Stress un sirds veselība

Padomos dalās “Aptieka Valka” farmaceite Sabīne Kazaka.

Paaugstināts stress un satraukumi spēj atstāt negatīvu ietekmi uz mūsu veselību, tai skaitā sirds veselību. Kas jāpatur prātā, rūpējoties par sirds veselību ikdienā? Atslēgas vārdi sirds veselībai ir sabalansēts uzturs ik dienu! Sirds un asinsvadu veselībai uzturā jālieto daudz dārzeņu, graudaugu, jūras produktu un olīveļļa. Neaizmirstiet arī par pietiekamu šķidruma uzņemšanu – vismaz 2 litri dienā.

Ja sirds ir vesela, tad cilvēkam ir lielāka iespēja būt aktīvam, dzīvespriecīgam, možam – un otrādi. Tādēļ fiziskās aktivitātes ir viens no būtiskākajiem sirds un asinsvadu veselības nosacījumiem. Regulāri vingrojiet, ievērojiet veselīgu diētu, saglabājiet veselīgu ķermeņa svaru un atmetiet vai nesāciet smēķēšanu. Esiet aktīvi!

Tāpat ļoti būtiski ir savlaicīgi konstatēt sirds veselības problēmas, ja tādas parādās. Ir dažādi veidi, kā tās diagnosticēt. Noskaidrojiet iespējas – pasargājiet sevi no novēlotas diagnozes. Ziniet savu asinsspiedienu un sekojiet tam līdz!

Stresa ietekme

Ja stress ir pārmērīgs, tas var veicināt visdažādākās veselības problēmas, ietekmēt uzvedību un faktorus, kas palielina sirds un asinsvadu slimību risku. Stress ir emocionālas vai fiziskas spriedzes sajūta, normāla ķermeņa reakcija uz kādu izaicinājumu. Ķermenis reaģē uz stresu, izdalot adrenalīnu – hormonu, kas īslaicīgi paātrina elpošanu un sirdsdarbību, padara smadzenes modrākas, liek muskuļiem saspringt un paaugstina pulsu. Bet, ja stress ieilgst, ķermenis paliek modrs, kaut arī briesmas nedraud. Laika gaitā tas var kaitēt jūsu veselībai. Tādēļ ir svarīgi meklēt veidus, kā tikt galā ar stresu un pārlieku satraukumu.

Ikdienā pie neliela stresa vai, lai uzlabotu miega kvalitāti, var lietot tējas – mieram un miegam. Ja ir traucēta iemigšana, jo stress ir par lielu vai domas galvā rosās par daudz, tad var izvēlēties uztura bagātinātājus, kurus lietot vakarā, lai labāk iemigtu un pilnvērtīgi izgulētos.

Ja stresa situācijas ir ikdienā un vēlaties sakārtot savu mentālo veselību, tad no rīta arī var lietot uztura bagātinātājus, kas tonizēs, dos enerģiju, mazinās nogurumu un nespēku.

Lai rūpētos par sirds veselību un vienlaikus mazinātu stresu, var palīdzēt piemērotas fiziskās aktivitātes. Dodoties ikdienas pastaigās, laika gaitā padariet tās garākas. Skrieniet, brauciet ar riteni, slēpojiet, peldieties, kustieties, un jūs jutīsities labāk!

Atcerieties – miegs ir ļoti būtisks gan mūsu veselībai kopumā, gan stresa kontrolei un emocionālai labsajūtai. Tādēļ, ja redzat, ka parādās problēmas ar miega kvalitāti, centieties sakārtot savu miega ciklu!

Saglabājiet pozitīvu skatu uz dzīvi, nepārdzīvojiet par lietām, kuras nevarat ietekmēt!