsu dārzeņus un augļus. Tāpat atcerieties par veselīgu astoņu stundu miegu, lai atjaunotu savus resursus un enerģijas krājumus.

Kā nenogurt no tumšā laika?

Uzsākot jauno gadu, esam jau nedaudz noguruši no tumšā laika un ziemas. Kā šajā periodā sevi motivēt, stiprināt imunitāti, justies labāk un enerģiskāk? Katram vajadzētu atrast lietas vai darbus, kas sagādā prieku un ļauj atpūsties no apkārtējās vides un atgūt enerģiju. Lai katram ir blakus draugs, ar kuru kopā izsmieties un atgūt pozitīvās emocijas, vai, ja nepieciešams, izsūdzēt sakrājušās bēdas. Biežāk dodieties pastaigā, izslēpoties, izelpoties un atbrīvoties no sliktām emocijām. Mēs katrs varam izvēlēties savas emocijas, tādēļ centieties vairot pozitīvas sajūtas, smaidus un labas domas.

Tāpat ziemas periodā vairāk padomājiet par savu imunitāti. Lietojiet vitamīnus imunitātes stiprināšanai, piemēram, D vitamīnu, dažādas tējas. Uzturā katru dienu lietojiet augļus un dārzeņus. Atcerieties – pusei no šķīvja ir jābūt svaigiem salātiem.

Farmaceite vēl: “Esi tur, kur tevi gaida un par tevi priecājas. Dzīvo priekš tiem, kuri tevi ciena un mīl. Un vienmēr atceries dzīvot arī sev!

Veselību, mīlestību, enerģiju un smaidu katru dienu!”