Slavenais kolagēns un tā nozīme organismā

Konsultē Piņķu aptieka1 farmaceite Daniela Baumane.

Kolagēns ir proteīns, kas ir galvenais saistaudu elements. Tas sastāda 25-35% no ķermeņa kopējā proteīnu daudzuma. Kolagēns visvairāk atrodams cīpslās, saitēs, ādā, skrimšļos, kaulos un starpskriemeļu diskos. Kolagēns palīdz organismam saglabāt savu struktūru un formu, turklāt tas ir atbildīgs par elastību un spēku saistaudos un muskuļos. Tāpat kolagēns arī palīdz uzturēt kaulu un locītavu veselību, veicina ādas elastību, uzlabo asinsvadu caurlaidību un veicina gļotādu un mīksto audu uzturēšanu. Lai arī kolagēns dabīgi sintezējas mūsu organismā, sākot no 25 gadu vecuma kolagēna daudzums organismā samazinās par apmēram 1 % gadā. Būtisku kolagēna sintēzes samazināšanos piedzīvo sievietes pēc menopauzes.

Vienāda vajadzība pēc kolagēna ir gan vīriešiem, gan sievietēm. Kolagēna trūkums var izraisīt ādas novecošanos, zema kaulu blīvuma gadījumā kauli var kļūt trauslāki, kā rezultātā var paaugstināties lūzumu risks, kā arī pasliktināties locītavu funkcija, kas var radīt stīvumu un sāpes pie fiziskas slodzes.

Kā uzņemt?

Lai papildinātu ikdienas uzturu ar kolagēnu, ikdienas maltītēs var iekļaut mājās vārītu buljonu un auksto gaļu. Kolagēns ir želatīnā. Kolagēnu ir iespējams uzņemt arī uztura bagātinātāju veidā, kas ir pieejami visai plašā klāstā, jo kolagēns šobrīd piedzīvo savu slavas mirkli. Daudzi ir atklājuši tā vērtīgo pienesumu.

Kolagēnu var izmēģināt lietot kursu veidā katru dienu vismaz 2-3 mēnešus, lai novērtētu un pamanītu tā efektus. Lietojot neregulāri vai īsu laika posmu, izmaiņas var arī nepamanīt.

Kā izvēlēties?

Kolagēna izvēle ir atkarīga no katra individuālām vajadzībām. Ja problēma skar locītavas, skrimšļus, tad piemērotākais būs II tipa kolagēns, jo tā locītavās un skrimšļos ir visvairāk. Ja mērķis ir papildināt kolagēna rezerves organismā, tostarp uzlabojot ādas elastību, tad jāuzņem vairāk I tipa kolagēna. Savukārt III tipa kolagēns bieži lokalizējas kopā ar I tipa kolagēnu un arīdzan sastopams ādā, asinsvadu sieniņās un citur.

Vai piemērots visiem?

Cilvēkiem ar dažādām veselības problēmām, piemēram, hroniskām saslimšanām, autoimūnām slimībām, alerģijām vai kuņģa un zarnu trakta problēmām kolagēna lietošana var nebūt piemērota. Tāpēc pirms lietošanas vienmēr ieteicams konsultēties ar savu ārstu.

Jāatceras, ka kolagēns nav brīnumlīdzeklis, kas viens pats var likt mums izskatīties jaunākiem un justies labi. Ir svarīgas arī fiziskās aktivitātes un sabalansēts uzturs. Lai izdodas!