Pantenola nozīme ādas kopšanā

Konsultē Baltezera aptieka1 īpašniece, farmaceite Ieva Lašina.

Mēneša eksperta vizītkarte:

Baltezera aptieka1 īpašniece, farmaceite Ieva Lašina

Pieredze farmācijā: 2014. gadā absolvēju Latvijas Universitāti, iegūstot farmaceita diplomu. Aptiekā strādāju jau 15 gadus, par farmaceiti – jau 9, un to plānoju turpināt arī nākotnē.

Farmācijā visvairāk piesaista: vēlme palīdzēt cilvēkiem! Īpašu gandarījumu tas sniedz, ja ir arī atgriezeniskā saite un klients pie mums atgriežas. Tad rodas sajūta, ka esmu īstajā vietā. Darbu aptiekā es varu pielīdzināt hobijam, to daru ar prieku un bieži, atrodoties darbā, saku: “Esmu savā SPA salonā!”

Brīvā laika intereses: Brīvais laiks tiek veltīts ģimenei, bērniem un kopīgiem ceļojumiem. Kopā pavadītais laiks ir neaprakstāmi vērtīgs un iedvesmojošs! Protams, turpinu sapņot par jaunām virsotnēm, jo sapņi mēdz piepildīties. To arī novēlu citiem!

 

Kas ir slavenais pantenols?

Pantotēnskābe jeb B5 vitamīns ir plaši pieejams dabā. Iespējams, tādēļ tā nosaukums ir cēlies no grieķu vārda “pantothen”, kas nozīmē “visur”. B5 vitamīnu var uzņemt ar uzturu, piemēram, ļoti daudz tā ir raugā, olās, aknās, graudaugos, ziedkāpostos. Savukārt pantotēnskābes deficīts organismā var izpausties kā dažādi ādas bojājumi, piemēram, sausums, apsārtums, nieze, sprēgāšana. Tādēļ pantotēnskābes preparāti bieži tiek izmantoti dažādu ādas problēmu gadījumos. Ikdienā bieži tiek lietots pantotēnskābes preparāts dekspantenols, kas organismā pārveidojas par pantotēnskābi, tādējādi paātrinot ādas dzīšanas procesus.

Nozīme ādas problēmu novēršanā 

Āda ir cilvēka lielākais orgāns, tāpēc arī izmaiņas ādā ir pamanāmas un sajūtamas visātrāk. Turklāt pavasarī mēdz saasināties dažādas ādas problēmas. No biezajiem ziemas apģērbiem mūsu garderobe pāriet uz plānākiem un laikapstākļiem atbilstošiem apģērbiem, kā rezultātā āda arvien biežāk sastopas ar ārējās vides iedarbību – vēju, lietu, sauli un var kļūt sausāka un jutīgāka. Ikdienā mūsu ādu ietekmē arī virkne citu ārēju faktoru, kas var būt arī ļoti individuāli. Tā, piemēram, Covid-19 izplatības ietekmē ļoti plaši tika lietoti ādas dezinfekcijas līdzekļi, kuri mūs gan sargāja no vīrusiem, gan sausināja ādu, tāpēc bija īpaši svarīgi ādu arī mitrināt, padarot to veselīgu.

Mūsdienās gandrīz katram mājās ir kāds krēms vai ziede, kas satur dekspantenolu (pantenolskābes preparāts). To lieto sausas, saplaisājušas, iekaisušas ādas gadījumos, kas var izpausties kā ādas nieze, ādas sāpes, kairinošas sajūtas vai ādas apsārtums. Pantenolu saturoši preparāti tiek izmantoti ne vien ādas, bet arī gļotādas kopšanai, tādēļ to var atrast arī kombinēto preparātu sastāvā, piemēram, deguna aerosolos iesnu simptomu mazināšanai, ar mērķi mitrināt deguna gļotādu, tādējādi novēršot sausuma sajūtu degunā.

Pareiza lietošana

Mūsdienās ir pieejami  dažāda veida un stipruma līdzekļi, piemēram, ziedes, krēmi, lūpu balzami, roku krēmi, aerosoli, acu geli u. c., kuru sastāvā ir pantenols. Kādam no tiem, piemēram, krēmam vai aerosolam, ir ieteicams būt ikvienā mājas aptieciņā, jo tas var noderēt ādas kopšanai visdažādākajos sadzīves gadījumos.

Piemērotāko šo preparātu lietošanas formu visbiežāk izvēlas atkarībā no tā, kāda tieši ir ādas problēma, kuras novēršanai preparāts tiks lietots. Tā, piemēram, zīdaiņiem un maziem bērniem, tāpat arī mazkustīgiem pacientiem, kuriem var rasties iekaisusi un apsārtusi āda, ko nepieciešams mitrināt un sadziedēt, visbiežāk izmanto ziedes vai krēmus. Savukārt ādas apdegumu gadījumā, tai skaitā saules apdegumu ārstēšanai, efektīvāki ir aerosola formas preparāti, jo tie ir stiprāki. Aerosolu priekšrocība ir arī tā, ka nebūs jāpieskaras apdeguma brūcei. Tāpat ir pieejami acu geli, kas paredzēti ādas kopšanai ap acīm, jo nav ieteicams izmantot parastas ziedes.

Latvijā ir pieejami dažādi dekspantenolu saturoši līdzekļi, kas ir paredzēti lietošanai, sākot jau no zīdaiņu vecuma. Vienmēr iepazīstieties ar preparātu lietošanas instrukciju un to, kādam vecumam tie ir piemēroti.

Pantenolu saturošos līdzekļus nepieciešamības gadījumā var lietot arī ilgstoši, piemēram, kā papildterapiju dažādu ādas problēmu un saslimšanu gadījumā. Taču atcerieties, ka, saskaroties ar ādas problēmām, par to ārstēšanu ir jākonsultējas ar ārstu.

Svarīgi! Ļoti retos gadījumos kā blakne pantenolu saturošu līdzekļu lietošanai ir novēroti ādas iekaisumi vai alerģiskas reakcijas. Vienmēr sekojiet līdzi, kā jūsu āda reaģē uz dažādu preparātu lietošanu, un nepieciešamības gadījumā sazinieties ar speciālistu!